Βασίλης Γισδάκης: «Είναι ανάγκη των θεατών η συνάντηση με την αθωότητα» - Free Sunday
Βασίλης Γισδάκης: «Είναι ανάγκη των θεατών η συνάντηση με την αθωότητα»

Βασίλης Γισδάκης: «Είναι ανάγκη των θεατών η συνάντηση με την αθωότητα»

 

Ο Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι αφηγείται την πιο όμορφη ιστορία του κόσμου το «Στο ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα», βασισμένη στο κλασσικό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Μια ιστορία που γίνεται δική μας. Η ιστορία του ταξιδιού που παραμένει για τον καθένα μας ένα  πολυπόθητο και άφθαστο όνειρο. Ένα ταξίδι που γίνεται τραγούδι. Τραγούδια από όλο τον κόσμο. Από τον Μάνο Χατζιδάκι στους Beatles, από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τον Θάνο Μικρούτσικο στον Kurt Weill  και από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Διονύση Σαββόπουλο και από κει σε παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τραγούδια από νεότερους δημιουργούς που συνθέτουν μια αφήγηση έκπληξη. Ο Βασίλης Γισδάκης εξηγεί γιατί ο Μικρός Πρίγκιπας αντιπροσωπεύει «ίσως το κομμάτι μέσα μας που ακόμη δεν έχει εξημερωθεί...

Μιλήστε μας για την παράσταση.

Η παράστασή μας  είναι μια εμπειρία θα λέγαμε. Είναι συναυλία αλλά και θέατρο, ένα παραμύθι για μεγάλους γεμάτο  τραγούδια που το καθένα είναι ούτως ή άλλως μια αυτόνομη ιστορία… Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια συνάντηση δύο δημιουργών, του Βασίλη Γισδάκη και του Δημήτρη Αδάμη στην προσπάθειά μας να πούμε μαζί πράγματα προσωπικά που θα μπορούσαν να αφορούν τον καθένα .Είναι μια μουσική παράσταση, βασισμένη στην εξαιρετική νουβέλα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ που φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια  από τη δημοσίευσή της , μέσα στον πόλεμο. Η δουλειά του Εξυπερύ ήταν να μεταφέρει γράμματα με το αεροπλάνο του, έφερνε μηνύματα δηλαδή από τον αέρα, όπως ακριβώς κάνει και ο τραγουδιστής μέσα από τα τραγούδια του!

Πως έγινε η επιλογή της μουσικής, των τραγουδιών;

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έπρεπε να βρεθούν τραγούδια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο που να μπορούν να συνδυαστούν με το συγκεκριμένο έργο. Ταυτόχρονα αυτά τα τραγούδια θα μπορούσε να είναι  ένα εν δυνάμει ρεπερτόριο δικό μου. Ένα ρεπερτόριο μιας συναυλίας με θέμα Το Ταξίδι. Έτσι επιλέξαμε στην αρχή περίπου 200 τραγούδια που θα θέλαμε να πούμε  και στη συνέχεια με μεγάλη δυσκολία καταλήξαμε στα περίπου 55 που ακούγονται στην παράσταση. Ήταν κι αυτό μέρος του ταξιδιού. Με αφετηρία το τραγούδι «το ταξίδι» του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, όπου είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος που το ερμηνευσε.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τον Δημήτρη Αδάμη;

Μοναδική, εξαιρετική. Ο Δημήτρης είναι  πολύ ταλαντούχος είναι κορυφαίος σκηνοθέτης στις παιδικές παραστάσεις, έχω παρακολουθήσει πολλές από αυτές. Πάντα τον θαύμαζα και τον εκτιμούσα ξέρει πολύ καλά να οδηγεί,  να καθοδηγεί και να κορυφώνει τεχνικά αλλά και συναισθηματικά μια παράσταση. Από παλιά συζητούσαμε να κάνουμε κάτι μαζί και τώρα ήρθε η ώρα, έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά τον εμπιστεύομαι και τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Έχει βγάλει όλον τον φανταστικό και τον συναισθηματικό κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα μέσα από τα τραγούδια. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής θα το δείτε τις δυο παρασκευές  23 & 30 Μαρτίου στην μουσική σκηνή Σφίγγα.

Τι είναι αυτό που γοητεύει μικρούς και μεγάλους στον Μικρό Πρίγκιπα;

Είναι η ανάγκη των θεατών γι’ αυτή τη συνάντηση με την αθωότητα. Είναι ένα χάδι. Είναι όλα όσα ακριβώς θα ήθελε να πει κανείς σε ένα παιδί αλλά και όλα όσα έχουμε κρυμμένα μέσα μας από τότε που ήμασταν παιδιά. Εβδομήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε ο Μικρός Πρίγκιπας και οι νέες εκδόσεις του συνεχίζουν να κερδίζουν τις πρώτες θέσεις των πολυδιαβασμένων βιβλίων. Ίσως να είναι το κομμάτι μέσα μας που ακόμη δεν έχει εξημερωθεί...

 Εσείς θυμάστε πότε διαβάσατε τη νουβέλα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ και τι αισθανθήκατε ;

Την έχω διαβάσει και την έχω παρακολουθήσει κατά καιρούς και σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Αυτό το έργο περιέργως με έχει στιγματίσει για διάφορους προσωπικούς λόγους. Είναι ένα έργο που εμπεριέχει πολλά συναισθήματα χαρά, λύπη, αγωνία, αγάπη, ματαιοδοξία, κλπ.  που εκφράζονται με αθωότητα και αλήθεια.

Για εσάς τι συμβολίζει το Τριαντάφυλλο και η Αλεπού;

Το τριαντάφυλλο για μένα είναι όλα όσα θα θέλαμε να προστατεύσουμε μέσα μας αλλά και γύρω μας. Η αγάπη, οι άνθρωποί μας, οι ιδέες μας, τα πιστεύω μας .Η Αλεπού είναι ότι υπάρχει μέσα μας ανεκπλήρωτο, αθώο, κρυστάλλινο, καθαρό. Αυτό που δεν έχει εξημερωθεί αλλά που περιμένει πάντα εκεί να συμβεί. Η μουσική από τα βήματα ενός φίλου.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Συναυλίες, παραστάσεις ανά την Ελλάδα με το έργο αυτό «στο ταξίδι του μικρού πρίγκιπα», αλλά και μια δεύτερη πρόταση μια σύμπραξη που κάνω με την Ερωφίλη όπου παρουσιάζουμε τραγούδια ελλήνων συνθετών και από την δισκογραφία μας.

Παρασκευή 23 και 30 Μαρτίου 2018

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

sfigamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 22.30

Είσοδος σε τραπέζι: 15 ευρώ με μπύρα ή κρασί