Γιώργος Χατζηπαύλου: «To stand-up comedy είναι πολύ ειλικρινές» - Free Sunday
Γιώργος Χατζηπαύλου: «To stand-up comedy είναι πολύ ειλικρινές»

Γιώργος Χατζηπαύλου: «To stand-up comedy είναι πολύ ειλικρινές»

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ξεκινά τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία που έγινε ποτέ από Έλληνα stand-up κωμικό: σε 7 χώρες και 9 πόλεις με 10 παραστάσεις. Μετά τις sold-out εμφανίσεις του σε Ελλάδα και Κύπρο, τη συμμετοχή στην Ταράτσα του Φοίβου Δεληβοριά και τη δημιουργία του πρώτου stand-up για παιδιά στην Ελλάδα, κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα (για την ακρίβεια, τα επόμενα 11.612 χιλιόμετρα!), πραγματοποιώντας την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία, βάζοντας στις αποσκευές του τα καλύτερα κείμενα από την τρέχουσα παράστασή του αλλά και κάποια από τα αγαπημένα του των τελευταίων 15 χρόνων που ασχολείται με το stand-up comedy.

Ετοιμάζεσαι για ευρωπαϊκή περιοδεία. Πες μας περισσότερα…

Είναι μια περιοδεία που οργανώνεται εδώ και έναν χρόνο από την ArgoNaut Comedy και τον Ιάσονα Καλδή. Θα είναι η πιο απαιτητική περιοδεία που έχω κάνει ποτέ, αλλά παράλληλα κάτι που περιμένω με χαρά. Θα ταξιδέψουμε σε 7 χώρες, 9 πόλεις και θα κάνω 10 παραστάσεις.

Είναι το stand-up η απάντηση σε καθετί comme il faut;

Προσωπικά το θεωρώ ένα πολύ ειλικρινές θεατρικό είδος, καθώς όλα φιλτράρονται μέσα από την προσωπική σου ματιά. Και όσο σκληρό κι αν είναι το θέμα, εφόσον καταλήγει να είναι αστείο –που είναι και το ζητούμενο–, βασίζεται στην αλήθεια. Δεν υπάρχει τυχαία το ρητό «it’s funny ’cause it’s true».

1 min

Σ’ εσένα ποια ανάγκη ικανοποιεί;

Δεν ξέρω αν ικανοποιεί κάποια ανάγκη, ίσως της επικοινωνίας γενικά. Παρ’ όλα αυτά, αγαπάω κάθε κομμάτι από το σύνολο της διαδικασίας δημιουργίας μιας παράστασης stand-up.

Στην Ελλάδα άργησε να αγαπηθεί ως τέχνη, ενώ, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Γιατί, νομίζεις, συνέβη;

Δεν το γνωρίζω. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι απλώς χρειάστηκε τον ανάλογο χρόνο να έρθει από την Αγγλία και την Αμερική, όπως πολλά είδη τέχνης που ξεκίνησαν στο εξωτερικό και αργότερα αναπτύχθηκαν και στην Ελλάδα.

Από σκηνής έχεις τη δυνατότητα να σχολιάζεις άβολες αλήθειες με όποιον τρόπο επιθυμείς, κάτι που σε παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) δεν είναι δυνατό. Υπάρχει όριο σε αυτό το σχόλιο;

Για μένα, κανένα ως προς το περιεχόμενο και τη θεματολογία. Μόνο ως προς την πρόθεση και την προσέγγιση. Πρέπει να στοχεύεις στο αστείο και στην ουσία του όποιου νοήματος, χωρίς να προσβάλλεις ή να γίνεσαι εμπαθής. Οξύς, εύστοχος, καυστικός, ναι. Όχι εμπαθής όμως. Εκεί είναι το όριο για μένα.

Το κοινό διαμορφώνει την παράσταση;

Τη διαμορφώνει ηχητικά μόνο, καθώς συνεισφέρει το πιο σημαντικό συστατικό της, που είναι ο δυνατός, γεμάτος ήχος του γέλιου προς κάθε κατεύθυνση μέσα στο θέατρο.

