Είδαμε την παράσταση “ Το Χελιδόνι”, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “ Το Χελιδόνι”, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Είδαμε την παράσταση “ Το Χελιδόνι”, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια

Το έργο του Guillem Clua “Το Χελιδόνι”, σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα, μετά την σπουδαία sold out περσινή , για δεύτερη φέτος και πάλι χρονιά με μεγάλη επιτυχία … παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παράσταση αυτή, σκιαγραφεί,  αναφέρεται και στηρίζεται σε ένα ιδιάζον και ευαίσθητο θέμα, μια τρομοκρατική, δολοφονική ενέργεια, που συνέβη στο gay bar του Orlando στις 12 Ιουνίου του 2016.

Ξεδιπλώνεται τότε δια μέσω της επαφής μιας δασκάλας φωνητικής της Αμέλια,που έχασε τον γιο της σε αυτή την επίθεση και ενός νεαρού που της ζητά να τον εκπαιδεύσει , τον Ραμόν, μια επαφή, μια αντιπαράθεση και συναισθηματική και των δυο απογύμνωση, η οποία, όχι μόνον βοηθά στον επαναπροσδιορισμό της αντίληψης  της Αμέλιας σχετικά με τις προκαταλήψεις που αφορούν την έννοια της ομοφυλοφυλίας,  μα και δημιουργείται μια σχέση με τον νεαρό, πέρα από τα τετριμμένα.                                          

Μια σχέση  που διαπραγματεύεται και αποκαλύπτει την σπουδαία έννοια της τρυφερότητας και της αγάπης, καθώς επίσης ωθεί την Αμέλια, στην υπέρβαση … του ίδιου της του εαυτού.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο αυτά που είναι προετοιμασμένοι να δουν, μας λέει ο Ralph Waldo Emerson.

Κι ετούτο γιατί η ανθρωπότητα δυσκολεύεται να κινηθεί πέραν από τα όρια της προκατασκευασμένης αλήθειας, μιας και αυτή  έχει ως παγιωμένη  επιβληθεί και βιωθεί, στο πέρασμα των αιώνων.

Ο δογματισμός και αδυναμία του ανθρώπου να δεχτεί να ανοίξει τα μάτια απέναντι σε κάτι που αδυνατεί εκ πρώτης να κατανοήσει, λειτουργούσε και λειτουργεί ως τροχοπέδη, στην εξέλιξη των κοινωνιών.

Κάθε ροπή του ανθρώπου και επιθυμία σαρκική, είναι απόλυτα κατανοητή, αν και μόνο αν δεν θίγει τα δικαιώματα και τις ελευθερίας των άλλων.

Η ομοφυλοφιλία είναι ένα φαινόμενο που ανέκαθεν και κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες έχει απασχολήσει πολύ την ανθρωπότητα.

Μα το ζήτημα είναι τόσο απλό, όσο η επιλογή μας μπροστά σε ένα ανθοπωλείο, του τι είδους λουλουδιού καλείται να διαλέξει κάποιος για να στολίσει το βάζο του. Τριαντάφυλλα ή ζέρμπερες;  Ανεμώνες ή γλαδιόλες;

Η επιθυμία και η επιλογή της ομορφιάς, το πάθος, ο έρωτας και η αγάπη, ήταν πάντοτε θέμα προσωπικό και τρόπος προσέγγισης διόλου μονοδιάστατος.

Έτσι στην παράσταση αυτή, οι ηθοποιοί καλούνται να απογυμνώσουν τον φόβο απέναντι στο διαφορετικό και να παραθέσουν έναν τρόπο εξάλειψης αυτού, με γνώμονα… την ελευθερία της πραγματικής αγάπης.

Μια μητέρα που εθελοτυφλούσε απέναντι στις ερωτικές επιθυμίες του γιού της κι ένας νεαρός, που δια της Σωκρατικής (μαιευτικής μεθόδου), καλείται αργά μα ουσιαστικά να οδηγήσει την μητέρα αυτή στην απογύμνωσή της,  απέναντι στην αλήθεια της, τους φόβους και τα σκοτάδια της… την μονολιθική της οπτική.

Η Σοφία Σεϊρλή και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ακολουθώντας τον δρόμο που τους χαράζει η Ελένη Γκασούκα, με αριστοτεχνικό τρόπο ξεδιπλώνουν τις αλήθειες, συνθλίβοντας, ως πρόταση κατακλείδα τα εμπόδια και τα τείχη του φόβου και της προκατάληψης.

Η άκαμπτη και αυστηρή μητέρα και δασκάλα και ο ενθουσιώδης νεαρός ομοφυλόφιλος, βρίσκουν κάπου, πέρα από την αμφισβήτηση και το τώρα, τον τρόπο να ενωθούν με τα δεσμά της κοινής απέναντι στον ίδιο άνθρωπο αγάπης, κάμπτοντας, λυγίζοντας τα όποια εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους.

Οι ερμηνείες καλές, πειστικές, το περιβάλλον τρυφερό, αν και συγκρουσιακό, το σκηνικό συμπαθητικό, οι φωτισμοί ορθοί και το κλείσιμο συγκινητικό, με το όμορφο τραγούδι «Το χελιδόνι» σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου. 

Εν κατακλείδι μια τρυφερή και ευαίσθητη παράσταση για την κατανόηση … και την πραγματική αγάπη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση από τα ισπανικά: Μαρια Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη
Φωτιστής: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Moυσική διδασκαλία: Ιώβη Φραγκάτου
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Ερμηνεύουν: Σοφία Σεϊρλή, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πληροφορίες:

Παράταση:

Δευτέρα 3, 10. 17 /12 στις 21.00
Τρίτη 4, 11, 18/12 στις 21.00, 25 /12 & 01/01 στις 21.30,
Τετάρτη, 26/12 & 02/01 στις 21.30 &
Κυριακή, 06/01 στις 21.30

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήριο: Κανονικό 15 ευρώ, Μειωμένο 12 ευρώ, Aτέλεια 5 ευρώ

Προσφορά Προπώλησης: 10€ για όλα τα εισιτήρια που θα αγοραστούν έως και 10/9/2018!

Τηλέφωνο ταμείου: 2103642334 | Καθημερινά 10:30-13:00 & 17:30-21:30