Μάρθα Φριντζήλα: «Ως Ελευσίνια αγωνιώ και περιμένω» - Free Sunday
Μάρθα Φριντζήλα: «Ως Ελευσίνια αγωνιώ και περιμένω»

Μάρθα Φριντζήλα: «Ως Ελευσίνια αγωνιώ και περιμένω»

Η Μάρθα Φριντζήλα επιστρέφει στο Γυάλινο Upstage με τις «Εξομολογήσεις του Σαββάτου – Η συνέχεια» από το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και για όλο τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας τη μουσική της αφήγηση διανθισμένη με νέες εξομολογήσεις, με αναλυτική προσέγγιση, με σαρκαστικές παρατηρήσεις και κοινωνικούς σχολιασμούς.

Τι διαφορές έχει η φετινή παράσταση από την περσινή σας;

Μεγαλώσαμε έναν χρόνο, ο κόσμος αγρίεψε κι άλλο, κι έχουμε πολλά να πούμε. Φέτος η κάθε παράσταση θα είναι συλλεκτική, γιατί εκτός από τις πρόζες και τα τραγούδια που έχουν αλλάξει αρκετά, θα έχουμε στην παρέα μας και φίλους από τον χώρο του θεάτρου και του θεάματος εν γένει, που θα τους ανακοινώνουμε προτελευταία στιγμή. Πρόκειται για ανθρώπους που αγαπώ και θαυμάζω πολύ και που, κάποιοι από αυτούς, δεν έχουν ακόμη μοιραστεί το τραγουδιστικό τους χάρισμα με το κοινό.

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια στις παραστάσεις σας; Σας ενδιαφέρει να αφηγηθούν μια ιστορία;

Ναι, με ενδιαφέρει πολύ το σύνολο των τραγουδιών να αφηγείται μια ιστορία, αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει να ακουστούν θαυμάσια τραγούδια υπέροχα παιγμένα. Τα προγράμματα που προτείνω πάντα περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο δείγμα από αυτό που ονομάζουμε «προσωπική δισκογραφία». Το μεγαλύτερο μέρος το καταλαμβάνουν αριστουργήματα της ελληνικής αλλά και της ξένης τραγουδοποιίας, πειραγμένα παρεξηγημένα λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, καθώς και άσματα που πάντα ήθελα να πω και βρίσκω τώρα την ευκαιρία.

Πείτε μας τρία τραγούδια που σκιτσάρουν ικανοποιητικά την παράσταση.

Ο «Ερωτευμένος» του Βασίλη Μαντζούκη, η «Γυφτοπούλα» του Γιώργου Μπάτη και το «Martha» του Tom Waits.

Είστε με το ένα πόδι στο θέατρο και με το άλλο στη μουσική. Υπάρχει μεγαλύτερη αγαπημένη από τις δύο ενασχολήσεις σας;

Όχι. Είμαι δίγαμη. Και πιστή και στις δύο αγαπημένες.

Πέρα από τις παραστάσεις στο Γυάλινο, θα κάνετε και θέατρο φέτος και, αν ναι, τι θα ανεβάσετε;

Τέλη Δεκεμβρίου θα παίξω στο τρίτο σχεδίασμα των «Ορνίθων» του Νίκου Καραθάνου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τον Ιανουάριο θα ταξιδέψουμε με το έργο στη Χιλή για μια σειρά παραστάσεων. Τον Μάρτιο θα παρουσιάσουμε στο Baumstrasse ένα σχέδιο των «Βακχών» σε συνεργασία με την καλλιτεχνική σχολή As Kommune της Νορβηγίας και τέλη Απριλίου θα το παρουσιάσουμε στη Νορβηγία. Επίσης, συμμετέχω στη νέα παραγωγή των Rootlessroot που θα παρουσιαστεί στη Στέγη αρχές Απριλίου. Τον Μάιο θα ανεβάσω στο Baumstrasse μια παράσταση-αναλόγιο για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Αυτά μέχρι το καλοκαίρι. Μετά τα πράγματα αγριεύουν κι άλλο, αλλά θα τα πούμε στην ώρα τους.

Έχετε γεννηθεί στην Ελευσίνα. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει η πόλη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και τις ανάγκες που απορρέουν από την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021;

Ως Ελευσίνια αγωνιώ και περιμένω. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι δεσμεύσεις και οι απαιτήσεις του εγχειρήματος. Δεν ξέρω τι πρέπει να αποδείξει και σε ποιες προκλήσεις οφείλει να αντεπεξέλθει η πόλη. Συμμετέχουμε με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος εδώ και δύο χρόνια στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και προσπαθούμε από τη μεριά μας να αφήσουμε το χνάρι μας στην πολιτιστική πορεία της πόλης μας. Η ομάδα φαίνεται να έχει όραμα και πολλή διάθεση και όρεξη για δουλειά. Για μένα, ευχής έργο θα ήταν μέσω της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να περισωθούν τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της πόλης, οι ανενεργοί βιομηχανικοί της χώροι, και να κληροδοτηθούν στους κατοίκους της Ελευσίνας χώροι δημιουργίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Φαντάζομαι πως τα οικονομικά μεγέθη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ως θεσμό είναι θεόρατα. Πάντως, αν το κριτήριο ήταν αμιγώς ο πολιτισμός, η Ελευσίνα έχει ήδη αποδείξει πως αξίζει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τόσο με τη μακραίωνη προσφορά της στον πολιτισμό όσο και με την εντατικοποίηση της πολιτιστικής της δημιουργίας τα τελευταία 45 χρόνια. Γιατί να μην τα καταφέρει και τώρα;

Παράλληλα με όσα κάνετε, διδάσκετε σε νέους φωνητική και θέατρο. Είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά τους από της δικής σας γενιάς;

Η διαχείριση του χρόνου είναι κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τα νέα παιδιά. Θεωρούν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ γρήγορα κι έτσι τα αφήνουν όλα τελευταία στιγμή. Νομίζω πως ευθύνεται η σχέση τους με το διαδίκτυο, όπου πατάς ένα κουμπί κι έχεις την απάντηση, το μάνιουαλ, το ντελίβερι – ό,τι ζητήσεις. Όταν ανακαλύπτουν ότι τα πράγματα που θαυμάζουν έχουν πολλή δουλειά και πολλή «κουζίνα» από πίσω, απογοητεύονται και εύκολα παραδίδουν τα όπλα. Είναι επίσης πολύ επηρεασμένα από τα social media, δυστυχώς. Ζητούν το like, την άμεση αναγνώριση της προσπάθειάς τους, το ντάντεμα. Και φωτογραφίζουν τα πάντα, για να τροφοδοτούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τις κάλτσες τους, τα φώτα, την πόρτα του θεάτρου, το κολατσιό τους. Έδωσα κάποια στιγμή σε έναν μαθητή μου τον «Πρώτο Έρωτα» του Μπέκετ για να το διαβάσει, κι αυτός φωτογράφισε το εξώφυλλο και το πόσταρε αμέσως στο Facebook. Πριν το ανοίξει καν. Σοκαρίστηκα.

INFO

Μάρθα Φριντζήλα

Εξομολογήσεις του Σαββάτου – Η συνέχεια

Κάθε Σάββατο από 30 Νοεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου

Γυάλινο Upstage

Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη

Τηλ.: 210 9315600

www.gialino.gr