Κλοπές σε νοσοκομεία, κίνδυνος για τους ασθενείς - Free Sunday
Κλοπές σε νοσοκομεία, κίνδυνος για τους ασθενείς

Κλοπές σε νοσοκομεία, κίνδυνος για τους ασθενείς

Τα κρούσματα κλοπών ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων πληθαίνουν, καθώς εντός μίας εβδομάδας άγνωστοι κατάφεραν να μπουν σε τέσσερα νοσοκομεία και να κλέψουν εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ.

Το χρονικό των κλοπών

Με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, άγνωστοι έκλεψαν από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ιατρικά εργαλεία αξίας 500.000 ευρώ. Οι δράστες χτύπησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαΐου, αρχίζοντας από το πνευμονολογικό ιατρείο, απ’ όπου άρπαξαν ένα συνδετικό για τον υπέρηχο του βρογχοσκοπικού, ένα συνδετικό για το βίντεο του μηχανήματος και ένα πληκτρολόγιο πολλών χιλιάδων ευρώ. Στη συνέχεια μπήκαν στο γαστρεντερολογικό ιατρείο –η πόρτα διαθέτει κωδικό ασφαλείας και είναι άγνωστο πώς την άνοιξαν–, απ’ όπου έκλεψαν επτά ενδοσκόπια και έναν επεξεργαστή. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων αγγίζει τα 500.000 ευρώ.
Μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, σειρά είχε το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Λίγο μετά τις δύο, εργαζόμενος είδε άγνωστο άνδρα να σπάει το τζάμι και να απομακρύνεται με έναν σάκο στην πλάτη από τη γαστρεντερολογική κλινική. Όπως διαπιστώθηκε λίγη ώρα αργότερα, από την κλινική είχαν κλαπεί δύο γαστροσκόπια συνολικής αξίας 30.000 ευρώ.
Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας στο στόχαστρο μπήκαν τα νοσοκομεία Λάρισας και Λαμίας. Από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας εκλάπησαν τέσσερα διαγνωστικά μηχανήματα συνολικής αξίας 100.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο βρογχοσκόπια και δύο κολονοσκόπια. Οι πληροφορίες ήθελαν τους δράστες να κάνουν χρήση κρυφού ασανσέρ του νοσοκομείου.
Για το γαστρεντερολογικό εξωτερικό ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας οι δράστες ήταν «ενημερωμένοι», καθώς έκλεψαν δύο γαστροσκόπια και δύο κολονοσκόπια, αφήνοντας πίσω τους τα αντίστοιχα χαλασμένα. Η αξία τους ήταν 15.000 ευρώ, ενώ για την αντικατάστασή τους απαιτούνται 80.000 ευρώ.

Τι εξετάζει η αστυνομία

Σχετικά με την κλοπή στο γαστρεντερολογικό τμήμα του Νοσοκομείου του Βόλου η αστυνομία εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίηση του άνδρα που μπήκε και έκλεψε τα δύο πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου φαίνεται πως εντόπισαν βίντεο στο οποίο καταγράφεται το πρόσωπο του ατόμου που έκανε την κλοπή. Στην κατοχή των αστυνομικών βρίσκονται και δύο τσάντες που ο δράστης πάνω στον πανικό του, όταν τον είδε υπάλληλος του Ακτινολογικού, παράτησε και πήδηξε από το παράθυρο για να διαφύγει.
Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι τα ιατρικά μηχανήματα, λόγω των σειριακών αριθμών που φέρουν και που είναι καταχωρισμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία, θα διατεθούν στη μαύρη αγορά του εξωτερικού.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι πίσω από τις κλοπές να βρίσκεται οργανωμένη σπείρα που ληστεύει νοσοκομεία με σκοπό τη μεταπώληση των ιατρικών μηχανημάτων σε χώρες των Βαλκανίων.
Επίσης, εκτιμάται ότι τα μέλη της συμμορίας είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές τα νοσοκομεία, ενώ η επιλογή του Σαββατοκύριακου δεν θεωρείται τυχαία, καθώς τα Σαββατοκύριακα τα συγκεκριμένα τμήματα συνήθως είναι κλειστά.

Καθησυχαστικό το υπουργείο Υγείας για τα ραντεβού

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης διαβεβαίωσε ότι «η ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών στα πληγέντα νοσοκομεία, αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας, με το υπάρχον δυναμικό υπηρεσιών φύλαξης, στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας». Μάλιστα, ο κ. Πολάκης εκτίμησε ότι «η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών. Το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

ΠΟΕΔΗΝ: «Ξέφραγο αμπέλι τα νοσοκομεία»

Αφύλακτα παραμένουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων λόγω μείωσης των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια». Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Σε όλα τα κέντρα υγείας δεν υπάρχει καμία φύλαξη. Τα περισσότερα, μάλιστα, βρίσκονται έξω από τα χωριά ή τις πόλεις και είναι εύκολο να κλαπούν». Όπως τονίζουν, «πολλά κέντρα υγείας κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης ιατρών και προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.). Εδώ μπορούν οι κλέφτες με φορτηγό να το σηκώσουν όλο. Μέσα στα κέντρα υγείας υπάρχουν ολοκαίνουρια ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού. Οδοντιατρικά, ακτινολογικά, μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ. Εντελώς καινούργια και αφύλακτα. Μπορούν με φορτηγά και μπουλντόζες να τα σηκώσουν όλα χωρίς να τους πάρει κανείς χαμπάρι».
Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζουν τις κλειδαριές «της πλάκας», καθώς ανοίγουν με όλα τα κλειδιά: «Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ». Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ εκφράζουν φόβους ότι τα ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, «επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα. Η ταλαιπωρία των πολιτών θα μεγαλώσει. Η οδός όπου θα στραφούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων για αντικατάσταση των μηχανημάτων είναι γνωστή. Σε ιδρύματα για δωρεές ή στη φιλανθρωπία. Δεν γίνεται όμως έτσι δημόσια υγεία».

Τα νοσοκομεία χωρίς φύλαξη

Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, έχουν ελλιπή ή καθόλου φύλαξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει η Ομοσπονδία, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης των 670 κλινών το μόνιμο προσωπικό φύλαξης αποτελείται από μόλις έξι άτομα, που σε μία βάρδια μπορούν να καλύψουν μόνο τη μία είσοδο του νοσοκομείου.
Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με 700 κλίνες διαθέτει τρεις φύλακες, τρεις θυρωρούς και δώδεκα ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας. Έξι από τους υπαλλήλους μεταφέρθηκαν στο συνδεόμενο δερματολογικό νοσοκομείο.
(0 ψήφοι)