Ελβετικό «όχι» για ένταξη στην Ε.Ε. - Free Sunday
Ελβετικό «όχι» για ένταξη στην Ε.Ε.

Ελβετικό «όχι» για ένταξη στην Ε.Ε.

Η ουσία είναι ότι, σε μια στιγμή που η Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης (στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση, σε διάφορες άλλες χώρες υπάρχουν αντίστοιχες συζητήσεις ή σκέψεις, κλπ), χθες η άνω Βουλή της Ελβετίας υπερψήφισε την ακύρωση της ισχύος του αιτήματος του 1992 για ένταξη στην Ε.Ε.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος. Είκοσι επτά μέλη της άνω Βουλής υπερψήφισαν την ακύρωση του αιτήματος, έναντι 13 που καταψήφισαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, οι ελβετικές Αρχές θα ενημερώσουν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επισήμως τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ εκπρόσωπος κρατιδίου της ομόσπονδης χώρας φέρεται να δήλωσε ότι μόνο «κάποιοι παλαβοί» θέλουν σήμερα την ένταξη στην Ε.Ε.

Αναλυτές θεωρούν ότι η απόφαση της άνω Βουλής της Ελβετίας ενδέχεται να αποκτήσει βαρύνουσα συμβολική σημασία, καθώς λαμβάνει χώρα ελάχιστες ημέρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.