Η ακροδεξιά στην Αυστρία υπόσχεται δημοψήφισμα εξόδου από την Ε.Ε. - Free Sunday
Η ακροδεξιά στην Αυστρία υπόσχεται δημοψήφισμα εξόδου από την Ε.Ε.

Η ακροδεξιά στην Αυστρία υπόσχεται δημοψήφισμα εξόδου από την Ε.Ε.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές, ο Χόφερ ξεκαθάρισε ότι η Αυστρία δεν έχει λόγο να είναι μέλος της Ε.Ε., αν δεν διαπιστώσει «σημάδια βελτίωσης» στη λειτουργία της Ένωσης.

«Αν η απάντηση της Ε.Ε. στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική Ένωση, όπου τα εθνικά Κοινοβούλια δεν θα έχουν δύναμη και η ΕΕ θα κυβερνάται σαν ένα κράτος, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, αφού αυτό οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή» είπε στο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο β’  γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο αποδέχθηκε προσφυγή που είχε κάνει το Κόμμα των Ελευθέρων του Χόφερ.

Ο Χόφερ ηττήθηκε οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή από τους Οικολόγους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, λόγω της επιστολικής ψήφου.

Εν όψει του επαναληπτικού γύρου της 4ης Δεκεμβρίου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.