Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για να μην πλήξουν την ανάπτυξη, προτείνει ο Γιούνκερ - Free Sunday
Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για να μην πλήξουν την ανάπτυξη, προτείνει ο Γιούνκερ

Ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για να μην πλήξουν την ανάπτυξη, προτείνει ο Γιούνκερ

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit», είπε σήμερα κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης που ξεκίνησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν συγκεκριμένη θεσμική μορφή, δίνοντας ως παράδειγμα την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, την οποία χαρακτήρισε ως την «καλύτερη συμφωνία που έχουμε επιτύχει».

«Δεν μπορεί να υπάρχει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι η θεσμική σύσταση της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε περίπλοκη, δεν την κάνει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ενώ παραδέχτηκε ότι χρειάζεται αλλαγή για να γίνει η ΕΕ πιο κοινωνική.

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι "οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Ευρώπη δεν είναι 'άγρια Δύση' και κάθε εταιρία στην Ευρώπη οφείλει να πληρώνει τους φόρους της εκεί όπου έχει τα κέρδη της".

Η ομιλία του κ. Γιουνκέρ προηγείται ελάχιστα της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη απάντηση των «27» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο από την Ένωση.