Κίμων Φιορέτος: «Η αληθινή φιλία δεν προσπαθεί να υποδείξει» - Free Sunday
Κίμων Φιορέτος: «Η αληθινή φιλία δεν προσπαθεί να υποδείξει»

Κίμων Φιορέτος: «Η αληθινή φιλία δεν προσπαθεί να υποδείξει»

Έπειτα από έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων τον χειμώνα του 2018, οπότε και έκανε πανελλήνια πρεμιέρα, η μαύρη κωμωδία του Άλεν Μπάρτον «Σε μια… Μέρα» επιστρέφει για δεύτερη σεζόν. Ραντεβού, λοιπόν, ξανά στο πάρκο. Εκεί όπου δύο άντρες θα γίνουν οι «καθρέφτες» της σύγχρονης αντρικής φιλίας κι εμείς οι μάρτυρες των ανθρώπινων σχέσεων που δοκιμάζονται. Ο Κίμων Φιορέτος μας μιλάει γι’ αυτές.

Μιλήστε μας για την παράσταση…

Το έργο λέγεται «Σε μια… Μέρα» και είναι του Άλεν Μπάρτον. Έπεσε στα χέρια μου πριν από περίπου δύο χρόνια μέσω της Σοφίας Παπαδοπούλου, με την οποία μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία και ένα κοινό ενδιαφέρον για τον κόσμο του θεάτρου και της υποκριτικής. Το έργο μιλάει για τη φιλία και εγείρει υπέροχους προβληματισμούς, όπως κατά πόσο νομίζουμε ότι ξέρουμε κάποιον ή αν απλώς η εικόνα που έχουμε (για έναν φίλο ή μια σχέση) είναι τελικά μια εικόνα επίπλαστη, μια ιδέα που έχουμε φτιάξει έτσι ώστε να βολεύει τη δική μας πραγματικότητα.

Μπορούν δύο άνθρωποι με διαφορετικές αξίες και ιδεολογική τοποθέτηση να είναι φίλοι επειδή έχουν κοινές νεανικές αναμνήσεις;

Κανονικά, ναι, εξάλλου η αληθινή φιλία δεν πρέπει να προσπαθεί να πείσει ή να διδάξει ή να υποδείξει. Εάν τώρα η ιδεολογική τοποθέτηση κάποιου βρίσκεται στα άκρα και πλέον κάνει έναν φίλο να τον κοιτάζει διαφορετικά, τότε καμία νεανική ανάμνηση δεν μπορεί να σώσει αυτή τη φιλία και καλύτερα να μείνει κανείς με την ευχάριστη ανάμνηση.

Στα social media μπορεί να δημιουργηθεί ή να διατηρηθεί μια φιλία;

Ναι, μου έχει συμβεί και μου συμβαίνει ακόμη. Μιλάω μέσω των social media καθημερινά με συμφοιτητές μου και με φίλους από το εξωτερικό και πιστεύω ότι εάν δεν είχαμε αυτές τις πλατφόρμες, θα είχαμε χαθεί καιρό τώρα.

Η αντρική φιλία έχει διαφορετικά στεγανά από τη γυναικεία;

Η φιλία είναι φιλία. Εάν αναφέρεστε στην έννοια του bromance, πιστεύω πως και οι γυναίκες έχουν το αντίστοιχο δικό τους δέσιμο.

ΚΙΜΩΝ2

Η μετάφραση είναι δική σας. Εσείς πού δυσκολευτήκατε περισσότερο;

H εκπόνηση μιας μετάφρασης δεν είναι εύκολη δουλειά. Πρέπει να βρεις τη φωνή του συγγραφέα και αυτό απαιτεί πέρα απ’ όλα τα άλλα και ενσυναίσθηση. Έτυχε να βρεθώ στην παρουσίαση ενός βιβλίου Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος έγραψε το βιβλίο του στα σουηδικά και, ενώ γνωρίζει ελληνικά, το βιβλίο του το μετέφρασε προσωπικός του φίλος. Όταν έφτασε να μιλήσει για τη μετάφραση, έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στο τι σημαίνει «καλή μετάφραση».

Μιλήστε μας για την τεχνική Meisner και τη διδασκαλία της…

Η τεχνική Meisner ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες πρακτικές, διότι η διαδικασία είναι δομημένη και πάρα πολύ συγκεκριμένη, χτίζεται βήμα-βήμα, χωρίς περιττές αερολογίες και χωρίς ασαφείς έννοιες. Είναι µια τεχνική που αναπτύσσει και υποστηρίζει τη συγκέντρωση, τη φαντασία, τον αυτοσχεδιασμό, το ένστικτο και την αυθόρμητη συμπεριφορά του ηθοποιού κάτω από οποιαδήποτε φανταστική συνθήκη. Είμαι πιστοποιημένος δάσκαλος της τεχνικής Meisner, την οποία διδάσκω στο προσωπικό μου στούντιο. Όποιος θέλει, μπορεί να βρει λεπτομέρειες στο www.meisnertechnique.gr.

Θέλουμε επίσης να μας μιλήσετε για το Rants On Acting…

Πριν από περίπου τρία χρόνια έφτιαξα ένα account στο Instagram που ονομάζεται rants_on_acting. Η ιδέα πίσω από το account αυτό ήταν η επιθυμία μου να επικοινωνήσω ιδέες και πρακτικές πάνω στην υποκριτική με τους μαθητές μου. Ήθελα όμως να γίνει με έναν τρόπο ευχάριστο, ήθελα να έχουν καθημερινή επαφή με την πληροφορία και έπρεπε να είναι σε ένα format που αναγνωρίζουν και που θα τους έκανε να κρατήσουν την πληροφορία που τους δίνω. Έπρεπε, λοιπόν, να δημιουργήσω μικρά bits πληροφορίας. Η πρόκληση ήταν να βρω έναν τρόπο να δώσω αυτή την πληροφορία μέσα στο μικρό τετράγωνο πλαίσιο που προσφέρει το Instagram. Έτσι δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας «rant» και σιγά σιγά και όλοι οι υπόλοιποι. Ο χαρακτήρας φιλοτεχνήθηκε από έναν καταπληκτικό καλλιτέχνη και φίλο κι εγώ άρχισα να κάνω τα illustrations.

INFO

Σε μια… Μέρα

του Άλεν Μπάρτον

Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαδοπούλου

Μετάφραση: Κίμων Φιορέτος

Ερμηνεύουν: Κίμων Φιορέτος, Φάνης Παυλόπουλος

Φωτογραφίες / σκηνοθεσία trailer / μοντάζ: Πάτροκλος Σκαφίδας

Από Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 11 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:30

Διάρκεια: 90΄

Κάθε Κυριακή μετά το έργο θα ακολουθεί γνωριμία και συζήτηση με τους συντελεστές.

Πληροφορίες-εισιτήρια: www.mcf.gr

Είσοδος: €12 (γενική), €10 (μειωμένο)

Black Box του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»

Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλ.: 210 3418550, 210 3418579

ΚΙΜΩΝ