Markos Εlektrik: Ο χάρτης της μουσικής όπως και των συνόρων, οφείλει να είναι διάπλατα ανοιχτός - Free Sunday
Markos Εlektrik: Ο χάρτης της μουσικής όπως και των συνόρων, οφείλει να είναι διάπλατα ανοιχτός

Markos Εlektrik: Ο χάρτης της μουσικής όπως και των συνόρων, οφείλει να είναι διάπλατα ανοιχτός

Ο Μάρκος Βαμβάκαρης αλλιώς. Οι «Markos Εlektrik», είναι το ηλεκτρικό αποτύπωμα της μουσικής του Μάρκου Βαμβακάρη στο παρόν.

Ηλεκτρική κιθάρα, αναλογικό synth, μπάσο και τύμπανα, αντικαθιστούν το μπουζούκι και την κιθάρα των πρώτων εκτελέσεων σε τραγούδια τα οποία κυκλοφόρησαν πριν λίγους μήνες και θα παρουσιάσει το συγκρότημα στις 13 Μαΐου στο Πειραιώς 131. Η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου θα διαβάσει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο δημιουργός του σχήματος Κώστας Νικολόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν είχε παρουσιάσει δυο παραστάσεις με θέμα τον Μάρκο και το ρεμπέτικο μίλησε στο Freesunday.gr.

poster MARKOS 35 50

Το εγχείρημα σας να ενορχηστρώσετε με ηλεκτρικά όργανα και ροκ ενορχηστρώσεις τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, πώς προέκυψε;

Είναι πολύ απλό. Μου αρέσουν πολύ τα τραγούδια του Μάρκου και το όργανο που μπορώ να εκφραστώ καλύτερα είναι η ηλεκτρική κιθάρα. Αντίστοιχα και των άλλων μελών της μπάντας, που είναι τα τύμπανα και το μπάσο. Φυσικά, υπήρξε μια διαδρομή από όπου πέρασαν τα τραγούδια μέχρι να καταλήξουν σε αυτά τα χρώματα και την διάθεση. Είναι, όπως και τα πάντα, θέμα χρονικής στιγμής.

Έχετε παρουσιάσει ανάλογες διασκευές στον Βαμβακάρη και στο ρεμπέτικο γενικότερα και σε παραστάσεις στο εξωτερικό. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού;

Στο εξωτερικό, υπήρχε το μπουζούκι ως πρωταγωνιστικό όργανο. Παρόλα αυτά υπήρχαν διασκευές, αρκετά μακριά από το πρωτότυπο οι οποίες είχαν πολύ ενδιαφέρον. Ο κόσμος έδειχνε πολύ δεκτικός.

Αν κάποιος παραδοσιακός ακροατής σας «κατηγορούσε» ότι αυτά τα τραγούδια δεν διασκευάζονται, τι θα του απαντούσατε;

Καταρχάς, δεν υπάρχει καν μέσα στο μυαλό μου, η έννοια του κατηγορείν για το οτιδήποτε, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την τέχνη. Ο χάρτης της μουσικής, όπως και των συνόρων, οφείλει να είναι διάπλατα ανοιχτός.

Το ρεμπέτικο υπήρξε το ροκ της εποχής του;

Το ρεμπέτικο είναι ρεμπέτικο. Το ρεμπέτικο είναι και ροκ και αντίστροφα. Η εποχή του είναι η περίοδος που δημιουργήθηκε. Αφού όμως γεννήθηκε, σαν κάθε μεγάλο είδος μουσικής, χωράει και θα χωράει σε όλες τις εποχές.

Τόσο εσείς όσο και ο Σταύρος Ξαρχάκος πρόσφατα προσεγγίζετε το έργο του Βαμβακάρη. Τι τον κάνει επίκαιρο σήμερα;

Πάνε τόσες δεκαετίες και μπορεί να δεις έναν πολύ νέο άνθρωπο να συγκινείται ακούγοντας «τα ματόκλαδα σου λάμπουν, σαν τα λούλουδα του κάμπου». Ο Βαμβακάρης ανήκει πια στους κλασικούς. Αυτό του δίνει νομίζω την δυνατότητα, έστω και περιοδικά, να φλερτάρει με την επικαιρότητα.

Markos Elektrik cover INTENET

Markos Elektrik:
Νεκταρήλια Τσομπάνογλου -φωνητικά
Θάνος Καζαντζής-τύμπανα
Νίκος Παπαιωάννου-μπάσο, αναλογικά synths
Κώστας Νικολόπουλος-κιθάρες, φωνητικά
Πειραιώς 131 - Τηλ. 210 3450922
Ώρα έναρξης: 21:00
Γενική είσοδος: 8 ευρώ