Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Εκτίμησα πράγματα που είχα δεδομένα» - Free Sunday
Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Εκτίμησα πράγματα που είχα δεδομένα»

Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Εκτίμησα πράγματα που είχα δεδομένα»

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω», που δεν πρόλαβε λόγω καραντίνας να παρουσιαστεί τον χειμώνα στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία στα θερινά θέατρα της χώρας, αρχής γενομένης από το θέατρο Βράχων, την Παρασκευή 2 Ιουλίου.

Μια παράσταση που μέσα από διαχρονικά τραγούδια παιγμένα από ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και τόπους, αφηγείται τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές, τον Χρήστο Θηβαίο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, τη Βιολέτα Ίκαρη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και με αφηγητή τον Κώστα Καζάκο. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη μάς λέει περισσότερα.

 

Περιγράψτε μας την παράσταση «Πώς να σωπάσω», στην οποία συμμετέχετε.

Είναι μια παράσταση μουσικού θεάτρου. Ο Κώστας Καζάκος με καθηλωτικό τρόπο αφηγείται την ιστορία της μετανάστευσης από την αρχαιότητα

έως το σήμερα, κι εμείς μέσα από τραγούδια αφηγούμαστε παράλληλα αυτές τις ιστορίες. Είναι μια παράσταση συγκινητική και ξεσηκωτική και δείχνει

στην ουσία τον αέναο κύκλο της ιστορίας, που οδηγεί πολλές φορές σε παρόμοιες καταστάσεις. Τα τραγούδια είναι διαμάντια ένα προς ένα και οι συνεργάτες εξαιρετικοί. Τραγουδιστές, ορχήστρα, σκηνοθεσία και βέβαια το κεφάλαιο Καζάκος.

 

Τα τελευταία χρόνια σάς βλέπουμε και σε θεατρικές παραστάσεις. Τι βρήκατε στο θέατρο που δεν κάλυπτε η μουσική;

Είναι ένας συνδυασμός αυτό που κάνω, πάντα η μουσική κυριαρχεί στις παραστάσεις όπου πήρα μέρος. Μου αρέσει πολύ η ομαδικότητα στο θέατρο, αλλά και οι νέες εμπειρίες.

 

Το θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς είναι το κύριο στην παράσταση αυτή. Η άποψή σας για το θέμα;

Τελικά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι το θέμα αυτό δεν σταματά ποτέ να μας βασανίζει. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού και των ανθρώπων με γνώση φεύγει απ’ την Ελλάδα για το εξωτερικό. Η ιδανική λύση για μένα θα ήταν να μπορεί να ζήσει κανείς στον τόπο του, σαν ελεύθερος άνθρωπος και να μην  εξαναγκάζεται σε φυγή.

 

Πείτε μου για την εμπειρία που έχετε μέχρι στιγμής με τον Κώστα Καζάκο, που συμμετέχει ως αφηγητής.

Είναι ένας άνθρωπος με αστείρευτη ενέργεια και ορμή. Ευγενής και γλυκός μαζί μας, πολύ υποστηρικτικός και βοηθητικός. Πραγματική χαρά και τιμή που δουλεύω μαζί του.

 

Η περίοδος που πέρασε με τον εγκλεισμό και την αποχή από τη δραστηριότητά σας σάς άφησε κάτι χρήσιμο;

Δεν ξέρω πραγματικά… Ίσως εκτίμησα διαφορετικά διάφορα πράγματα που είχα δεδομένα.

 

Θα θέλατε να κάνετε μιούζικαλ; Ποιο είναι το αγαπημένο σας;

Για να είμαι ειλικρινής, είναι ένα είδος που δεν το ξέρω καλά. Απ’ όσα έχω δει, το αγαπημένο μου ήταν το «Καμπαρέ».

 

Ποια από τα τραγούδια που ερμηνεύετε στην παράσταση σας άγγιξαν περισσότερο;

Είμαι πολύ χαρούμενη για τα τραγούδια που λέω. Αγαπώ ιδιαίτερα «Το γράμμα του Μπακαλάκου» και το παραδοσιακό, «Καίγομαι και σιγολιώνω».