Ο Αντώνης Μαρτσάκης ταξιδεύει με τη μουσική πίσω στην Κρήτη απόψε στο θέατρο Βράχων. - Free Sunday
Ο Αντώνης Μαρτσάκης ταξιδεύει με τη μουσική πίσω στην Κρήτη απόψε στο θέατρο Βράχων.

Ο Αντώνης Μαρτσάκης ταξιδεύει με τη μουσική πίσω στην Κρήτη απόψε στο θέατρο Βράχων.

Ο Αντώνης Μαρτσάκης είναι ένας ιδιαίτερος τραγουδιστής και βιολιστής, που κρατά όχι απλώς ζωντανή αλλά και επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια.

Στη μεγάλη συναυλία του με τίτλο «Κρήτη, μητέρα τσ` αρχοντιάς» στο Θέατρο Βράχων σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης θα εκφραστεί μέσα από το τραγούδι και το χορό.

Με αφορμή την συναυλία, ο Αντώνης Μαρτσάκης μίλησε στο Freesunday.gr

DSC 2575

H παράσταση που θα παρουσιάσετε ονομάζεται «Κρήτη, μάνα τσ’ αρχοντιάς». Τι άλλο είναι για σας η Κρήτη; Τι σας ώθησε να εγκαταλείψετε την Αθήνα και να μετακομίσετε μονίμως στο νησί;

Η Κρήτη είναι πνοή ζωής και φως στο λαβύρινθο της παράδοσης μέσα στην ψυχή μου, από τότε που ήμουνα μικρό παιδί. Έμαθα να σέβομαι το νησί μου από μακριά, ζώντας τότε στην Αθήνα και κατεβαίνοντας στην Κρήτη στις διακοπές και τα περισσότερα Σαββατοκύριακα. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια που ζω μόνιμα πλέον στην Κρήτη, προσπαθώ να ανακαλύψω και να βιώσω όλα της τα «πρόσωπα».

Πως αντιδρούν οι γύρω σας ειδικά εκτός Κρήτης, όταν σας βλέπουν με την παραδοσιακή φορεσιά του Κρητικού;

Νομίζω με θαυμασμό και περηφάνια. Κατά καιρούς έχω ακούσει πολλά όμορφα λόγια με αφορμή ότι ένα κομμάτι της Ελλάδας διατηρεί την παραδοσιακή φορεσιά στην καθημερινότητα του.

Είχατε συνεργαστεί παλαιότερα με τη Δόμνα Σαμίου, σε μια συναυλία της στο Ηρώδειο. Τι θυμάστε από αυτήν;

Με τη μεγάλη δασκάλα του Δημοτικού μας τραγουδιού Δόμνα Σαμίου, συνεργάστηκα για πρώτη φορά το 2001, σε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ, αφιερωμένο σε εκείνη. Από εκεί και πέρα, με κάλεσε στις επόμενες δισκογραφικές δουλειές της. Κορυφαία στιγμή για εμένα ήταν η συνεργασία μας στο Ηρώδειο. Αυτό που θυμάμαι είναι η θετική της ενέργεια και η αγάπη της για το τραγούδι, που μας τα χάριζε απλόχερα.

Είναι διαφορετική η ατμόσφαιρα των συναυλιών σας εκτός Κρήτης; Είναι εύκολο να βγει το ίδιο συναίσθημα όπως όταν εμφανίζεστε στην Κρήτη;

Σίγουρα υπάρχει διαφορά σε ένα γλέντι ή μια συναυλία εκτός Κρήτης. Όμως και εντός Κρήτης, κάθε επαρχία έχει διαφορετικό ηχόχρωμα και τρόπο γλεντιού. Να ξέρετε πως όταν παίζω σε άλλα μέρη, ταξιδεύω με τη μουσική, τα τραγούδια και το χορό πίσω στην Κρήτη. Και καλώ το κοινό να γίνει συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι.

Έχετε κυκλοφορήσει ως τώρα επτά προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, με Κρητικό τραγούδι. Υπάρχει περίπτωση σε κάποια επόμενη δουλειά σας να ανοίξετε το ρεπερτόριο σας και εκτός του Κρητικού ήχου;

Μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει από το μυαλό μου. Θα ήθελα να καταφέρω να γράψω όλα αυτά που ονειρεύομαι και μελετώ τόσα χρόνια πάνω την Κρητική μουσική.

Στο χορευτικό πρόγραμμα ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες»
Στην είσοδο θα μοιραστεί παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 10 ευρώ προπώληση - φοιτητικά,
12 ταμείο θεάτρου την ημέρα της παράστασης