Τουρκία: Υπό τον πλήρη έλεγχο του Ερντογάν ο στρατός - Φήμες για αποκλεισμό του Ιντσιρλίκ - Free Sunday
Τουρκία: Υπό τον πλήρη έλεγχο του Ερντογάν ο στρατός - Φήμες για αποκλεισμό του Ιντσιρλίκ

Τουρκία: Υπό τον πλήρη έλεγχο του Ερντογάν ο στρατός - Φήμες για αποκλεισμό του Ιντσιρλίκ

Τούρκοι αστυνομικοί με τεθωρακισμένα άρματα μάχης περικύκλωσαν την στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα Άδανα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας υποβάθμισε την κατάσταση, γράφοντας στο Twitter ότι επρόκειτο για επιθεώρηση ασφαλείας. «Κάναμε ένα γενικό έλεγχο ασφαλείας. Δεν συμβαίνει τίποτα», έγραψε από τα Άδανα.

Τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε συναγερμό για το φόβο νέας απόπειρας πραξικοπήματος, διέψευσε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη βάση Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με τοReuters. 

Σημειώνεται πως η Νατοϊκή βάση Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείται τόσο από τις τουρκικές όσο και από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενώ από εκεί διεξάγεται ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. 

Νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε βαθιά μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και την απόταξη  σχεδόν 1.400 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος ο ιεροκήρυκας πάντως αρνείται κάθε ανάμιξή του και έχει καταδικάσει την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτνογάν ανακοίνωσε τις αλλαγές που προτίθεται να προχωρήσει στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτές περιλαμβάνουν το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών και την υπαγωγή στον Πρόεδρο της Τουρκίας του επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) αλλά και του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ενώ μέχρι σήμερα αναφέρονται στον πρωθυπουργό. 

Αυτή η αλλαγή προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία επιδιώκει ο Ταγίπ Ερτογάν για να αλλάξει σε Προεδρικό το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα περιλάβει περισσότερους υπουργούς στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιό της. Συμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο συμβούλιο αυτό θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς και οι επικεφαλής των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης προς 16η Ιουλίου, όταν μία ομάδα στρατιωτικών επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.