Έρρικα Πατρικίου: «Το μέλλον πάντα με ξαφνιάζει» - Free Sunday
Έρρικα Πατρικίου: «Το μέλλον πάντα με ξαφνιάζει»

Έρρικα Πατρικίου: «Το μέλλον πάντα με ξαφνιάζει»

 

Η Έρρικα Πατρικίου, μουσικός και ερμηνεύτρια, παρουσιάζει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, με τραγούδια της Ευσταθίας. Ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ διασκευές και ένα νέο τραγούδι, με τίτλο «Το Ξυπνητήρι», που μόλις κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο.

Συνεργάζεστε με την Ευσταθία για ένα ολόκληρο άλμπουμ με παλιότερα τραγούδια της σε νέες εκτελέσεις, μαζί με ένα καινούργιο, το «Ξυπνητήρι». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και η φιλία; Είναι δύσκολες οι σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνών;

Η Ευσταθία με παρακολουθούσε καλλιτεχνικά και με τιμούσε με την παρουσία της στις παραστάσεις μου. Πριν από δύο χρόνια ήρθε σε μια συναυλία μου στη Ρότα, στα Εξάρχεια, και φεύγοντας μου ζήτησε να συναντηθούμε για να μου κάνει μια καλλιτεχνική πρόταση. Έτσι λοιπόν προέκυψε η συνεργασία μας, αλλά και μια όμορφη, ειλικρινής και σημαντική φιλία, που βασίζεται στον αλληλοθαυμασμό, στον σεβασμό και στο νοιάξιμο. Η πρότασή της ήταν να πειράξουμε με παιχνιδιάρικη διάθεση τραγούδια που έχει τραγουδήσει η ίδια. Ήθελε να τα ακούσει με μια άλλη, αρκετά διαφορετική φωνή. Έτσι κι έγινε. Ο πολυμήχανος Μανώλης Λιανής έδωσε νέο ήχο και μια φρεσκάδα στις όμορφες συνθέσεις της Ευσταθίας κι εγώ τα τραγούδησα με πολύ καλή διάθεση και ενθουσιασμό.

Έχω όμορφες και ουσιαστικές σχέσεις με τους περισσότερους καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί. Είναι σημαντικό πράγμα η ταπεινότητα, η καλοσύνη και η γενναιοδωρία, και ευτυχώς τα έχω εισπράξει. Πιστεύω πολύ ότι πρώτα μετράει ο καλός χαρακτήρας και ακολουθούν η σκληρή δουλειά και το ταλέντο.

Έχετε για βάση σας τον Βόλο. Αυτό νιώθετε ότι σας κοστίζει καλλιτεχνικά ή σας ωφελεί με κάποιον τρόπο;

Κοιτάξτε, θα μου κόστιζε αν δεν ήμουν τόσο ανήσυχη. Είμαι τη μισή εβδομάδα στον Βόλο και την άλλη μισή στην Αθήνα. Νιώθω ότι είμαι μέσα στα πράγματα, καθώς παρακολουθώ πολλές παραστάσεις και έχω μεγάλο κύκλο και στις δύο πόλεις. Σίγουρα κάτι χάνω και κάτι κερδίζω, όμως έχω καταφέρει να ζω και να κινούμαι καλλιτεχνικά και στις δύο πόλεις.

Η καραντίνα τι σας δίδαξε, τι σας στέρησε, τι σας αφήνει ως αποτύπωμα;

Η καραντίνα με έκανε να καταλάβω πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις των ανθρώπων, πόσο σημαντικά είναι τα φιλιά, οι αγκαλιές, το χειροκρότημα.

Δεν μπορώ να πω πως πέρασε –και συνεχίζει να περνάει– άσχημα. Εκεί που πάω να πέσω, σηκώνομαι χαμογελώντας όταν βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους να απολαμβάνουν την παρέα μου. Σίγουρα δεν κάθομαι. Διαβάζω πολύ, μελετάω, παίζω πιάνο, βλέπω ταινίες, γράφω στίχους.

