Αποστάσεις Ιμάμογλου από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- Διχασμένη η κοινή γνώμη - Free Sunday
Αποστάσεις Ιμάμογλου από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- Διχασμένη η κοινή γνώμη

Αποστάσεις Ιμάμογλου από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- Διχασμένη η κοινή γνώμη

Διχασμένη εμφανίζεται η τουρκική κοινή γνώμη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρείας Μετροπόλ η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα αλλά είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο, το 46% του τουρκικού λαού είναι υπέρ και το 44% είναι εναντίον, διαψεύδοντας τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που έκαναν λόγο για 80% του τουρκικού λαού υπέρ της μετατροπής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΠ) τάσσεται εναντίον της μετατροπής σε τζαμί κατά 50% και μόνο το 40% είναι υπέρ.
Αλλά και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε συνέντευξη στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός καθώς εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των τζαμιών σε όλο τον κόσμο.

Ο Ιμάμογλου διερωτάται τι άλλαξε μέσα σε ένα χρόνο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τασσόταν ενάντια στο άνοιγμα του μνημείου για μουσουλμανική προσευχή επειδή θα κινδύνευαν τα τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Το έθνος μας διαθέτει κοινή λογική και θα κρίνει την απόφαση», είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με τον οποίο, «αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά τζαμιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, μήπως αυτοί (που λένε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή) γνωρίζουν τι θα πάθουν αυτά τα τζαμιά; Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω χάσει τον προσανατολισμό μου για να μπω σε ένα τέτοιο παιχνίδι».

Ο Ιμάμογλου διερωτήθηκε αν τώρα με αυτή την απόφαση κινδυνεύουν τα τζαμιά σε διάφορα μέρη του κόσμου και αν μπορεί να συμβεί κάτι στα τζαμιά αυτά όπου χιλιάδες ομόθρησκοι μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά.

«Τι θα γίνει εάν οι κυβερνώντες αυτών των χωρών πουν ‘θεωρούμε επίθεση κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τις κατηγορίες εναντίον της απόφασής μας για τα τζαμιά;’ Αυτό θα κριθεί από το οπωσδήποτε από το έθνος μας το οποίο διαθέτει κοινή λογική. Θέλω πολύ να το κρίνει αυτό ο λαός και θα το κρίνει. Εάν αυτή η αλλαγή στην Αγία Σοφία θα προσθέσει τόσο υλικό όσο και πνευματικό πλούτο, θα ανακουφίσει εκατομμύρια ανέργους, θα προσφέρει εργασία στα εκατομμύρια νέων αποφοίτων πανεπιστημίων μας, εάν η χώρα μου κερδίσει σεβασμό στην διεθνή κοινή γνώμη, τότε στηρίζω μέχρι τέλους αυτή την απόφαση», ανέφερε ο Εκρέμ Ιμαμογλου.