Ολάντ: Η Γαλλία αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας - Free Sunday
Ολάντ: Η Γαλλία αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας

Ολάντ: Η Γαλλία αντιμετωπίζει τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας

«Η δολοφονία του αστυνομικού και της συντρόφου του είναι μια αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια. Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας, έχουμε κινητοποιήσει πολύ σημαντικά μέσα καταπολέμησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ιρβοάς.

Όπως δήλωσε Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο 42χρονος ανώτατος αστυνομικός δολοφονήθηκε από τον Λαροσί Αμπάλαε, έναν 25χρονο που ζούσε στην πόλη Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού και πριν από τρία χρόνια είχε καταδικαστεί  για συμμετοχή σε  πυρήνα τζιχαντιστών που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν.

Ο Αμπάλαε είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ο κ.Βαλς εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στην αστυνομία και σε μήνυμα του στο Twitter απηύθυνε έκκληση για «άρνηση του φόβου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο δράστης επιτέθηκε τον αστυνομικό, ο οποίος φορούσε πολιτικά ρούχα μπροστά στο σπίτι του, στο Μανιανβίλ, όπου στη συνέχεια οχυρώθηκε και σκοτώθηκε όταν επενέβη η αστυνομία. Μέσα στο σπίτι βρέθηκε η σορός της συντρόφου του αστυνομικού και το τρίχρονο παιδί του ζευγαριού «σοκαρισμένο, αλλά σώο», όπως είπαν πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι όταν ο Αμπαλάε επιτέθηκε κατά του αστυνομικού φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» ενώ το πρακτορείο Amaq, που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν «μαχητής του Ισλαμικού Κράτους».