Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Καλά, μην τα βάλουμε με τους τηλεθεατές» - Free Sunday
Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Καλά, μην τα βάλουμε με τους τηλεθεατές»

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Καλά, μην τα βάλουμε με τους τηλεθεατές»

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δημιούργησε ένα πρόγραμμα ελληνικής διασκέδασης με χιούμορ και συναίσθημα, ανεβάζοντας στο πάλκο τους Γιάννη Μπέζο και Ταξιάρχη Χάνο. Την ίδια στιγμή πρωταγωνιστεί, μαζί με τους Γιάννη Φέρτη και Δημήτρη Πιατά, στους «Ήρωες» του Gerald Sibleyras στο Θέατρο Βασιλάκου, αλλά και στο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Κάνε γονείς να δεις καλό», και μας μιλάει για όλα.

Η «Συνοικία Ασμάτων» επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Ακτή Πειραιώς. Πώς διαφοροποιείται από πέρυσι;

Φέτος έχουμε κάποια περισσότερα θεατρικά στοιχεία, ενώ το πρώτο μέρος της παράστασης παραπέμπει περισσότερο στο καμπαρέ και στο βαριετέ. Tα περισσότερα τραγούδια είναι διαφορετικά από πέρυσι και από την αρχή ενορχηστρωμένα. Είμαι πολύ χαρούμενος φέτος για την ορχήστρα μας. Είναι τιμή μας που έχουμε οκτώ από τους κορυφαίους μουσικούς της χώρας με μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Επίσης, έχουμε νέους καλεσμένους, τον Γιάννη Μπέζο και τον Ταξιάρχη Χάνο, που, εκτός από αγαπημένοι φίλοι, είναι και ηθοποιοί-τραγουδιστές. Όχι απλώς ηθοποιοί με καλή φωνή.

Στήσατε μια μουσική παράσταση που ξεκινάει από τον Σουγιούλ και τον Γούναρη και φτάνει μέχρι τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη, τον Χιώτη, τον Ζαμπέτα, τον Παπαϊωάννου και τον Καλδάρα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μουσική μας κληρονομιά. Πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών; Φαντάζομαι, ήταν μεγάλος πονοκέφαλος.

Ήταν πολύ δύσκολο να στηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Η επιλογή των τραγουδιών είναι σχεδόν αυθαίρετη. Το κριτήριο ήταν κυρίως να πρόκειται για τραγούδια που να στέκονται στο σήμερα, να μην είναι πολύ «φθαρμένα» και να μην είναι και εντελώς άγνωστα. Επίσης, με αφορούσε σε αυτού του είδους την παράσταση να προβάλω τα πιο φωτεινά, τα πιο εξωστρεφή, τα πιο χαρούμενα τραγούδια, αποκλείοντας έτσι αριστουργήματα που κρύβουν όμως πόνο. Χρειάστηκε προετοιμασία πολλών μηνών για να φτιαχτεί όλο αυτό.

Και αν σας έλεγαν ότι σήμερα ο πλανήτης και ο ανθρώπινος πολιτισμός καταστρέφονται και πρέπει να διαλέξετε τρία (ελληνικά) τραγούδια που θα σωθούν, ποια θα ήταν αυτά;

Δεν θα είχε κανένα νόημα να σωθεί τίποτα (γέλια). Αν μπορούσα, θα διάλεγα να σώσω μερικές χιλιάδες ανθρώπινα επιτεύγματα. Όχι μόνο τραγούδια αλλά και ποιήματα, βιβλία, εικόνες, αρχιτεκτονικά έργα… Μόνο τρία τραγούδια, όμως, για ποιον λόγο; Θα έλεγα «δεν πειράζει, αφού τα πάντα καταστρέφονται, ας χαθούν κι αυτά τα τραγούδια». Άλλωστε δεν θα ξέραμε αν θα υπήρχε ξανά ζωή σε αυτόν τον τόπο. Και σίγουρα, αν υπήρχε, θα έφτιαχνε κι αυτή τον δικό της πολιτισμό. Δεν θα είχε ανάγκη τρία τραγούδια δικά μας.

Επί σκηνής μαζί σας δύο ηθοποιοί που στην παράσταση τραγουδάνε. Ο Γιάννης Μπέζος και ο Ταξιάρχης Χάνος. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο στόχος ήταν κατ’ αρχάς να έχουμε μαζί μας ηθοποιούς που να είναι τραγουδιστές. Ο Μπέζος και ο Ταξιάρχης είναι ηθοποιοί που είναι και τραγουδιστές. Ηθοποιοί που να τραγουδάνε σαν κι εμένα, στο περίπου, υπάρχουν πολλοί, αλλά άλλος φάλτσος πέρα από μένα δεν χωρούσε! Με τον Γιάννη και τον Ταξιάρχη συνεννοούμαστε με τα μάτια. Με μια λέξη, η συνεργασία μας είναι ευλογία.

