Νέο μνημόνιο, νέες στρατηγικές - Free Sunday
Νέο μνημόνιο, νέες στρατηγικές

Νέο μνημόνιο, νέες στρατηγικές

Από την πλευρά της κυβέρνησης αποδείχθηκε το «μπετονάρισμα» των 153 βουλευτών που τη στηρίζουν (έστω και με κάποιες «ρωγμές»), ενώ η αντιπολίτευση σχεδιάζει την ολομέτωπη αντεπίθεσή της, αμέσως μετά το κλείσιμο της –όποιας– συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Έμφαση σε αντίμετρα-χρέος

Όσον αφορά την από τούδε στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, λίγο-πολύ αυτή περιγράφηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέβη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη και είχε συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αλλά και από τις ομιλίες των υπουργών και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Η στρατηγική αυτή κινείται βασικά πάνω σε τέσσερις άξονες:
α) Η κυβέρνηση για πρώτη φορά σε συμφωνία με τους δανειστές πέρασε και μέτρα θετικού χαρακτήρα τα οποία θα εφαρμοστούν σε συνδυασμό με τα μέτρα που φέρνουν νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα.
β) Τα μέτρα και αντίμετρα που πέρασαν από τη Βουλή πλέον δεν αφήνουν περιθώριο στους δανειστές να μη συζητήσουν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας, τα οποία θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησής του και θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κυβέρνηση.
γ) Με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα μπαίνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι τράπεζες αποκτούν επιπλέον ρευστότητα, η οποία θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.
δ) Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των μέτρων της συμφωνίας είναι να καθοριστούν λεπτομερειακά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.

Ζητείται Eurogroup… συνολικής απόφασης

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά το τέλος της κρίσιμης ψηφοφορίας επιχείρησε να συμπυκνώσει το μήνυμα της κυβέρνησης προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν κι αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας μία απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».
Ο ίδιος κατά τη συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα νέα για το χρέος είναι τόσο καλά, too good to be true, που μπορεί να αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα» και προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στη συνεδρίαση, υπό τη μορφή κάποιου νέου προσκόμματος που θα θέσει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφηγήματος για το «τέλος της επιτροπείας», ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε και δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να δανείζεται από αυτές.

ΝΔ: Τέταρτο μνημόνιο με μέτρα αλλά χωρίς χρήματα

Όσον αφορά τη στρατηγική του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, αυτή μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση, με επαχθή μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως και αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο υπό προϋποθέσεις και μετά από την έγκριση των δανειστών».
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπαράθεσή του από το βήμα της Βουλής με τον κ. Τσίπρα τόνισε χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό ότι «αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών;», ενώ, αποδομώντας το επιχείρημα περί λήξης της επιτροπείας, υπογράμμισε ότι «επεκτείνατε την επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το τέταρτο μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «αναλάβατε δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από την κοινοβουλευτική σας θητεία» και επισημαίνοντας δηκτικά ότι «τα αντίμετρα είναι απλά το περιτύλιγμα των μέτρων», αφού, όπως εξήγησε, τα αντίμετρα προϋποθέτουν αξιολόγηση από τους θεσμούς και κυρίως από το ΔΝΤ. Μάλιστα, σε μια πολύ σκληρή αποστροφή της ομιλίας του, κάλεσε την κυβέρνηση «αν έχετε τη στοιχειώδη ευθύνη, ψηφίστε τα μέτρα και τα αντίμετρα και παραιτηθείτε. Δώστε στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν το ψέμα ή την αλήθεια».

Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η τακτική της μπορεί να περιγραφεί ως «αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα». Ο κ. Μητσοτάκης και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα συνεχίσουν να ζητούν εκλογές «εδώ και τώρα» και, ταυτόχρονα, με περιοδείες σε όλη τη χώρα και με συναντήσεις με φορείς και κοινωνικές ομάδες θα επιχειρήσουν να αποδομήσουν το αφήγημα της κυβέρνησης, τόσο σχετικά με το τέλος της επιτροπείας όσο και σχετικά με τα αντίμετρα. Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, λένε οι πληροφορίες, η ΝΔ θα επιδιώξει να «επικοινωνήσει» τη δική της, θετική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με στόχο οι πολίτες όχι μόνο να απορρίπτουν την πολιτική της κυβέρνησης αλλά να διάκεινται θετικά έναντι της πρότασης της ΝΔ.
Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΝΔ θα βρεθεί κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγορήθηκε ήδη από τον κ. Μητσοτάκη ότι «τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία και μετά να λέει “είχα αυταπάτες”. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που αβάνταρε τα κινήματα “Δεν πληρώνω” και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που λέει ότι δίνει 13η σύνταξη και μετά στέλνει επιστολές στο εξωτερικό όπου λέει ότι δεν θα το ξανακάνει. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική».
(0 ψήφοι)