Το 57ο σονέτο του Σαίξπηρ στο θέατρο της οδού Κυκλάδων - Free Sunday
Το 57ο σονέτο του Σαίξπηρ στο θέατρο της οδού Κυκλάδων

Το 57ο σονέτο του Σαίξπηρ στο θέατρο της οδού Κυκλάδων

Πρόκειται για μια δουλειά που βασίζεται στο 57ο σονέτο του Σαίξπηρ και αποτελεί την 1η παράσταση του αφιερώματος «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή».

Ένα ιδιαίτερο σονέτο

Το 57ο σονέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ είναι μέρος των ποιημάτων του που κατά τους ειδικούς απευθύνεται σε έναν μυστηριώδη, νεαρό άνδρα με τον οποίον ο Σαίξπηρ εικάζεται να είχε κάποιο είδος ερωτικής σχέσης. Όμως, το συγκεκριμένο σονέτο φαίνεται να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λόγω της ιδιαίτερης αναπαράστασης μιας σχεδόν σαδομαζοχιστικής σχέσης, όπου ο ομιλών υποτάσσεται πλήρως στις επιθυμίες του απόντος εραστή, δημιουργώντας μια ακραία αίσθηση απώλειας, αναμονής και βίαιης παθητικότητας. Μιλώντας στο Free-Sunday.gr ο σκηνοθέτης της παράστασης Θέμελης Γλυνάτσης αναφέρεται στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου σονέτου. «Είναι από τα πιο γυμνά σονέτα του Σαίξπηρ, από τα πιο έντονα από τα πιο απενοχοποιημένα σε σχέση με τον ερωτισμό του και αυτό είναι κάτι που τράβηξε και εμένα και τον κ. Κουμεντάκη. Με αυτό το σονέτο έχω μια ιδιαίτερη σχέση καθώς είναι ένα από τα κείμενα τα οποία με κυνηγάνε». Σύμφωνα με τον κ. Γλυνάτση η παράσταση απευθύνεται πάρα πολύ στο συναίσθημα. «Είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία εξελίσσεται φτάνει σε μια κορύφωση και μετά αποσυντίθεται».

Ισορροπία ανάμεσα σε θεατρική παράσταση και μουσικό έργο

Ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης και ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στην θεατρική παράσταση και το μουσικό έργο, με συμμάχους τέσσερις λυρικούς τραγουδιστές και τρεις ηθοποιούς. Η παράσταση χρησιμοποιεί το σονέτο τόσο σαν ποίηση όσο και σαν έναυσμα παραγωγής ήχου, και σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ηχοτοπίο και ένα ιδιαίτερο σκηνικό περιβάλλον, επικοινωνεί το ποίημα σαν μουσική και τον ήχο σαν ποίηση.

glynatsis

«Το μουσικό θέατρο είναι ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο είδος το οποίο έχει παράδοση από τα τέλη του 19ου αιώνα» εξηγεί ο κ. Γλυνάτσης. «Επί της ουσίας είναι η μετεξέλιξη της όπερας. Δηλαδή παραστάσεις που βασίζονται στην μουσική αλλά και στην έννοια της θεατρικής εμπειρίας. Δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι απλά τραγουδάνε είναι άνθρωποι οι οποίοι λένε μια ιστορία μέσω της μουσικής και μέσω της θεατρικής πράξης. Αξίζει να σημειωθεί πως το «57//a passion play», που θα παρουσιαστεί στις 24,25,31 Οκτωβρίου και 1,7 και 8 Νοεμβρίου, αποτελεί την πρώτη καλλιτεχνική σύμπραξη του Γιώργου Κουμεντάκη με τον Θέμελη Γλυνάτση.

Συντελεστές:

Σύλληψη: Γιώργος Κουμεντάκης και Θέμελης Γλυνάτσης
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουμεντάκης
Απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Σκηνικά και κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Ηχητικός σχεδιασμός Tim Ward
Μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Αrtwork: Γιώργος Ζαρταλούδης

Παίζουν: Νικήτας Γκρίτζαλης, Πάνος Κούγιας, Γιώργος Κουσάκης, Νέστωρ Κοψιδάς, Βασίλης Λιάκος, Σταμάτης Πακάκης, Σωτήρης Τριάντης, Γιάννης Φίλιας

Πληροφορίες


Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής,  Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη
Διάρκεια: 40’
Τηλέφωνο: 210 8217877
Τιμές εισιτηρίων: €15, €10
Προπώληση: Στο ταμείο του Θεάτρου και Ticket Services.