Στάθης Παπαγεωργίου: «Αν το τραγούδι δεν μοιράζεται, αρρωσταίνει» - Free Sunday
Στάθης Παπαγεωργίου: «Αν το τραγούδι δεν μοιράζεται, αρρωσταίνει»

Στάθης Παπαγεωργίου: «Αν το τραγούδι δεν μοιράζεται, αρρωσταίνει»

Ο Στάθης Παπαγεωργίου παρουσιάζει το νέο τραγούδι του. Το «Καλύτερα να φεύγω» είναι ένα τραγούδι που έχει γράψει η Πέννυ Μπαλτατζή για τον νέο ερμηνευτή, που βρίσκει εδώ την ευκαιρία να φανερώσει ένα άλλο ύφος από αυτό που συναντήσαμε στα προηγούμενα τραγούδια του. Ένα αλέγκρο τραγούδι, με καλοκαιρινό ρυθμό που παρασύρει, έρχεται και δίνει την τόσο απαραίτητη αισιοδοξία και το κίνητρο που όλοι χρειαζόμαστε, φεύγοντας απ’ ό,τι μίζερο μας κρατάει πίσω.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας τραγούδι «Καλύτερα να φεύγω», γραμμένο από την Πέννυ Μπαλτατζή. Πείτε μας για τη συνεργασία σας με την Πέννυ.

Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν τη συνεργασία! Για έναν ερμηνευτή που βρίσκεται στα πρώτα βήματα της δισκογραφίας του, ήταν ευλογία να έρθει αυτό το όμορφο, ρυθμικό τραγούδι από την Πέννυ Μπαλτατζή. Δεν είναι μόνο το ταλέντο και η δημιουργικότητα που την περιτριγυρίζουν, αλλά είναι κυρίως η ευγένειά της, το χαμόγελό της, τα ωραία χρώματα που εκπέμπει και η απλότητα της που την κάνουν ξεχωριστή πρώτα σαν άνθρωπο και μετά σαν δημιουργό. Την ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου εμπιστεύθηκε ένα από τα «παιδιά» της και ανυπομονώ να έρθει μια τέτοια στιγμή ξανά!

Ως χαρακτήρας μένετε σε κάτι που σας χαλάει ή είστε αποφασιστικός και δίνετε τέλος;

Εξαρτάται. Πολλές φορές όταν μας «χαλάει» κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κακό για εμάς. Μπορεί να είναι απλά διαφορετικό και να μας ξεβολεύει από τα συνηθισμένα και από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ίσως να χρειαστεί να μείνεις λίγο σε αυτό και να δεις τι έχει να σου πει. Δηλαδή αυτό που λέει, «να είσαι γρήγορος αλλά να μη βιάζεσαι».

Αν πάλι μιλάμε για μια νοσηρή κατάσταση, όπως και να έχει, νομίζω πως το βασικότερο είναι να συνειδητοποιήσω ότι με «χαλάει». Πολλές φορές μένω ασυναίσθητα σε μία τέτοια κατάσταση για κάποιον καιρό και, μέχρι να καταλάβω τι μου φταίει, ζορίζομαι και ψάχνω την αιτία. Όταν έρθει η στιγμή της αναγνώρισης όμως… όπου φύγει, φύγει!

Το τραγούδι γράφτηκε μέσα στη δεύτερη καραντίνα. Τι σας άφησε αυτό το διάστημα των περιορισμών; Θετικά ή αρνητικά.

Όλο αυτό μου έχει αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση. Δεν ήταν καθόλου ωραία αίσθηση να περιορίζονται τα βήματά σου, αλλά στενοχωριόσουν και πονούσες με όσα άκουγες να συμβαίνουν, και έτσι ένιωθα πολλές φορές τον περιορισμό ως αναγκαίο κακό. Άλλες φορές όμως, κάποια μέτρα μού φαίνονταν άσκοπα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, και αυτό με ενοχλούσε.

Όμως υπήρχαν και καλά. Ο περιορισμός των εξωτερικών μετακινήσεων με έβαλε σε μια ωραία διαδικασία, να κοιτάξω λίγο καλύτερα τους δικούς μου εσωτερικούς περιορισμούς και εμπόδια! Να δω τα δικά μου αυτογκόλ και να προσπαθήσω να τα προσπεράσω!

Τραγουδάτε γιατί….

Γιατί αλλιώς δεν γίνεται! Έτσι απλά το νιώθω. Είναι καταφύγιο, προορισμός και διέξοδος. Ωστόσο, δεν μου αρέσει να τραγουδάω για να τραγουδάω. Αν έρθουν τέτοιες στιγμές, είναι οι χειρότερές μου. Αν το τραγούδι δεν μοιράζεται, αρρωσταίνει. Αν δεν υπάρχουν επικοινωνία και επαφή έστω με έναν άνθρωπο με αφορμή ένα τραγούδι, χάνεται όλη η ουσία. Αν τραγουδάμε για να δείξουμε εμάς και όχι το τραγούδι, τότε αυτό παθαίνει ασφυξία, επειδή το σφίγγουμε και το καπακώνουμε.

Προσωπικά τραγουδάω, για να μιλήσω με την παρέα γύρω μου και να περάσει όμορφα, μόνο έτσι θα νιώσω ότι έγινε κάτι. Το τραγούδι το νιώθω σαν διακονία. Το υπηρετείς, δεν σε υπηρετεί. Γίνεσαι μικρότερός του, για να χωρέσεις μέσα του και να φαίνεται αυτό, όχι εσύ!

Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε μαζί με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες… Ποιοι θα ήταν αυτοί;

Είναι τόσοι πολλοί αυτοί οι αγαπημένοι! Ο Γιάννης Κότσιρας και η Γιώτα Νέγκα είναι δύο από αυτούς!

Τι σας ικανοποιεί περισσότερο στη μουσική και στο τραγούδι;

Η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα βρεις σήμερα. Κρύβονται ή χάνονται από την εμπορικότητα!

Τι σας δίνει έμπνευση;

Οι απλοί άνθρωποι με καθαρή ματιά. Αυτοί με κάνουν να νιώθω πως υπάρχει ελπίδα και μου δίνουν ένα αθόρυβο αλλά μεγάλο κίνητρο να συνεχίσω!

Τι ακούτε στις προσωπικές σας στιγμές; Ποιοι καλλιτέχνες σάς έχουν σημαδέψει;

Ακούω κυρίως Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο και Σταμάτη Κραουνάκη. Αυτοί έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.