Είδαμε … «Το Σώσε» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση - Free Sunday
Είδαμε … «Το Σώσε» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Είδαμε … «Το Σώσε» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Μια ιδιάζουσα κωμική παράσταση, υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του Έκτορα Λυγίζου, που για πρώτη φορά ανέβηκε στην Ελλάδα το 1983 στο Θέατρο Μινώα, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, από την Ελεύθερη Σκηνή.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα σύμπλεγμα κωμικοτραγικής φύσεως, όπου σκηνή και παρασκήνιο γίνονται ένας και ο αυτός τόπος και η ψυχοσύνθεση των καλλιτεχνών ολοένα και ταυτίζεται με αυτή την θεατρική που καλούνται να ερμηνεύσουν. 

Μια παράσταση παράδοξη, που τίποτα δεν γίνεται ως έχει προσχεδιαστεί, όπου οι οδηγίες του σκηνοθέτη, απέναντι στο δευτεροκλασάτο του έργο, καταρρέουν, αφήνοντας πίσω μια συντριπτικά αδηφάγα εκμηδένιση.

Μια παράσταση που η παραδοξολογία της προσπάθειας καταβροχθίζει το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα κατακρεουργείται από την πρόθεση με συνέπεια την ενσωμάτωση του ρόλου των ηθοποιών με τον πραγματικό τους εαυτό.

Μια ιδιοφυής φάρσα, η οποία εξερευνά τα όρια του παράλογου, της υστερίας, της σύγκρουσης… και της κατάρρευσης.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η συνταρακτική επαφή με την παράσταση ξεκίνησε απ’ την πρώτη κι όλα στιγμή με το σκηνικό από την Κλειώ Μπομπότη, όπου κατασκευασμένο  αριστοτεχνικά, μας θύμισε τις μη ρεαλιστικές απεικονίσεις αναφορικά με την ψευδαίσθηση του ατέρμονου, τις οφθαλμαπάτες, τις επιρροές από προβολική γεωμετρία και τις μη ευκλείδειες γεωμετρίες του ζωγράφου Μάουριτς Κορνέλις Έσσερ. 

Αρχικά μεταφερθήκαμε στους υπέροχους πίνακές του να σεργιανάμε στο απίθανο, προσδοκώντας από μέσα τους να ξεδιπλωθεί μια παράσταση οφθαλμαπάτη, που θα μας μεταφέρει εκτός πραγματικότητας.

Και το πετυχαίνει!

Ο Έκτορας Λυγίζος, βαστώντας στα χέρια του ένα σενάριο “πυροδοτικό μηχανισμό”, ένα πολύ συμβατό και καλοκουρδισμένο καστ που αποτελείται από τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μιχάλη Κίμωνα, Γιάννη Κλίνη, Σοφία Κόκκαλη, Έμιλυ Κολιανδρή, Άννα Μάσχα, Άρη Μπαλή και  Αρετή Σεϊνταρίδου, ένα σκηνικό υποδειγματικό και μαέστρο-ηθοποιό τον ίδιο, έστησε την φάρσα του παράδοξου, όπου θέατρο και πραγματικότητα γίνονται τελικά ένα, υπό το πρίσμα του ακραίου και του ευφάνταστου ανορθολογισμού.

Η ίδια η εξέλιξη είναι από μόνη της μια κωμωδία που παραπέμπει και έμμεσα ερμηνεύει τον δύσκολο ρόλο του ηθοποιού, στη συνθήκη του απρόβλεπτου, την ανθρώπινη πλευρά των ερμηνευτών και τελικά την κατάρρευση του οικοδομήματος που λέγεται, ανοχή, αντοχή, υπομονή.

Οι ηθοποιοί, έρμαια των αδυναμιών και των παθών τους, τραγικοί, μέσα στην κωμικότητα του ρόλου τους, εκτίθενται στο κοινό, καταβεβλημένοι και πληγωμένοι, κουρασμένοι και επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλο, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την ψευδαίσθηση μιας επιτυχημένης παράστασης, εμποδίζοντας τον σκηνοθέτη να επιτύχει μια “Σεξπηρική” νίκη.

Το καστ ανταποκρίνεται τέλεια σε ένα θέμα με τόσο μεγάλο δείκτη δυσκολίας και ευφυΐας που θα αναρωτιόταν κανείς…  -Είναι δυνατό αυτή την παράσταση να καταφέρουν να την πραγματώσουν και πάλι έτσι την επομένη; Θα αντέξουν; Θα το ξανακάνουν;-

Με κύριο σκοπό την διαρκή εναλλαγή των δράσεων,- από τα παρασκήνια στη σκηνή-, ο Frayn, επεδίωξε να εκτοξεύσει την ένταση σε δυσθεώρητα ύψη μιας και η διαδικασία αυτή των διαρκών εναλλαγών, καταληκτικά πυροδοτεί την ωρολογιακή της παράστασης βόμβα.

Μέχρι το ξεδίπλωμα της δράσης και κατά το πρώτο μέρος, οι θεατές προσμένουν στωικά την εξέλιξη, αδυνατώντας να κατανοήσουν τους μετέπειτα ρυθμούς. Εδώ είναι και το μόνο ίσως σημείο που η παράσταση ελαφρώς κρέμασε.

Μα το δεύτερο μέρος, καταφέρνει και επαναφέρει στην τάξη τους θεατές, ξεγυμνώνοντας μπροστά στα μάτια τους τις άπειρες δυσκολίες του όρου “ηθοποιός”, καθώς και την ακρίβεια με την οποία οφείλει να συντελείται η κάθε παράσταση. Μια πολύ καλά στημένη και ευφάνταστη παράσταση που αξίζει να δει κανείς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το Σώσε (Noises Offτου Μάικλ Φρέιν, 1982
Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Λαζαρίδης
Συνεργασία στην κίνηση – σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη
Σχεδιασμός Ήχου: BrianCoon
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελένη Αηδόνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Grasshopper

Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Κλίνης, Σοφία Κόκκαλη, ΈμιλυΚολιανδρή, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Άρης Μπαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κανονικό: 7,8,12,18,22 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 7,10,14,18 €
Παρέα 10+ άτομα: 6,9,13,16 €
ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 €
Συνοδός ΑμεΑ: 7,10 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7€

Ομαδικές κρατήσεις στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.