ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ: Η μουσική μας είναι αρκετά ρευστή και δεν έχουμε πρόθεση να βάλουμε φράγματα - Free Sunday
ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ: Η μουσική μας είναι αρκετά ρευστή και δεν έχουμε πρόθεση να βάλουμε φράγματα

ΕΤΕΡΟΝΗΜΙΣΥ: Η μουσική μας είναι αρκετά ρευστή και δεν έχουμε πρόθεση να βάλουμε φράγματα

Οι «Έτερονήμισυ» είναι ένα από τα ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα πολυπληθή συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός τους δίσκος με τίτλο το όνομα τους συγκροτήματος και τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Ο Κώστα Ανετάκης, μίλησε εκ μέρους του συγκροτήματος στο Free Sunday.gr για το πώς μια παρέα φίλων προερχόμενη από διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς κατέληξε στη δημιουργία μιας ομάδας με επίκεντρο την μουσική.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε ποιοι είναι οι «Ετερονήμισυ».

Είμαστε μία παρέα φίλων, που συμπράττουμε ώστε να εξωτερικεύσουμε με τον πιο άρτιο τρόπο τα αποτελέσματα της κοινής μας εργασίας.

Τα μέλη της ομάδας σας προέρχονται από διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς. Η μουσική, είναι το βασικό σημείο συνάντησης;

Εμείς έχουμε χωρίσει τα μέλη μας σε 3 υπο-ομάδες. Η πρώτη είναι η παραγωγική ομάδα, τα μέλη της οποίας καταπιάνονται με τη σύνθεση, το στίχο, σενάρια για τα βιντεοκλίπ μας κτλ. Η δεύτερη είναι η αμιγώς μουσική ομάδα, το συγκρότημα δηλαδή που παίζει στις ζωντανές εμφανίσεις που κάνουμε. Την τρίτη υπο-ομάδα, εμείς, την αποκαλούμε ομάδα υποστήριξης και αποτελείται από την Μαρία Κρέζου που μας κάνει τη γραφιστική κάλυψη (αφίσες κ.α) καθώς επίσης και από τα παιδιά τα οποία γυρίζουν τα βιντεοκλίπ μας, οργανώνουν τις φωτογραφίσεις μας και βιντεοσκοπούν τις εμφανίσεις μας. Βασικό σημείο συνάντησής μας, ίσως είναι η μουσική, αλλά ακόμα πιο βασικός λόγος αυτής της σύμπραξης είναι η ανάγκη όλων μας να εκφραστούμε μέσα από την τέχνη.

Η ονομασία «Ετερονήμισυ» πώς προέκυψε;

Αρχικά, δεν είχαμε τραγουδίστρια. Ξεκινήσαμε λοιπόν, να στήνουμε τις δύο πρώτες δουλειές μας, έναν δίσκο κρητικού χαρακτήρα («Η Στράτα που βαδίζω») με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη και του Βασίλη Σκουλά και το μουσικό παιδικό παραμύθι της Γωγώς Σούρλα «Όταν αρρώστησε ο Ήλιος», στο οποίο συμμετέχουν από τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Πάνο Μουζουράκη ως την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τον Παντελή Θαλασσινό, τους Onirama, τους Vegas, τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και πολλοί ακόμα. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, συχνότατα προέκυπτε η φράση «αυτό το τραγούδι βρήκε το άλλο του μισό σε αυτή τη φωνή». Συνεπώς, όταν συναντηθήκαμε όλοι για να βαφτίσουμε την ομάδα μας, ήταν σχεδόν μονόδρομος η επιλογή του «Έτερονήμισυ».

eteronimisi cover

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών. Μιλήστε μας για αυτήν την δουλειά.

Η τελευταία μας δουλειά περιέχει 14 πρωτότυπες συνθέσεις μας, τραγουδισμένες από αρκετούς τραγουδιστές της νέας γενιάς και φίλους μας πλέον. Μας εμπιστεύτηκαν επίσης, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Μανώλης Μητσιάς, που μοιράζονται το «Μαύρο πουκάμισο», αλλά ακόμα και η Ματθίλδη Μαγγίρα σε δύο τραγούδια (ένα από αυτά μαζί με την κόρη της) και ο Λευτέρης Ελευθερίου που μαζί με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και την τραγουδίστριά μας Μυρτώ Καμβυσίδη, τραγουδούν την «Σέβα» μας. Έχουμε ονοματίσει τον εν λόγω δίσκο «Έτερονήμισυ» και κυκλοφορεί από την Panik records.

