Ο πρωθυπουργός Ρούτε κέρδισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην Ολλανδία - Free Sunday
Ο πρωθυπουργός Ρούτε κέρδισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην Ολλανδία
Η αρχηγός του D66 πανηγυρίζει μετα΄τα exit polls

Ο πρωθυπουργός Ρούτε κέρδισε τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην Ολλανδία

Ενισχυμένος βγήκε ο κεντροδεξιός φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, από την εκλογική αναμέτρηση στην Ολλανδία η οποία έγινε εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του κ. Ρούτε οδεύει να συγκεντρώσει περί το 23% των ψήφων και πήρε δύο έδρες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα exit poll και τα πρώτα αποτελέσματα, η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη θα καταλάβει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή, έναντι 33 στην απερχόμενη, άλλες 27 έδρες θα καταλάβει το D66 (κεντροαριστερά) που υπό την 59χρονη Σίγκριντ Κάαχ, υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας είχε άνοδο 8 εδρών.

Οι 27 έδρες που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η δημοφιλής.

Το ξενοφοβικό το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία οι κυριότερες παρατάξεις., θα έχει δεκαεπτά έδρες, τρεις λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές.

«Βλέπω την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε ως επιβεβαίωση του ότι είμαστε το μόνο προοδευτικό κόμμα το οποίο άσκησε επιρροή τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η κυρία Κάαχ, η οποία ανάρτησε στο twitter, φωτογραφία να πανηγυρίζει πάνω σ’ ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι συνεδριάσεων.

Στην εκστρατεία ενόψει της οποίας κυριάρχησε η πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς η παράταξή του κατήγαγε καθαρή νίκη, κατά έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κ. Ρούτε δήλωσε πως πιθανόν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το D66 και το CDA (χριστιανοδημοκράτες, κεντροδεξιά) του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, του φυσικού του εταίρου, το οποίο θα καταλάβει 14 έδρες.

Το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) θα καταλάβει 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8. Το κόμμα του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επίσης θα καταλάβει 8 έδρες, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη. Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές.

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με ασυνήθιστο τρόπο, προσαρμόστηκαν στις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας, με την ψηφοφορία να μοιράζεται σε τρεις ημέρες. Χαρακτηρίστηκαν δοκιμασία ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του κ. Ρούτε. Κάλπες εγκαταστάθηκαν σε απίθανα σημεία - μουσεία, κέντρα διαγνωστικών τεστ... - στις τέσσερις γωνιές της Ολλανδίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούσε κανείς να ψηφίσει πάνω στο ποδήλατο ή ενώ ήταν μέσα σε αυτοκίνητο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και να υπάρξουν μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό.

Η συμμετοχή έφθασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.