2 min

Αν το κοινό αποδειχθεί «δύσκολο», τι όπλα έχει ένας stand-up κωμικός;

Δεν υπάρχουν όπλα. Υπάρχει προετοιμασία, γράψιμο, δοκιμές, επιλογή κατάλληλου χώρου ή διαμόρφωσή του ώστε να είναι κατάλληλος και απόδοση του κωμικού. Από κει και πέρα, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι σταθερά καλό. Οι όποιες αυξομειώσεις –το εξαιρετικό να γίνει καλό ή το πολύ καλό να γίνει τέλειο– εξαρτώνται από τη σύνθεση του κοινού, καθώς κάθε φορά υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι στην αίθουσα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου «ήρωες» στις παραστάσεις σου;

Το πιο αγαπημένο θέμα και ο «ήρωας» κάθε κωμικού είναι κυρίως ο εαυτός του. Όχι εγωιστικά, αλλά σαν αφετηρία και έμπνευση.

Έχει συμβεί κάποιος δικός σου άνθρωπος να ενοχληθεί από τα κείμενά σου;

Ποτέ.

Θα μπορούσες να ερμηνεύσεις κείμενα άλλων ή ο stand-up κωμικός πρέπει να είναι ο ίδιος πάντα ο συγγραφέας;

Όχι, γράφει τα δικά του ο καθένας. Και μάλιστα είναι εξαιρετικά σπάνιο να γράφει άλλος τα κείμενά σου, ακόμα και στην Αγγλία ή στην Αμερική. Είναι συναρπαστικό το κομμάτι της αναζήτησης θεμάτων και το γράψιμο. Άλλωστε, ένα πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο στο stand-up comedy, που είναι η μοναδικότητα στη «φωνή» του κωμικού, δημιουργείται μέσα από την προσωπική εργασία πάνω σε αυτό το είδος.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου stand-up κωμικός;

Είναι αρκετοί, δεν μπορώ να αποφασίσω για έναν, οπότε θα πω ότι ο αγαπημένος μου δημιουργός γενικά είναι ο Γούντι Άλεν, ο οποίος στην αρχή της καριέρας του ασχολήθηκε με το stand-up comedy.

Ο Μπομπ Χόσκινς στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις «Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ;» ρωτάει την Τζέσικα Ράμπιτ «μα τι βρίσκεις σε αυτόν τον λαγό;». «Με κάνει να γελάω» απαντά εκείνη. Μπορεί να μην είναι αληθινή γυναίκα, αλλά είναι η απόλυτη γυναίκα και η απάντησή της είναι μια δημοφιλής απάντηση των γυναικών στο τι βρίσκουν ελκυστικό σε έναν άντρα. Το χιούμορ είναι όπλο φλερτ;

Ναι, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση! Ή τουλάχιστον να μπορείς να αποδείξεις ότι ήσουν σε άμυνα και αναγκαστικά το χρησιμοποίησες.

Τι είναι το stand-up για παιδιά στην Ελλάδα που δημιούργησες;

Είναι μια κανονική παράσταση stand-up comedy, προσαρμοσμένη ως προς τη γλώσσα και τα θέματα ώστε να είναι κατανοητή και εξίσου ενδιαφέρουσα για παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς τους.

 

Φωτογράφος Γιώργος Αλεξανδράκης

 

INFO

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου: Βρυξέλλες, Clique Art

Σάββατο 7 Οκτωβρίου: Βερολίνο, Du Beast

Κυριακή 8 Οκτωβρίου: Μάντσεστερ, Gullivers

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου: Βιέννη, Tunnel Live

Τρίτη 10 Οκτωβρίου: Άμστερνταμ, Comedy Café

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου: Ζυρίχη, Comedy Haus

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου: Λονδίνο, 229 The Venue

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου: Εδιμβούργο, The Tron

Σάββατο 14 Οκτωβρίου: Όσλο, Cosmopolite

Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων μέσω του www.jasonkaldis.com και www.xatzi.gr.