Μαζί σας τέσσερις νέοι τραγουδιστές (Δήμητρα Σταθοπούλου, Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης). Στην εποχή του «Voice» και του YouTube πώς επιλέγει κανείς νέους τραγουδιστές;

Και μέσα από το «Voice» και μέσα από το YouTube. Και φυσικά κάνοντας και μια κανονική ακρόαση. Οι τραγουδιστές που επέλεξα είναι επαγγελματίες εδώ και μία δεκαετία. Δεν είναι παιδιά απλώς ταλαντούχα αλλά τραγουδιστές ολοκληρωμένοι και ψαγμένοι. Για να καταλήξω σε αυτούς, παρακολούθησα και κάποια live τους. Ομολογώ ότι ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά με πολύ ταλέντο. Ακούς περίπου 200 ανθρώπους, από αυτούς οι 50 είναι εξαιρετικοί και πρέπει να διαλέξεις τέσσερις. Ε, όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή πια είναι αυθαίρετη και κινείσαι μόνο διαισθητικά.

Θεατρικά σάς βρίσκουμε στο Θέατρο Βασιλάκου μαζί με τους Γιάννη Φέρτη και Δημήτρη Πιατά στο έργο του Gerald Sibleyras «Ήρωες» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και μετάφραση Μαριάννας Τόλη. Μιλήστε μας για το έργο και τον ρόλο σας.

Είναι ένα εξαιρετικό κείμενο, μια πικρή κωμωδία με ήρωες τρεις απόμαχους της ζωής, έγκλειστους σε ένα γηροκομείο. Και οι τρεις έχουν από ένα κουσούρι. Ο ένας έχει χτυπημένα πόδια, ο άλλος ένα βλήμα στο κεφάλι και ο τρίτος, που υποδύομαι εγώ, είναι λίγο διαταραγμένος ψυχολογικά. Έχει μια τρέλα που τον δέρνει, για να το πω λαϊκά. Είναι ένας ρόλος πολύ ιδιόρρυθμος συμπεριφορικά, που κινεί και όλη την ιστορία, αφού είναι αυτός που ζητάει από τους άλλους να κάνουν κάτι παράλογο, να αφήσουν το γηροκομείο και να πάνε στην Ινδοκίνα! Δεν ξέρουμε αν πραγματικά το εννοεί ή είναι απλώς ένας τρόπος για να διασκεδάσει την ανία τους.

Η κωμική σειρά του ANT1 «Κάνε γονείς να δεις καλό» μ’ εσάς και την Ελένη Καστάνη είχε πρόωρο τέλος. Τελικά αυτή είναι η ταυτότητα του Έλληνα τηλεθεατή: μπάλα και reality;

Καλά, μην τα βάλουμε με τους τηλεθεατές! Και δεν το λέω για να έχω καλή σχέση μαζί τους, αλλά όλα αυτά είναι πολύ σχετικά. Η τηλεόραση είναι ένα πολύ ειδικό μέσο και έχουμε δει πράγματα που είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια να έχουν αποδοχή, όπως και εξαιρετικά πράγματα που πήγαν πάρα πολύ καλά. Κάποιες φορές συμβαίνει και πράγματα που είναι καλά να μη βρίσκουν ανταπόκριση, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον προγραμματισμό των καναλιών, με το timing. Πάντα υπάρχει ο νόμος της πλειοψηφίας, τον οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε. Μπορούμε να τον κριτικάρουμε, αλλά πρέπει να τον σεβόμαστε. Τα κανάλια είναι επιχειρήσεις, άρα πρέπει να στρέφονται εκεί όπου υπάρχει προτίμηση από τους τηλεθεατές. Είναι μετρήσιμα όλα πια. Κουμάντο κάνουν η αγορά και οι διαφημιστικές.

INFO

«Συνοικία Ασμάτων»

Σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Τραγουδούν: Γιάννης Μπέζος, Ταξιάρχης Χάνος, Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Ακτή Πειραιώς

Πειραιώς 178, Ταύρος

Τηλ.: 210 3418020-21

Κάθε Κυριακή

«Ήρωες»

του Gerald Sibleyras

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς

Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη

Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Θέατρο Βασιλάκου

Προφήτου Δανιήλ 3

Τηλ.: 211 0132002