O ρώσος υπουργός οικονομικών συνελήφθη ενώ έπαιρνε «μίζα» 2 εκ. δολαρίων - Free Sunday
O ρώσος υπουργός οικονομικών συνελήφθη ενώ έπαιρνε «μίζα» 2 εκ. δολαρίων

O ρώσος υπουργός οικονομικών συνελήφθη ενώ έπαιρνε «μίζα» 2 εκ. δολαρίων

Στη σύλληψη του υπουργού Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, ο οποίος κατηγορείται ότι  δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να συναινέσει στην εξαγορά του 50% της των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Bashneft από Rosneft, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές.
Η ανακοίνωση της Επιτροπή Έρευνας, αναφέρει ότι η έρευνα αφορά "την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2016, 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την θετική εκτίμηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft".
Μέλος της Επιτροπής η οποία υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε  ότι ο Ουλουκάγιεφ ετέθη υπό κράτηση τη νύχτα, αμέσως μετά από την ανάκρισή του και οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα.
Η υπηρεσιακή διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκομ δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti, ότι «ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη in flagrante delicto ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία» και ότι η έρευνα αφορά " στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών".
Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Δμίτρι Πέσκοφ είπε στο πρακτορείο TASS ότι η "αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία", ενώ πρόσθεσε ότι "μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε".
Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δις δολάρια) στις 12 Οκτωβρίου για την εξαγορά του τμήματος μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δις δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. 
Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής αλλά η προσφορά της Rosneft ήταν καλύτερη.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε επίπονη τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με την προφυλάκιση του Ουλουκάγεφ.