Οι Κολομβιανοί είπαν «ΟΧΙ» στο τέλος του 50ετούς εμφυλίου πολέμου - Free Sunday
Οι Κολομβιανοί είπαν «ΟΧΙ» στο τέλος του 50ετούς εμφυλίου πολέμου

Οι Κολομβιανοί είπαν «ΟΧΙ» στο τέλος του 50ετούς εμφυλίου πολέμου

Αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια, δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά από την απόρριψη σε δημοψήφισμα, (με διαφορά λιγότερη από μισή μονάδα (0,42) αλλά συμμετοχή μόλις 37,43%), της συμφωνίας ειρήνης την οποία υπέγραψε με την οργάνωση FARC, δίνοντας τέλος σε ένα εμφύλιο πόλεμο μισού αιώνα.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος, η θητεία του οποίου λήγει τον Αύγουστο του 2018 χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.

Ο Σάντος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός από τις 29 Αυγούστου «είναι ακόμη έγκυρη και θα παραμείνει σε ισχύ», έχει καλέσει σήμερα τις πολιτικές δυνάμεις που τάχθηκαν υπέρ του "όχι" και στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις του και στη συνέχεια θα ενημερώσει το FARC στην Αβάνα.

Κύριος υποστηρικτής του ΟΧΙ, ήταν ο προκάτοχος του στην προεδρία και νυν γερουσιαστής Άλβαρο Ουρίμπε, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία επιβάλλει «ατιμωρησία» για τους αντάρτες.

Από την Αβάνα, ο ηγέτης των FARC, Ροντρίγκο Λοντόνιο, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «η καταστροφική δύναμη αυτών που σπέρνουν το μίσος και την εχθρότητα επηρέασε την κρίση του κολομβιάνικου λαού», αλλά διαβεβαίωσε ότι οι αντάρτες «δεν θα χρησιμοποιούν παρά μόνο τις λέξεις ως όπλο για την οικοδόμηση του μέλλοντος».