Η ελληνική ομάδα Alacrity Project στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τεχνολογίας - Free Sunday
Η ελληνική ομάδα Alacrity Project στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τεχνολογίας

Η ελληνική ομάδα Alacrity Project στον μεγαλύτερο διαγωνισμό τεχνολογίας

Ο F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους 15-18 ετών (STEM Education- Challenge: Science, Technology, Engineering and Mathematics, δηλαδή για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά).

Η ομάδα Alacrity Project θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του 2018 τον Σεπτέμβριο στην Σιγκαπούρη και το συγκλονιστικό για όλους τους συντελεστές της ομάδας ταξίδι εν όψει Σιγκαπούρης έχει ήδη αρχίσει.

524C8F26 58DB 4DAB BEA0 9D8A14BD8603 min

Η Alacrity Project προέκυψε από τη συνεργασία δύο σχολείων, του 2ου Γενικού Λυκείου Παλλήνης και της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής. Η ομάδα της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής Alacrity βγήκε 4η στη συνολική κατάταξη ενώ η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Παλλήνης Project One βγήκε 5η και νικήτρια των αγώνων knock out.

Διονύση, πως αποφάσισες να αναμειχθείς στο F1 In Schools;

Διονύσης Βούλγαρης (αρχηγός): Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο αυτού του διαγωνισμού και ερχόμενος σε επαφή με προηγούμενους συμμετέχοντες, αποφάσισα να λάβω μέρος. Ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα στα μαθητικά μου χρόνια καθώς η επαγγελματική εμπειρία και οι όμορφες στιγμές που μου χάρισε θα μου μείνουν αξέχαστες.

Δημήτρη, ως προς το μηχανολογικό κομμάτι, τι είναι αυτό που καλείστε να κατασκευάσετε και ποιά μέσα αξιοποιείτε για να το επιτύχετε αυτο;

Δημήτρης Φωτεινός (μηχανικός): Σε αυτόν τον διαγωνισμό καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μια μινιατούρα ενός μονοθεσίου Formula 1, με συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές. Ο σχεδιασμός πραγματοποιείται μέσω προγραμμάτων CAD/CAM και η κατασκευή γίνεται με κατεργασία CNC σε κουτιά πολυουρεθάνης. Στόχος μας είναι να είναι αεροδυναμικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει μια ευθεία 20 μέτρων στον μικρότερο δυνατό χρόνο.

576F16AC 5441 40D9 9AF8 DC771D36EF30 min

Με τον όγκο των μαθημάτων του σχολείου και τις ώρες προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, σας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος;

Δήμητρα Πολυδωροπούλου (υπεύθυνη Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης): Σίγουρα για να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα απαιτούνται αρκετές ώρες προετοιμασίας,  ομαδικής και προσωπικής δουλειάς. Ωστόσο, μέσα από αυτό συνεχώς μαθαίνεις και εξελίσσεσαι οπότε η ευχαρίστηση είναι διπλή. Απλώς δεν έχει καλοκαιρινές διακοπές για φέτος.

Διονύση, με ποια άλλα κριτήρια αξιολογείστε σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Διονύσης Βούλγαρης (αρχηγός): Πέρα από τις επιδόσεις μιας ομάδας στην πίστα, ο διαγωνισμός αξιολογεί τις ομάδες ως προς τις ενέργειες προώθησης της ομάδας, τους τρόπους καθώς και την επιτυχία στην ανεύρεση χορηγών, την απόδοση επένδυσης των χορηγών και γενικότερα στο κατά πόσο προσομοιωμένη είναι η λειτουργία της συγκριτικά με μιας πραγματικής ομάδας Formula 1.

DB4F140C B798 498A 8C1A 450CFF9C9D6A min

Δημήτρη, πόσο σε βοήθησε η φυσική που διδάσκεστε στο σχολείο να σχεδιάσεις το όχημα της ομάδας σας;

Δημήτρης Φωτεινός (μηχανικός): Η φυσική που διδασκόμαστε στο σχολείο μας παρέχει κάποιες βασικές έννοιες, όπως είναι η τριβή, η ανάλυση των δυνάμεων και γενικότερες έννοιες στα κεφάλαια της μηχανικής. Χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες έγινε και η έρευνα ώστε να επιλέξουμε τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών που θα κάνουν το όχημα όσο δυνατόν ταχύτερο.

Γιατί κρίνονται αναγκαίοι οι χορηγοί;

Δήμητρα Πολυδωροπούλου (υπεύθυνη Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης): Η συμμετοχή έχει προϋπολογισμένο κόστος 30.000 ευρώ. Όμως λόγω της δύσκολης κατάστασης που διανύουμε η προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα είναι μεγάλη και χωρίς την υποστήριξη από χορηγούς το ταξίδι και η επιτυχία είναι αδύνατα. Γι’ αυτο τον λόγο η οικονομική στήριξη από πολλούς έχει  μεγάλη σημασία για την ομάδα και οποιαδήποτε χρηματική βοήθεια είναι ένα ακόμη βήμα προς το παγκόσμιο πρώταθλημα που συμβάλλουν ταυτόχρονα και για μια καλύτερη εμφάνιση της χώρας μας στον παγκόμιο τελικό. Ευχαριστούμε επίσης πάρα πολύ τους χορηγούς μας  που στηρίζουν το έργο της ομάδας μας ανάμεσα τους είναι η Scoot, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο κ. Βόσσος ιδιοκτήτης της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, το ίδρυμα Αγγελικούση καθώς και εταιρίες όπως η Mediapharm, η Deloitte, η Teleperformance και η Advidea. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας αλλά και τηλεφωνικά με τον καθηγητή μας Στέλιο Τσακουμάγκο στο 6937221350.

90DA58BE 6789 473E A20B 79D73B2B457E min