Βάσει ποιων κριτηρίων επιλέγετε τις φωνές που θα «ντύσουν» τα τραγούδια σας;

Στην αρχή, προφανώς επιλέγουμε χροιές που ταιριάζουν στα τραγούδια μας, καθώς αυτά προϋπάρχουν των τραγουδιστών τους. Έπειτα, ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να δούμε αν μας ταιριάζουν ως χαρακτήρες. Αν λοιπόν, και τα δύο αυτά στοιχεία συμφωνούν με τα κριτήριά μας, προχωράμε. Πλέον, έχουμε όμως, βρει το έτερόν μας ήμισυ, στη Μυρτούλα μας (Μυρτώ Καμβυσίδη), την οποία αρχικά, είχαμε προσεγγίσει να πει δύο-τρία τραγούδια, αλλά ήταν σαν να γνωριζόμαστε από πάντα και μοιραία έγινε η τραγουδίστριά μας και η φωνή μέσα από την οποία εκφραζόμαστε!

Παρακολουθώντας κάποιος την πορεία σας διαπιστώνει ότι υπάρχει πληθώρα μουσικών επιρροών. Εσείς, πού θα κατατάσσατε την μουσική σας;

Η σύνθεσή μας είναι πολυάριθμη, κατά συνέπεια και οι επιρροές μας είναι αρκετές. Επίσης, δεν είναι εύκολο να εντάξεις τη μουσική σε πλαίσιο, ιδίως όταν μέσα της ενσωματώνει στοιχεία από διαφορετικά μεταξύ τους είδη. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τον τελευταίο δίσκο μας (Έτερονήμισυ), θα έλεγα πως κινείται σε έντεχνο-έθνικ μονοπάτια. Βέβαια, ο πρώτος μας δίσκος (Η Στράτα που βαδίζω) είχε σαφέστατα παραδοσιακό χρώμα, χωρίς να λείπουν οι πιο σύγχρονες πινελιές, ενώ το παραμύθι μας (Όταν αρρώστησε ο Ήλιος) περιείχε στοιχεία τόσο σύγχρονα-ποπ αισθητικής όσο και έντεχνα ή ακόμα και παραδοσιακά. Η μουσική μας δηλαδή, είναι αρκετά ρευστή και προς το παρόν δεν έχουμε κάποια πρόθεση να βάλουμε φράγματα. Μας αρκεί να μπορούμε να εκφραστούμε μέσω αυτής και μας χαροποιεί ιδιαίτερα όταν αγγίζει κι άλλον κόσμο!

Στην Ελλάδα της κρίσης, πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης και κατ΄ επέκταση ένα πολυπληθές συγκρότημα;

Νομίζω ότι είναι πλέον κυριολεξία η φράση «η αμοιβή του καλλιτέχνη είναι το χειροκρότημα». Μάλλον είναι η μόνη ανταμοιβή μας αυτή. Κατά τ’ άλλα, τα έξοδα παραγωγής μίας δουλειάς, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα μίας μουσικής ομάδας, φαίνονται λιγότερο βαριά όταν καταμερίζονται σε πολλούς, όπως στην περίπτωσή μας, παρά όταν τα σηκώνει μονάχα ένας στην πλάτη του, όπως συμβαίνει με τους καλλιτέχνες που λειτουργούν ατομικά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Θα θέλαμε στο εγγύς μέλλον να εκδώσουμε έναν δίσκο βινυλίου με ορχηστρικές εκδοχές κομματιών μας, με νέα ορχηστρικά τραγούδια καθώς και ίσως ένα τραγουδισμένο από την Μυρτούλα μας φυσικά. Παράλληλα, επιδιώκουμε να κάνουμε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις ώστε να γνωστοποιούμε τα τραγούδια μας και να ερχόμαστε σε επαφή με τον τελικό αποδέκτη τους, τον κόσμο. Ας έχουμε την υγειά μας και ό,τι είναι να‘ρθει, θε να‘ρθεί.

Ο δίσκος «Έτερονήμισυ», κυκλοφορεί από την Panik Records