O Πούτιν στα βήματα του Μεγάλου Πέτρου - Free Sunday
O Πούτιν στα βήματα του Μεγάλου Πέτρου

O Πούτιν στα βήματα του Μεγάλου Πέτρου

Στο Μεγάλο Τριανόν των Βερσαλλιών, υποδέχεται σήμερα τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν  στην πρώτη συνάντηση τους, η οποία  γίνεται με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την πρόσκληση προς τον Β. Πούτιν απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του ενώ στη συνέχεια τον κάλεσε επισήμως να εγκαινιάσει την έκθεση.

«Θα έχω έναν απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχω διάλογο» είχε δηλώσει ο κ.Μακρόν στη Σικελία, όπου βρισκόταν για τη συνάντηση των G7.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο κ.Πούτιν είχε ακυρώσει την επίσκεψή του στο Παρίσι, καταλογίζοντας στον τότε πρόεδρο Ολάντ πρόθεση να μετατρέψει την επίσκεψη, σε συνάντηση εργασίας για τη Συρία. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να εγκαινιάσει το νέο ορθόδοξο κέντρο και την εκκλησία στο Quai Branly .

Όμως θέμα Συρίας, θα θέσει και ο κ.Μακρόν, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να «μιλήσει με τη Ρωσία», στοχεύοντας στο «να βρεθεί συλλογικά μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς» ενώ αναμένεται να εκφράσει και τη δυσαρέσκειά του για «ρωσικές παρεμβάσεις» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία.

Στην έκθεση, η οποία έχει τίτλο, «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία», εκτίθενται γύρω στα 150 έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, «ταπισερί», σχέδια και επιστημονικά εργαλεία που είχαν δωρηθεί στον Μεγάλο Πέτρο κατά την επίσκεψή του, στη διάρκεια της οποίας είχε φιλοξενηθεί στο Μεγάλο Τριανόν, παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών.  Τα δύο τρίτα των έργων  προέρχονται από το Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.