Είδαμε “Η Εφημερίς των Κυριών”… μια διαφορετική παράσταση - Free Sunday
Είδαμε “Η Εφημερίς των Κυριών”… μια διαφορετική παράσταση

Είδαμε “Η Εφημερίς των Κυριών”… μια διαφορετική παράσταση

Σε ένα από τα σπουδαιότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30, αυτό του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, επί της Λεωφόρου Αμαλίας, βρεθήκαμε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση μετά μουσικής  επ’ ονόματι… “Η Εφημερίς Των Κυριών”.

Ο τίτλος της παράστασης  ταυτίζεται με αυτόν της ομώνυμης εφημερίδας, που εξέδιδε από την 8η Μαρτίου του 1887 η πρώτη και γνωστοτέρα της εποχής φεμινίστρια… Καλλιρόη Παρρέν.

Το έργο, μια ιστορική αναδρομή στην προαναφερθείσα εποχή, μας ταξιδεύει μέσω θεατρικής ουσιαστικά ανάγνωσης των συγκεκριμένων εφημερίδων της εν λόγω εκδότριας, στον χρόνο με διάθεση ρομαντική, με ευαισθησία μα και μουσική, απόλυτα εναρμονισμένη.

Εκεί γεύεται ο θεατής τα βάσανα και τον πικρό της γυναίκας μηδενισμό, στους περισσότερους, (αν όχι σε όλους), τους τομείς της ανθρώπινης δράσης και νόησης. Στην μόρφωση, στην εξουσία, στην οικονομική διαχείριση, στην ανατροφή των παίδων… στην ψήφο.

Η γυναίκες ήταν τα φερέφωνα, το λευκό χαρτί πάνω στο οποίο με απέραντο εγωισμό, έγραφαν επάνω του την μονόπλευρή τους ιστορία… οι άνδρες.

Μα κάποια στιγμή, αν “αφουγκραστεί” κανείς καλά,  πίσω απ’ το κυρτωμένο κάγκελο της ανδρικής μονομέρειας,  θα ακούσει τη φωνή, θα δει να ξεπροβάλει αργά μα αποφασιστικά το κεφάλι και ύστερα ολάκερο το σώμα της Καλλιρόης, για να δηλώσει απερίφραστα, κραυγαλέα και δυναμικά το ΥΠΑΡΧΩ… ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ!

 

Δυο ενδιαφέρουσες φιγούρες ερμηνεύτριες κι ένας μουσικός, αποφασίζουν σε ένα χώρο ορόσημο, (που πέραν του εξέχοντος γούστου, κοσμείται και από έργα των Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Chagall, Τσαρούχη, που είχε και την διακοσμητική επιμέλεια, Γουναρόπουλου,  Βασιλείου, μέχρι και ένα με μολύβι του Picasso), να αναβιώσουν και να υπενθυμίσουν πως ο χρόνος κουβαλά στην πλάτη του άπειρη αδικία και πόνο.

Η υπέροχη τραγουδίστρια Ευσταθία και η εκφραστική ηθοποιός Μαρκοπούλου Ανδρομάχη, που μελετά με βουλιμία, την συγκεκριμένη εφημερίδα, άλλοτε με γλυκόπικρο, και άλλοτε με δυναμικό τρόπο, μα κοινωνούν τα τεκταινόμενα, τις αδικίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γυναίκες λίγο πριν και μετά τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Δυναμικές αναγνώσεις που συμπλέουν με το κλίμα και συνοδεύονται άρτια με την μουσική από πιάνο του Χάρη Μπότση και την αισθαντική φωνή της Ευσταθίας.

Μια παράσταση-ανάγνωση, έξω απ’ τα τετριμμένα, μιας και στερείται της θεατρικής απομνημόνευσης, μα που μας βάζει με κέφι στο κλίμα της εποχής και την ψυχολογία των γυναικών, που με κόπο βάδιζαν το τραχύ και δύσβατο μονοπάτι προς τη χειραφέτηση.

Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης

Οργάνωση παραγωγής : The Black Duck Multiplarte

Ευγενική χορηγία: Ο δρόμος του τσαγιού

4,11,18,25 Νοεμβρίου κ 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 18.30

Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος Πλατεία Συντάγματος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ Για κρατήσεις θέσεων στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.