Είδαμε την παράσταση “Μύρτος”, στο δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “Μύρτος”, στο δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Είδαμε την παράσταση “Μύρτος”, στο δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα  του Παύλου Μάτεσι,                                από την ομάδα 4Frontal, όπου μετά τον Μουνή, την Οικογένεια Μπες-Βγες και  την Σοφία Λασκαρίδου - μια αγάπη μεγάλη, παρουσιάζεται υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Θανάση Ζερίτη,  ως μια ακόμη λογοτεχνική μεταφορά… με επιτυχία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

  1. 1939. Μια οικογένεια φαινομενικά ευυπόληπτη, η οικογένεια Γαβριήλ, με δύναμη, κύρος και εξουσία, κάπου, σε μια ελληνική κωμόπολη.

Ο Μύρτος, ο μικρός γιός ,8 χρόνων κοιμάται εκ γενετής, δίχως να έχει ξυπνήσει ποτέ.

Η θυγατέρα Περσεφόνη, ανάπηρη εκ γενετής, “το πρόβλημα”, κυρίως για την μητέρα, που δεν αποδέχεται την ασχήμια, το ελάττωμα και την διαφορετικότητα. Τα θεωρεί αμαρτήματα.

Η μητέρα, μια γυναίκα γεμάτη καθωσπρεπισμό, αυταπάτες, σκληρότητα, που ενώ πρεσβεύει την ομορφιά, την ευγένεια και την τελειότητα, ζει κάτω από την ίδια στέγη όχι μονάχα με δυο προβληματικά παιδιά, μα και με έναν σύζυγο βίαιο, που λατρεύει τον παράνομο έρωτα και είναι γεμάτος ιδιάζοντα πάθη.

Ένα κορίτσι νέο που γεννά την επιθυμία στους άνδρες τριγύρω της κι ένας νεαρός, που δεν τον αφήνουν να ενηλικιωθεί.

Μια νεαρή τραγική υπηρέτρια που παρά τη θέλησή της, σκοτώνουν το νόθο παιδί της, ενώ εκείνη ως μάρτυς αυτόπτης και αυτήκοη, εν τω μέσω βρυχηθμών… σιωπά .

Οι υποτακτικοί, ένα ζευγάρι σιωπηλό, βουβό και ανέκφραστο, μπροστά στην βία, τις ατασθαλίες και τα κρυμμένα μυστικά της καθ’ όλα καθωσπρέπει κατά τα άλλα οικογένειας.

Ένας ευνούχος υποτακτικός, ο οποίος πασχίζει να καλύψει τις απρέπειες της οικογένειας, πριν σε αυτές εκτεθεί και εκ θεμελίων κοινωνικά κατεδαφιστεί

και τελικά οι γείτονες, οι σιωπηλοί παρατηρητές των τεκταινομένων της “ λοιμών καθέδρα» οικογένειας, οι ηδονοβλεψίες της σήψης και της συντριβής.

Μέσα από ετούτη τη σύντομη ανάλυση της φαιδρότητας που συγκλονίζει, σκιαγραφούνται όχι μονάχα οι συνθήκες της εποχής που υπογείως μα ουσιαστικά την χαρακτηρίζουν, μα και η υποβόσκουσα αλήθεια της υπαίθρου, με τις σιωπές της, τα καλά κρυμμένα μυστικά, τα ψεύδη, τις απάτες και τις αυταπάτες της.

Μια ύπαιθρος που πίσω από το φαινομενικό , κρύβει ένα πρόσωπο σαθρό, παραποιημένο, κεντημένο άριστα με βελονάκι ψιλό και που με μαεστρία βιρτουόζου,                        χαρακτηρίζει τις δομές, αλλού αραιές και αλλού πυκνότερες, ενός ολάκερου κόσμου.

Μέσα από μια πολύ προσεκτικά αναπτυγμένη σκηνοθεσία πολλαπλών ρόλων, όπου τα πρόσωπα μεταλλάσσονται με τρόπο τέτοιο ώστε το ενδιαφέρον να διατηρείται αμείωτο,

αποδομείται  το φαινομενικό και το αναληθές και ανασυντίθεται η ουσία και η αλήθεια μέσα από την προδοσία και τον πόνο, την κρυψίνοια και τον φόβο, δια της αντίστροφης οδού, το παράδειγμα δηλαδή προς αποφυγήν.

Οι ηθοποιοί είναι οι άριστοι εκτελεστές ενός δράματος που ξεκινά σκληρά και σκληρά και με πολλά ερωτηματικά καταλήγει.

Σε τι κόσμο θα ξυπνήσει ο επί 8 χρόνια ναρκωμένος Μύρτος;

Είναι μια οικογένεια κι ένας κόσμος αυτός, στον οποίο θα επιθυμούσε εν τέλει να ξυπνήσει;

Είναι ένας κόσμος αυτός στον οποίο υπάρχει νόημα κανείς να υπάρξει;

Οι εντάσεις είναι συνεχείς, η κινητικότητα διαρκής, η ελπίδα μισή και οι εκφραστές αλάνθαστοι.

Κατά τόπους επιτυγχάνονται ιδιάζουσες ερμηνείες, όπου ανάλογα τους εκφραζόμενους χαρακτήρες, καταφέρνουν να σκιαγραφήσουν ορθά όχι μόνο την ενδοοικογενειακή πολυπλοκότητα , όπου βάση θέσης-φύσης, είναι εντελώς μεταξύ τους ασύμβατοι και αντιφατικοί, μα και με την πρωτοτυπία της δομής και του σκηνοθετικού χειρισμού των συναισθημάτων, την ίδια στιγμή, να εισπράττουμε δύο πρόσωπα διαφορετικά… σε ένα καρδιοχτύπι.

Το σκηνικό λιτό, σχεδόν ανύπαρκτο ώστε να εξυπηρετεί τις κινητικές ανάγκες της παράστασης, τα κοστούμια πολύ καλά, παρέπεμπαν στην εποχή, οι φωτισμοί άρτιοι,                            η κινησιολογία μελετημένη και η μουσική ορθά ανταποκρίθηκε και αυτή στο δράμα.

Μια στο σύνολό της πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης
Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης
Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Γιαννουλάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Κουτσιούμπα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Τσουτσουλίγα
HairStyling: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Χρηστίνα Γαρμπή, Σταύρος Γιαννουλάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιώργος Κισσανδράκης, Χάρης Κρεμμύδας