Η Myrkur στην Αθήνα - Free Sunday
Η Myrkur στην Αθήνα

Η Myrkur στην Αθήνα

Υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες, που το ταλέντο τους στην κυριολεξία ξεχειλίζει. Καλλιτέχνες που δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια μίας συγκεκριμένης μουσικής, που δεν φοβούνται να πειραματιστούν, ακόμα και να περιγράψουν τους ίδιους τους πιο ακραίους φόβους τους. Η Δανή Amalie Bruun, η κεντρική φιγούρα πίσω από τους MYRKUR, είναι αναμφισβήτητα μία από αυτούς τους καλλιτέχνες, μία μουσικός από τους πιο σημαντικούς που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια είναι τραγουδίστρια και συνθέτης, παίζει όμως και μία σειρά από όργανα, αρκετά εκ των οποίων, είναι πέρα από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα η nyckelharpa, που είναι ένα είδος αρχαίας Σουηδικής άρπας. Η Bruun, μπήκε στις ζωές μας μέσα από το ομώνυμο EP της, αλλά η full length δουλειά της με τον τίτλο “M”, του 2015, ήταν αυτή που την έβαλε στο προσκήνιο για τα καλά. Ήταν τότε που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, με τη μίξη του black metal των SATYRICON και των DARKTHRONE, με το post metal των NEUROSIS, το darkwave, αλλά κυρίως τη Σκανδιναβική folk και την κλασική μουσική, που έκαναν ιδιαίτερα έντονη την παρουσία της. Τα ονόματα που συμμετείχαν στη δημιουργία του δίσκου, δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης. Ο “Garm” των Νορβηγών avant-garde metallers, ULVER, ήταν στην παραγωγή, ενώ έπαιξαν μέλη των MAYHEM, DODHEIMSGARD και ARCH ENEMY. Ο «θόρυβος» που δημιουργήθηκε από το “M”, ήταν τόσο έντονος, που αμέσως οι MYRKUR βρήκαν θέση σε μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως το Wacken Open Air, με τις ζωντανές τους εμφανίσεις να είναι εκκωφαντικές και τον κόσμο να μένει εκστασιασμένος από τη μαγευτική παρουσία της Bruun επί σκηνής και τις αψεγάδιαστες αποδόσεις των μουσικών που τη συνόδευαν.

Οι απαιτήσεις πλέον ήταν πολύ μεγάλες, η Amalie Bruun όμως, δεν δίστασε να βρει την έμπνευση για τον δεύτερο δίσκο της, από την τρομαχτική εμπειρία που είχε από τους εφιάλτες που δεν την άφηναν να κοιμηθεί τα βράδια και της προκαλούσαν μέχρι και παράλυση στον ύπνο της. Το άλμπουμ της, λοιπόν, ονομάστηκε “Mareridt”, που στα δανέζικα σημαίνει «εφιάλτης» και κινείται σε σαφώς πιο folk ρυθμούς, είτε είναι gothic folk, είτε παραδοσιακή folk της Σκανδιναβίας. Για πρώτη φορά τραγουδά σε κάποια σημεία στα αγγλικά, ενώ μέχρι τότε οι στίχοι ήταν γραμμένοι στη μητρική της γλώσσα. Οι κριτικοί έπαθαν παραλήρημα και το κοινό αποθέωσε τους MYRKUR. Όχι απαραίτητα το κοινό της metal μουσικής. Καλλιτέχνες όπως οι SIGUR ROS, Loreena McKennitt, DEAD CAN DANCE, έκαναν την παρουσία τους ως αναφορές στη μουσική του “Mareridt”, πέρα από τους BATHORY ή τους ULVER. Καλεσμένη σε δύο τραγούδια του άλμπουμ, είναι η εξαιρετική Chelsea Wolfe, με την οποία έχουν αρκετά κοινά σημεία στη μουσική τους, ενώ τα ντραμς παίζει ο Aaron Weaver των blacksters, WOLVES IN THE THRONE ROOM.

Οι MYRKUR, έχουν τη μοναδική ικανότητα ισορροπούν την αντιπαράθεση του σκοταδιού και του φωτός και να βάζουν στο metal, μελωδίες που στοιχειώνουν, σκοτεινά παραδοσιακά περάσματα, χορωδιακές ενορχηστρώσεις και μία σαγηνευτικά φρικιαστική ομορφιά. Αν ενθουσιαστήκατε από τη συνεργασία του Sivert Hoyem με τους SATYRICON, αν πέρα από το παραδοσιακό black metal, σας αρέσουν οι παραδοσιακές folk μελωδίες της Σκανδιναβίας, αν σας αρέσει η μυσταγωγική ατμόσφαιρα στις συναυλίες με πρωταγωνιστή ένα ξωτικό που μεταμορφώνεται ακόμα και στο ίδιο κομμάτι, από μοχθηρή μάγισσα σε νεράιδα με αιθέρια φωνή, οφείλετε να μαρκάρετε στο ημερολόγιό σας, την ημερομηνία. Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο Fuzz Live Music Club. Η ημερομηνία, που θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε όλοι από κοντά, ένα σύγχρονο φαινόμενο της μουσικής, που με χαρακτηριστική ευκολία σπάει οποιαδήποτε στεγανά και θα μαγέψει το κοινό που δεν το δυσκολεύουν οι ταμπέλες.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/237540920413799/

Τιμές εισιτηρίων:

early bird: €23

προπώληση: €26

ταμείο: €29