Θα τη θυμάμαι με μια γλυκόπικρη γεύση και ποιος ξέρει… ίσως κάποιες φορές να τη νοσταλγήσω κιόλας για τον πολύτιμο χρόνο που πέρασα με την οικογένειά μου.

Έχετε συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες: Βασίλη Λέκκα, Γλυκερία, Δημήτρη Μπάση, Αναστασία Μουτσάτσου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Χατζηνάσιο κ.ά. Με ποιους άλλους θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Είναι όμορφο πράγμα οι συνεργασίες. Θεωρώ πως μόνο «πλουτίζει» κάποιος που συνεργάζεται με τόσο υπέροχους καλλιτέχνες, τόσο ωραίους ανθρώπους. Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις, μου αρέσει πολύ ο πειραματισμός. Δεν μπορώ να σκεφτώ ποια θα ήθελα να είναι η επόμενη συνεργασία. Το μέλλον πάντα με ξαφνιάζει. Βλέπω κάποιους νέους δημιουργούς που μου κάνουν μεγάλη εντύπωση και χαίρομαι ειλικρινά πολύ που εμφανίζονται νέα ταλέντα και θα ένιωθα μεγάλη χαρά αν μου πρότειναν να συνεργαστώ μαζί τους. Αγαπώ τη φρεσκάδα, τον όμορφο, ανεπιτήδευτο στίχο, την εμπνευσμένη μουσική, και δεν σας κρύβω ότι για κάποια χρόνια ένιωθα πως είχαν στερέψει από ιδέες οι δημιουργοί και πως δεν θα εμφανίζονταν άλλα ταλέντα. Ευτυχώς, όμως, αυτό άλλαξε.

Ξεκινήσατε ως λυρική τραγουδίστρια. Γιατί εγκαταλείψατε το λυρικό τραγούδι;

Δεν το εγκατέλειψα! Πήρα το δίπλωμά μου κι έπειτα ασχολήθηκα και με το σύγχρονο τραγούδι, περισσότερο μάλλον επειδή λατρεύω τον λόγο. Αγαπώ την ελληνική γλώσσα, την ποίηση. Αγαπώ να τραγουδάω Έλληνες ποιητές, στιχουργούς. Κάπου κάπου κάνω και κάποιες συναυλίες κλασικού τραγουδιού. Είμαι λάτρης της όπερας.

Μόλις ξεκίνησε η νέα χρονιά. Τι θα θέλατε να σας συμβεί φέτος;

Θα ήθελα να τραγουδήσω περισσότερο απ’ ό,τι τη δύσκολη χρονιά που μας πέρασε. Θα ήθελα να αγαπηθεί ο δίσκος μου, που είναι και ο πρώτος προσωπικός μου, και να γνωρίσω κι άλλους υπέροχους ανθρώπους όπως η πολυαγαπημένη μου Ευσταθία. Θα ήθελα πολύ να τραγουδήσω τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο και να παίξω σε μια καινούργια μουσική παιδική παράσταση.

Ασχολείστε και με το παιδικό θέατρο, ανεβάζοντας παιδικές παραστάσεις. Τι σας ελκύει σε αυτό; Το παιδικό κοινό σε τι διαφέρει από το ενήλικο;

Το παιδικό θέατρο είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Μαγεύομαι από τις αντιδράσεις των παιδιών, λατρεύω τα παιχνιδιάρικα τραγούδια, μου αρέσει να μεταμορφώνομαι, να τσαλακώνομαι, να κάνω τα παιδιά να γελάνε, να χαίρονται.

Το παιδικό κοινό διαφέρει πολύ από το ενήλικο. Τα παιδιά δεν θα υπομείνουν κάτι που δεν θα τα ξετρελάνει. Δεν θα χειροκροτήσουν από ευγένεια. Τα παιδιά δεν κάνουν κολακείες. Δεν χαρίζονται. Είναι το πιο αληθινό κοινό και όταν καταφέρεις να μπεις στην καρδιά τους η συγκίνηση δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο.