Με ευρωπαϊκή ατζέντα και δημοσκοπικό αέρα, θέτει στόχο την καγκελαρία ο Σουλτς - Free Sunday
Με ευρωπαϊκή ατζέντα και δημοσκοπικό αέρα, θέτει στόχο την καγκελαρία ο Σουλτς

Με ευρωπαϊκή ατζέντα και δημοσκοπικό αέρα, θέτει στόχο την καγκελαρία ο Σουλτς

«H Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη», δήλωσε ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στην εκλογική μάχη του Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς στα πρώτες με τη νέα ιδιότητα του δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά  τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Η Γερμανία κινδυνεύει, γιατί η Δημοκρατία απομακρύνεται, οι φυγόκεντρες δυνάμεις της κρίσης απελευθερώνουν δυνάμεις εχθρικές της δημοκρατίας» είπε ο κ.Σουλτς ο οποίος χαρακτήρισε το SPD «τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

«Το SPD πρέπει να ξαναδώσει εμπιστοσύνη και να βάλει την τύχη των παιδιών στο επίκεντρο της δράσης του, κατεβαίνει για να ηγηθεί στη χώρα, και ανεξάρτητα υπό ποια διάταξη, να θέσει τον επόμενο καγκελάριο», είπε ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που στο συνέδριο του κόμματος την Κυριακή θα εκφωνήσει την πρώτη προγραμματική του ομιλία στην οποία θα δείξει αν λάβει υπόψη του, τις επιφυλάξεις της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος για τις θέσεις του.

 Σε δημοσκόπηση  για λογαριασμό του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, η υποψηφιότητα Σουλτς αντιμετωπίζεται θετικά από τους ψηφοφόρους του SPD με ποσοστό 81%, υπέρ και μόνο το 4% είναι εναντίον.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι αν ο καγκελάριος εξελέγετο άμεσα από τον λαό, ο Σουλτς και νυν καγκελάριος Μέρκελ, θα έπαιρναν από 41%, ποσοστά μειωμένα δύο μονάδες για την νυν καγκελάριο και αυξημένα πέντε για τον Μάρτιν Σουλτς σε σχέση με την ανάλογη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2016. Μόνο το 11% των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε κανέναν εκ των δύο.

Το 79% των πολιτών θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ διαθέτει ηγετικές ικανότητες και το 78% ότι έχει τις απαιτούμενες ικανότητες για το αξίωμα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Σουλτς είναι 60%.και 68%.

Ο κ.Σουλτς υπερτερεί κατά μία μονάδα, 65 έναντι 64% στον χαρακτηρισμό "αξιόπιστη" και έξι μονάδες στον χαρακτηρισμό "συμπαθής", (69 έναντι 63%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον προκάτοχο του κ.Σουλτς, Ζιγκμάρ Γκάμπριελ είναι 39% στις ηγετικές ικανότητες, 53% στις απαιτουμενες γα το αξίωμα του καγκελαρίου ικανότητες, 40% "αξιόπιστος" και 45% "συμπαθής. 

Το μεγάλο μειονέκτημα του κ.Σουλτς είναι ότι 65% των ερωτηθέντων λέει πως δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής υπέρ ποιάς πολιτικής τάσσεται .