STRINGLESS: «Η παιδεία θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια» - Free Sunday
STRINGLESS: «Η παιδεία θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια»

STRINGLESS: «Η παιδεία θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια»

Μια μουσική παράσταση που αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από φωνές,θα παρουσιάσει το γυναικείο συγκρότημα STRINGLESS στο ΚREMLINO GALLERY BAR.

Με τον τίτλο «Η γυναίκα είναι μυστήριον», έξι γυναίκες αντλώντας υλικό από την παράδοση της Ελλάδας και των Βαλκανίων, αλλά και από το λαϊκό τραγούδι, την επιθεώρηση, το θέατρο θα τραγουδήσουν για την γυναίκα έχοντας στο πλευρό τους από έναν εκλεκτό καλεσμένο.

Με αφορμή τις τέσσερις παραστάσεις (10, 17, 24 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου), οι STRINGLESS μίλησαν στο Freesunday.gr.

stringless 1

Τις τρεις τελευταίες Κυριακές του Φεβρουαρίου και την πρώτη του Μαρτίου, θα εμφανιστείτε στο ΚREMLINO GALLERY BAR. Τι θα παρουσιάσετε;

Θα παρουσιάσουμε το project μας «Η γυναίκα είναι μυστήριο» το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια αποκλειστικά για τους διαφορετικούς ρόλους και χαρακτήρες της γυναίκας.

Μαζί σας θα έχετε και από έναν εκλεκτό καλεσμένο. Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα πρόσωπα;

Η αρχική ιδέα ήταν να καλέσουμε τέσσερις γυναίκες. Όμως, επειδή θα κινδυνεύαμε να μας χαρακτηρίσουν ως υποκειμενικές, θελήσαμε να δώσουμε το βήμα και σε δυο άνδρες που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στο θηλυκό overdose... Άλλωστε το ερώτημα είναι: τι κρύβεται στο μυαλό μιας γυναίκας; Ο Αργύρης Μπακιρτζής αλλά και ο Γιάννης Ζουγανέλης έχουν εκφραστεί ποικιλοτρόπως για το θέμα. Η ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες», υπήρξε καθοριστική για την απόφασή μας να τους καλέσουμε. Πέραν φυσικά από την τεράστια πορεία τους στην ελληνική μουσική σκηνή, όλα αυτά τα χρόνια. Η Χριστίνα Μαξούρη και η οπτική από την οποία προσεγγίζει τη μουσική (μέσω του θεάτρου που πολύ καλά κατέχει), είναι για εμάς πολύ πιο κοντά από άλλες ίσως τραγουδίστριες. Όσο για τη Φωτεινή Βελεσιώτου, έρχεται από τα μέρη μας, τη Θεσσαλονίκη και πρεσβεύει την βασική γυναικεία φιγούρα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Όλοι ανεξαιρέτως οι καλεσμένοι μας, αγκάλιασαν με πολλή αγάπη το εγχείρημά μας αυτό και τους ευχαριστούμε πολύ, εκ των προτέρων.

Τι είναι οι «STRINGLESS»;

Οι STRINGLESS είναι ένα σχήμα με έξι γυναικείες φωνές. Έξι διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες που δημιουργούν όμορφες μελωδίες και παράξενες διασκευές σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και ρυθμούς. Χωρίς μουσικά όργανα, με πάρα πολύ χιούμορ και διάθεση.

Πώς βιώσατε το γεγονός ότι γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για εσάς;

Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα αποτελέσουμε έμπνευση με τις μουσικές μας και τις ζωές μας για έναν άνθρωπο και πραγματικά ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Τα γυρίσματα κράτησαν δύο χρόνια και περιλαμβάνουν μοναδικές στιγμές της ζωής του σχήματος καθώς και δύσκολες προσωπικές στιγμές της καθεμιάς. Ήταν δύσκολα τα γυρίσματα και πολύωρα σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες και σε πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, στις STRINGLESS του Άγγελου Κοβότσου αποτυπώνεται η ζωή γυναικών που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα, υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι;

Δεν ξέρουμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι θα θέλαμε να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αλλάξει η παιδεία σε αυτή τη χώρα. Η παιδεία θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια και να συνεχίζεται στο σχολείο.

Μετά τις εμφανίσεις σας στο ΚREMLINO GALLERY BAR, τι θ’ ακολουθήσει;

Μετά το Κρεμλίνο, έρχεται η Ελβετία... δυο συναυλίες στo πλαίσιοo του «Mediterranean Festival», μια στη Ζυρίχη και μια στη Βέρνη. Έπειτα θα πάρουμε λίγους μήνες «off» από ζωντανές εμφανίσεις ώστε να ετοιμάσουμε καινούριο project για τον επόμενο χειμώνα και ίσως και για τον επόμενο δίσκο. Το καλοκαίρι θα είμαστε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα.

stringless 2

Οι STRINGLESS είναι: ALBENA KOUTOVA, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ,ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑΛΤΖΗ
ΚREMLINO GALLERY BAR:
Χαϊδαρίου 6 & Κάστορος , Πειραιάς
Καλεσμένοι:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ 10/2
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΞΟΥΡΗ 17/2
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ 24/2
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ 3/3
Ώρα έναρξης : 22.30
Eίσοδος : 7 ευρώ για τους σκοπούς των ΕΝ.Π.ΑΝ