Animatinos - Free Sunday
Animatinos

Animatinos

Το Animasyros #tour16_17, η περιοδεία του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, έφτασε στον τελευταίο του σταθμό για φέτος, την Τήνο, λίγο πριν τη δέκατη επετειακή διοργάνωση του Φεστιβάλ στις 27 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου στη Σύρο.

Η περιοδεία του Animasyros στοχεύει τόσο στη διάδοση του περιεχομένου του Φεστιβάλ και της τέχνης του animation ανά την Ελλάδα όσο και στην πραγματοποίηση άτυπων δράσεων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ποικίλων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, στην Τήνο έλαβε χώρα την Τρίτη 25 Ιουλίου ένα διττό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τόσο προβολές ταινιών animation και εφαρμοσμένο εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με θέμα την Τήνο και τις παραδόσεις της, με την επιμέλεια του Animasyros, όσο και μουσικές συναυλίες με τους Jack Heart και Theodore, σε επιμέλεια της εταιρείας παραγωγής United We Fly.

IMG 8557

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κουμάρος, ένα χώρο πολιτισμού στο φερώνυμο ορεινό χωριό της Τήνου. Ο χώρος είναι κατασκευασμένος μέσα στη φύση, στην πλαγιά του χωριού, σε διαζώματα. Τον έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης, ενώ τον συντηρεί και λειτουργεί η Μάγια Τσόκλη –η οποία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν παρέλειπε να υπενθυμίζει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται «διά ροπάλου» στο χώρο λόγω υψηλής επικινδυνότητας.

IMG 8556

Όλος ο χώρος θυμίζει έντονα σκηνικό, ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες. Κανείς βρίσκει εντός του έναν περιστεριώνα-οίκημα, χαρακτηριστική μεσογειακή βλάστηση διανθισμένη με μουριές, το πορτρέτο ενός ένστολου προγόνου της οικογένειας σε ένα μικρό δωμάτιο του κήπου, τη στήλη-έργο του Κ. Τσόκλη στο πλάι της σκηνής του Θεάτρου. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα χώρο στον οποίο το «ιδιωτικό» και το «δημόσιο» συμπλέκονται, κάνοντας πιο οικεία την παραμονή του επισκέπτη.

Το ότι ένα φεστιβάλ από τη γειτονική Σύρο με δραστηριοποίηση σε όλη την Ελλάδα και δύο αθηναϊκές μπάντες πολλά υποσχόμενων νέων τραγουδοποιών βρέθηκαν σε αυτό το μέρος μάλλον δεν είναι τυχαίο. Κατά τη διάρκεια της βραδινής εκδήλωσης, ένιωθες ότι βρίσκεσαι στον παλμό ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού γεγονότος, σε ένα χωριό με λιγότερους από τριάντα κατοίκους. Και αυτό –ναι!- σκέφτεσαι ότι μπορεί να είναι εικόνα από το μέλλον των Κυκλάδων, και άλλων νησιωτικών συμπλεγμάτων.

Τα ελληνικά νησιά φέρουν, άλλωστε, ισχυρό ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο, αρκετά αναπτυγμένες υποδομές, ενώ βρίσκονται μέσα σε ένα ιδιαίτερο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Έτσι, πέραν από πόλοι τουριστικής έλξης, μπορούν ταυτόχρονα να γίνουν επίκεντρο ζωηρής πολιτιστικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα δε οι Κυκλάδες, ως νησιωτικό σύμπλεγμα, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ τους και να συνδέσουν τα επιμέρους τους στοιχεία σε ένα ενιαίο αφήγημα. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει και το Animasyros, το οποίο μέσα από τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα του επιχειρεί να αναδείξει τα προτερήματα της -αρκετά παραγνωρισμένης στη χώρα μας- νησιωτικότητας, αλλά και της διανησιωτικότητας. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι νεοφυείς πολιτιστικοί οργανισμοί (Syros International Film Festival, Seanema Open Air Film Festival –Κεφαλονιά-, Aegean Film Festival –Πάτμος- κ.ά.) κάνουν την εμφάνισή τους, και αναπτύσσουν δράση σε νησιωτικές περιοχές, αξιοποιώντας την υπάρχουσα δυναμική και δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον.

Όπως, άλλωστε, σημείωσε ο Theodore, κατά κόσμο Θεόδωρος Πολυχρονόπουλος, σε μία ιδιωτική συνομιλία μας, στο πλαίσιο της συναυλίας, «η Ελλάδα είναι πολιτισμός» και μπορεί να ανακάμψει άμεσα μόνο μέσα από αυτόν.