Είδαμε το “Με δύναμη από την Κηφισιά”, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - Free Sunday
Είδαμε το “Με δύναμη από την Κηφισιά”, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Είδαμε το “Με δύναμη από την Κηφισιά”, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μια παράσταση σταθμό για τον ακραία μικροαστικό τρόπο σκέψης, σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, που πρωτοπαίχτηκε  τον Γενάρη του 1995 με μεγάλη επιτυχία, υπό την σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, στη “Νέα Σκηνή” του.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σ’ ένα σύγχρονο σκηνικό-αστικό σαλόνι, κάπου στην Κηφισιά, εκτυλίσσεται η παράσταση.

Τέσσερις “ηρωίδες”, (Η Φωτεινή, η Μάρω, η Αλέκα και η Ηλέκτρα),εκ των οποίων οι τρείς είναι κολλητές φίλες και η τέταρτη είναι η ενήλικη της μιας κόρη, σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, για να ξεφύγουν απ’ τον πρότερο και ιδιαίτερα επώδυνο  συναισθηματικό βίο τους (προβληματικές ερωτικές σχέσεις) και να επαν-εκκινήσουν  με αφορμή το ταξίδι αυτό, τις ζωές τους.

Κι ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μιλούμε για ανεξάρτητες και χειραφετημένες γυναίκες(πάντα κατά τους συγγραφείς), καταλήγουμε στην πορεία στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

Οι γυναίκες αυτές κατευθύνονται από τα πάθη, τις εξάρσεις και αδυναμίες τους σε βαθμό τέτοιο, ώστε το ταξίδι στο τέλος να φαντάζει… ολοένα και πιο μακρινό κι εκείνες… ολοένα πιο ασήμαντες και μικροσκοπικές.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Μια παράσταση Αλμοδοβαρικού χαρακτήρα, μα που στερείται την ευδιάκριτή του τραγικότητα, με ακραίες προσωπικότητες, με εξαιρετικά glamour στα περισσότερα μέρη της ένδυση και υπόδηση και σύγχρονο κατά τις επιταγές της μόδας φυσικά σκηνικό, ξεδιπλώνεται εμπρός στα ανυπόμονα μάτια μας.  

Αγγίζουν τα όρια της ψύχωσης οι τρεις πρωταγωνίστριες και η κόρη, της οποίας ο τρόπος σκέψης δεν λειτουργεί υπερβατικά σε σχέση με αυτές, τουλάχιστον εν μέρει λόγω ηλικίας, μα βολετά και ανώδυνα-επώδυνα στο τέλος, ταυτίζεται απόλυτα με τις εκμηδενισμένες φίλες.

Μια παράσταση γυναικοκρατούμενη, που όμως το ανδρικό στοιχείο διαφαίνεται παραληρηματικά μέσα από τις άπειρες εξομολογήσεις τους και το σύγχρονο ετούτο μοιρολόι μιας διαρκούς αυτοέκθεσης… ενός διαρκούς αυτομηδενισμού.

Οποιαδήποτε μορφή ορθής συναισθηματικής επεξεργασίας και λογικής αποσκορακίζεται και την θέση της παίρνει η παράνοια, η ψύχωση, η αυτολύπηση, η διαρκής ματαίωση και ο αυτοσαρκασμός της ιδιαζούσης “διπολικότητάς” τους.

Η Κηφισιά δεν είναι εδώ ο καταληκτικός τόπος, μα η νοητή γραμμή, πίσω από την οποία σκιαγραφείται ένας κόσμος μονολιθικά επιδεικτικός, ανατριχιαστικά μονοδιάστατος.

Και φυόμενη από τα σωθικά μου η ρήση… ”Παζάρια δεν κάνω με την ζωή. Εν γνώσει  μου αγοράζω ακριβά”, γίνεται αντιληπτή η ουσιαστική απόσχιση, σύγκρουση, αντιπαράθεση της φράσης αυτής με την μηδενιστική ροπή μιας φλύαρης κενότητας του σύγχρονου, αστικού (εύπορου στην πλειοψηφία), βίου.

Η παράσταση κινείται εντελώς επιφανειακά, διακωμωδώντας την τραγικότητα των συνθηκών που εν αγνοία τους βιώνουν οι γυναίκες αυτές, στερώντας εκ πρώτης όψεως απ’ το κοινό, μια βαθειά και πιο άμεση επεξεργασία στοχασμού για την πραγματικότητα.

Βεβαίως οι πρωταγωνίστριες(Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή και Γαλήνη Χατζηπασχάλη), κατάφεραν να μας συνεπάρουν με την άριστη τεχνική και ερμηνευτική τους δεινότητα και λιγότερο η μικρότερης δυναμικής κλίμακας ερμηνευτικά κόρη (Ευδοξία Ανδρουλιδάκη).

Η υπερβολή και η επιφανειακή λογική σε όλες τις εκφάνσεις επισκιάζει την συγκρουσιακή εσωτερικότητα, μα ο θεατής θα γελάσει, θα διασκεδάσει και θα μείνει ευχαριστημένος από το αντίτιμο της ψυχαγωγίας που δικαίως θα πληρώσει. Και που στο τέλος αν ενδοσκοπήσει γευστικά το συναίσθημα απέναντι στη σύγχρονη οπτική της πραγματικότητας, με την γλυκόπικρη γεύση της ματαιότητας στο κρεβάτι του θα ξαπλώσει… έχοντας την απάντηση… στα μάτια του.

Συντελεστές:


Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη 
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. 

Χώρος
Κεντρική Σκηνή

 Από 05.10.2017 μέχρι 01.04.2018


Μέρες / Ώρες
Τετάρτη 18:30
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:30
Κυριακή 21:30

Από 05.10.2017 μέχρι 29.10.2017 η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30 & 21:15, Κυριακή 19:00.

Η παράσταση δεν θα παιχτεί την Τετάρτη 01.11.2017 και την Παρασκευή 3.11.2017. 

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη - Παρασκευή

Κανονικό 14€
Φοιτητικό 12€
Ανέργων 10€
Σάββατο - Κυριακή
Κανονικό 17€
Φοιτητικό / Ανέργων 15€

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά