Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ - Free Sunday
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ

Ο Andrew Warhola –που ήταν το πραγματικό του όνομα ήταν γόνος μεταναστών από τη Σλοβακία. Την περίοδο 1945-9 σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι και κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε αρχικά σαν σχεδιαστής παπουτσιών όπου και τον πρόσεξε ο πασίγνωστος τότε γκαλλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας και τον προώθησε στο περιοδικό Glamour σαν εικονογράφο.

Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και αρχικά ήταν επηρεασμένη από θέματα διαφημίσεων, καθημερινά αντικείμενα και την εικονογραφία των κόμικς, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής της Ποπ Αρτ. Με πίνακες που απεικόνιζαν κουτιά σούπας της εταιρείας Κάμπελ ή μπουκάλια Κόκα Κόλα, απέκτησε μεγαλύτερη φήμη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ταινίες που χαρακτηρίζονταν από τη διάθεση πειραματισμού και πρόκλησης, το ερωτικό στοιχείο και ενίοτε την ασυνήθιστη διάρκειά τους. ……..«Είναι οι ταινίες που ελέγχουν τα πράγματα στην Aμερική από τότε που εφευρέθηκε ο κινηματογράφος. Σου δείχνουν τι να κάνεις, πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις, πώς να νιώσεις γι’ αυτό και πώς να δείχνεις ότι νιώθεις γι’ αυτό» είχε δηλώσει.

Από το 1962 μέχρι το 1968, εργαστήριο του αποτέλεσε ένας χώρος που στο παρελθόν στέγαζε εργοστάσιο, και για αυτό ονομάστηκε Factory. Σύντομα εξελίχθηκε σε τόπο συγκέντρωσης διασημοτήτων, καλλιτεχνών, μελών της αβάν γκαρντ και αντεργκράουντ κουλτούρας, τοξικομανών, ομοφυλόφιλων, μουσικών και φιλότεχνων. Μετά από απόπειρα δολοφονίας του στο Factory από τη Βαλερί Σολάνας, στις 3 Ιουνίου του 1968, ο Γουόρχολ κράτησε αποστάσεις από τον αντισυμβατικό περίγυρό του, συναναστρεφόμενος περισσότερο με πλούσια μέλη της υψηλής κοινωνίας. Από το έργο του στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ξεχωρίζουν οι κατά παραγγελία προσωπογραφίες

Πέθανε το Φεβρουάριου του 1987, στην πόλη της Νέα Υόρκης, μετά από επιπλοκές κατά τη διάρκεια επέμβασης αφαίρεσης της χολής του. Υπήρξε συστηματικός συλλέκτης έργων, κυρίως κοσμημάτων, διακοσμητικής και λαϊκής τέχνης, τα οποία δημοπρατήθηκαν μετά το θάνατό του. Το 2014 αναδείχθηκε ο καλλιτέχνης που έχει πουλήσει τα περισσότερα έργα τέχνης σε δημοπρασίες.

Έχει πει:

«Το σεξ είναι το μεγαλύτερο τίποτα όλων των εποχών»

«Η φανταστική αγάπη είναι πολύ καλύτερη από την πραγματική αγάπη. Το να μην το κάνεις ποτέ είναι πολύ συναρπαστικό. Τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα βρίσκονται μεταξύ δύο αντιθέτων που δεν συναντιούνται ποτέ».

«Στο μέλλον ο καθένας θα είναι παγκοσμίως διάσημος για δεκαπέντε λεπτά»

 

90th years of #AndyWarhol, an #American #artist, #director and #producer who was a leading figure in the #VisualArt #movement known as #PopArt. His works #explore the #relationship between #artistic #expression, celebrity #culture, and #advertising that flourished by the #1960s, and span a variety of #media, including #painting, #silkscreening, #photography, #film, and #sculpture. To produce his silkscreens, #Warhol made #photographs or had them made by his friends and assistants. These #pictures were mostly taken with a specific model of #Polaroidcamera that #Polaroid kept in production especially for Warhol. This #photographic approach to painting and his #snapshot method of taking pictures has had a great #effect on #artisticphotography. Happy Birthday (6 August 1928)

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Camera Garage (@cameragarage) στις

 

New York City. 1965. Andy Warhol with Edie Sedgwick and Chuck Wei

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Burt Glinn Photo (@burtglinnphoto) στις

 

Happy Bday Mr. Warhol #andywarhol #popart #warhol #art #90years #modernart #senso #

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Senso (@senso.pt) στις

 

Andy Warhol, born 90 years ago today. Pictured here with Edie Sedgwick. #andywarhol #ediesedgwick #artistandmuse #thefactory #warhol #60s #nyc

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ops&Ops (@opsandops) στις