Δημήτρης Υφαντής: "Ανήκουμε όπου μας πάει η ψυχή μας" - Free Sunday
Δημήτρης Υφαντής: "Ανήκουμε όπου μας πάει η ψυχή μας"

Δημήτρης Υφαντής: "Ανήκουμε όπου μας πάει η ψυχή μας"

Λίγο πριν συναντήσει τον Haig Yazdjian στη σκηνή της Σφίγγας, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, ο Δημήτρης Υφαντής μας εξηγεί γιατί ανήκουμε όπου μας πάει η ψυχή μας.

Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;

Ένα  ενδιαφέρον πάντρεμα από τραγούδια του Haig, δικά μου, παραδοσιακά Ελλάδας και Αρμενίας καθώς και συναδέλφων. Φυσικά παιγμένα με τη μουσική αισθητική που προτείνουμε και οι δύο, χρόνια τώρα.

Με τον Haig Yazdjian σας συνδέει μια φιλία που μετρά πάνω από είκοσι χρόνια. Είναι πιο εύκολη η συνεργασία με τους φίλους μας;

Ο Haig δεν είναι απλά φίλος. Είναι ο δάσκαλός μου στο ούτι και ο άνθρωπος που διεύρυνε τη μουσική μου διαδρομή. Ναι και βέβαια υπάρχουν κοινοί κώδικες επικοινωνίας αλλά και μεγαλύτερες απαιτήσεις αφού και οι δύο ξέρουμε τα όριά μας.

Ο Haig Yazdjian μπορεί να ζει από το 1980 στην Ελλάδα, γεννήθηκε όμως στο Χαλέπι της Συρίας. Έχετε μιλήσει για την κατάσταση στη χώρα του και το μεταναστευτικό;

Αυτό το θέμα δεν είναι πρόσφατο στις συζητήσεις μας. Αγγίζει όλους τους ανθρώπους και εμάς τους Έλληνες μας αγγίζει διπλά, γιατί έχουμε ζήσει (είτε οι ίδιοι, είτε φίλοι και συγγενείς) παρόμοιες καταστάσεις ακόμα και στο σήμερα μας. Όπως αναφέρει και ο Νίκος Γκάτσος στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Κεμάλ» …. «Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί, Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί…. Καλήνυχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ».

Όσο αφορά την μουσική ανήκουμε στην Ανατολή;

Ανήκουμε όπου μας πάει η ψυχή μας. Έτσι κι αλλιώς ως σταυροδρόμι και κοιτίδα πολιτισμού το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι ότι στερούμαστε ακουσμάτων.

Στα live σας υπάρχει πάντα «φοιτητόκοσμος». Για κάποιους, ίσως, παράξενο γιατί η νεολαία δεν φημίζεται πως διατηρεί επαφή με τους παραδοσιακούς ήχους. Ισχύει; Πώς το εξηγείτε;

Τα παραδοσιακά τραγούδια αναφέρονται κυρίως στον Έρωτα και σε δεύτερο επίπεδο στην ξενιτιά που γεννά μοναξιά. Ποιο από τα δύο αυτά θέματα δεν απασχολεί το «φοιτητόκοσμο»; Όσο για τους ήχους -τουλάχιστον στα δικά μου προγράμματα- είναι πολύ σημερινοί χωρίς όμως να χάνουν σε παραδοσιακό χρώμα και ερμηνεία. Και αυτό είναι και το δικό μου ζητούμενο. Να δείξω ότι η παράδοση δεν είναι κάτι ξεπερασμένο.

Σας ενοχλεί ο όρος "ethnik";

Εξαρτάται πως χρησιμοποιεί κανείς τον όρο αυτό. Για μένα ethnik είναι η παραδοσιακή μουσική που χαρακτηρίζει έναν τόπο. Στην Ελλάδα μπορούμε να λέμε Ηπειρώτικο, Κρητικό, Νησιώτικο κλπ και να ξέρουμε που είναι τα «φυσικά» σύνορα του τόπου από τον οποίο προέρχεται. Στο εξωτερικό έχουμε την ολότητα της χώρας και αν παρουσιάζουμε μέσα από νέες συνθέσεις και τα παραδοσιακά μας ηχοχρώματα, τότε ναι δέχομαι τον όρο.

Όταν καλείστε να γράψετε για άλλους καλλιτέχνες, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη;

Δεν γράφω κατά παραγγελία οπότε δεν περνάω από «εξετάσεις». Όσοι μου έχουν ζητήσει τραγούδια ακούνε αυτά που πιστεύω ότι θα ταίριαζαν σ΄ αυτό που έχουν κατά νου, και επιλέγουν εκείνοι. Έτσι κι αλλιώς τα τραγούδια είναι παιδιά μου και ναι έχω ευθύνη γιατί με χαρακτηρίζουν.

Μόλις κερδίσατε ένα φανταστικό μουσικό ταξίδι στον χρόνο, για να ακούσετε από κοντά και να επικοινωνήσετε με όποιον μουσικό θέλετε. Πού θα πηγαίνατε;

Δίπλα στο Μάνο Χατζηδάκι, να τον ακούω να παίζει, να μου δίνει ερμηνευτικές οδηγίες, να πίνω καφέ μαζί του.

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ώρα έναρξης: 22.30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12  ευρώ με μπύρα ή κρασί