Είδαμε την παράσταση “8 γυναίκες κατηγορούνται” στο Θέατρο Αργώ - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “8 γυναίκες κατηγορούνται” στο Θέατρο Αργώ

Είδαμε την παράσταση “8 γυναίκες κατηγορούνται” στο Θέατρο Αργώ

Από την πρώτη κι όλα φορά που πρωτοπαίχτηκε στο Παρίσι το 1961, μέχρι και σήμερα, αφού διάνυσε άπειρες θεατρικές σκηνές με μεγάλη επιτυχία,

η εν λόγω παράσταση από το έργο του Ρομπέρ Τομά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη παρουσιάζεται στο θέατρο Αργώ, όπου με κέφι… παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 50, 8 γυναίκες, μια μητέρα με δυο κόρες, μια θεία, μια γιαγιά, μια οικονόμος, μια καμαριέρα και μια απρόσκλητη επισκέπτης συγκεντρώνονται στο πατρικό εξοχικό σπίτι για την προετοιμασία των Χριστουγέννων,

όπου ο πατέρας, που ποτέ δεν κάνει την εμφάνισή του… δολοφονείται.

Και είναι ο φόνος το σημείο που η δράση ξετυλίγεται, ένα σαμποτάζ που καθιστά την απόδραση αδύνατη πραγματώνεται, ενεργοποιώντας όχι μονάχα τις μεταξύ τους σχέσεις , μα και ένα σύνολο καλά κρυμμένων μυστικών που σταδιακά αρχίζουν να ξεδιπλώνονται, αποκαλύπτοντας αλήθειες τόσο ισχυρές, που την δύναμη έχουν να κλονίσουν τις συμπεριφορές και τα νεύρα τους… μα και τους νεκρούς να αναστήσουν.

Ποιος από την παρέα είναι τελικά ο δολοφόνος;

ΚΡΙΤΙΚΗ

Από το έργο αυτό του Ρομπέρ Τομά, στοιχειοθετείτε μια παράσταση που δεν κατατάσσεται ξεκάθαρα σε ένα λογοτεχνικό- θεατρικό είδος μα ακροβατεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία δραματικά, την αστυνομική αναζήτηση και την κωμωδία, την γεμάτη σουρεαλισμό, όπου και καταφέρνει ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος, με το ιδιάζων ξεδίπλωμά της να μας εκπλήξει ευχάριστα, χαρίζοντάς μας άφθονο γέλιο.

8 γυναίκες γεμίζουν τη σκηνή του Θεάτρου Αργώ σε μια υπερκινητική αναδρομή αναζήτησης της αλήθειας και του παρελθόντος, όπου ένας άνδρας που ποτέ δεν εμφανίζεται, δολοφονείται, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου, ανάμεσά τους.

Και δεν είναι παράξενο ή παράλογο, μια εκρηκτικά συγκινησιακή κατάσταση,

να ενεργοποιήσει πέραν των συναισθημάτων και την αλήθεια για τους ανθρώπους που περικλείει και αφορά και μια σειρά αποκαλύψεων που την δύναμη έχουν όχι μόνο τις σχέσεις να κλονίσουν, μα να γεμίσουν υποψίες τις ψυχές τους και τις μεταξύ τους θετικές συνδέσεις να κατακερματίσουν.

Ποια είναι η δολοφόνος;

Το ερώτημα αυτό που ως καταλύτης από πλευρά ψυχολογίας πέφτει στο τραπέζι,

καταδεικνύει, την αδυναμία των ανθρώπων να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους ορθά,

τις αδυναμίες και τα πάθη τους και να εκθέσουν-εκτεθούν, προσπαθώντας από πάνω τους τις ευθύνες να πετάξουν, να τις αποποιηθούν.

Ποια η αντοχή της ψυχής απέναντι στον φόβο και την αγωνία;

Πόσα είναι διατεθειμένος κανείς να θυσιάσει για να αποδείξει την αθωότητά του και πόσο ευάλωτος  είναι ώστε τους άλλους να εκθέσει για να μην ο ίδιος εκτεθεί;

8 γυναίκες ηθοποιοί, που καταθέτουν με τρέλα και ένταση τον εαυτό τους στην παράσταση, οδηγώντας μας στα μονοπάτια του απρόβλεπτου και παραθέτοντας μία μία της αδυναμίες της φύσης και της απόγνωσής τους, μπροστά στην πιθανότητα να θεωρηθούν ένοχες.

Μια αποκωδικοποίηση κατά συνέπεια των ανθρώπινων χαρακτήρων απέναντι στο φόβο και την έκθεση σε κάτι που πιθανώς θα κλονίσει το μέλλον τους.

Κατά αυτόν τον τρόπο… αποκαλύπτονται.

Σε κάθε μια από τις ηθοποιούς που πήραν μέρος αναλογεί ένα ίσιο μερίδιο στην ικανοποίηση και την απόλαυση των θεατών και με μικρές διαφορές όλες ήταν απολαυστικές.

Τα σκηνικά της παράστασης σε συνδιασμό με τους φωτισμούς και την μουσική συντέλεσαν αποφασιστικά στην διατήρηση της πλοκής και της ροής στην παράσταση,  και τα κοστούμια ήταν πολύ όμορφα.

Εν κατακλείδι μια παράσταση για δυο ώρες ξεκούραστης απόλαυσης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Σανέλ: Στέλλα Γκίκα
Λουίζ: Ειρήνη Σταματίου
Γιαγιά: Σίβη Σιδέρη
Σουζόν: Δήμητρα Στογιάννη
Γκάμπυ: Αιμιλία Υψηλάντη
Κατρίν: Ειρήνη Κωνσταντίνου
Ωγκιστίν: Μαρία Ζορμπά
Πιερέτ: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Συντελεστές:
Μετάφραση: Θωμάς Βούλγαρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Κίνηση: Πάρις Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς
Επικοινωνία για την παράσταση: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Marketing: Άρης Σομπότης(Playwalk)
Φωτογραφία – Video trailer: Γιάννης Βολιώτης(Volition Pictures)

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή) στις 18:30
Πέμπτη στις 21:00
Παρασκευή στις 20:00
Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια: 110’
Εισιτήρια: €17, €15 (φοιτητικό), €12 (ανέργων), €5 (ατέλειες)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, Αθήνα
Στάση Μετρό Μεταξουργείο
Τηλέφωνο:  210 5201684