Την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν - Free Sunday
Την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν

Την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα άτομα αυτά στην Πενσιλβάνια θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, αλλά πρέπει να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που ζητήσατε έναν τρομοκράτη από εμάς, εμείς τον εκδώσαμε και τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή τη λίστα για εμάς και ζητάμε να τους παραδώσετε». 

«Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους» ανέφερε ενώ ζήτησε ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως αυτοί που προσπάθησαν να διενεργήσουν το πραξικόπημα αποτελούσαν «έναν όγκο» μέσα στους κόλπους του στρατού. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση».

«Αυτή η "παράλληλη δομή" δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντίον τους» είπε.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι δικές μας, όχι εκείνες της παράλληλης δομής. Εγώ είμαι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαύλισε το πραξικόπημα όπως και άλλες απόπειρες ανατροπής του.

«Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο λαό όμως εμείς θα τα καταφέρουμε» είπε επίσης στο συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε μεταξύ άλλων «Θέλουμε εκτελέσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε στο πλήθος ότι τέτοιου είδους αιτήματα («Θέλουμε εκτελέσεις») ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. 

«Το σημερινό διακύβευμα είναι ότι από την πρώτη στιγμή ως έθνος υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών του λαού» και στο σημείο αυτό κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα και τις διαδηλώσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

«Δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, θα πρέπει να επιδείξουμε την ενότητα αυτή όλη την εβδομάδα, κάθε μέρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις και να αποτελών προτεραιότητα μας και με τη θέληση του Θεού θα συνεχίσουμε το έργο μας και οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι στο πλευρό μας».