Γιάννης Σαρακατσάνης: «Το ελληνικό κοινό αγαπάει τη διάδραση» - Free Sunday
Γιάννης Σαρακατσάνης: «Το ελληνικό κοινό αγαπάει τη διάδραση»

Γιάννης Σαρακατσάνης: «Το ελληνικό κοινό αγαπάει τη διάδραση»

Η όμορφη Παρθένα δεν προλαβαίνει να χαρεί τον γάμο της με τον Ολλανδό γόνο μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο γαμπρός βρίσκεται νεκρός. Φήμες θέλουν τον δολοφόνο να κρύβεται ανάμεσα στους θεατές-καλεσμένους του γάμου. Η ανατρεπτική ομάδα «Βρες τον Δολοφόνο» μας καλεί στο El Convento Del Arte να αναλάβουμε ρόλο… ντετέκτιβ, ενώ απολαμβάνουμε με την παρέα μας το υπέροχο μενού που επιμελείται ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας. Αξιολογήστε τα στοιχεία που θα σας δοθούν, ανακρίνετε τους ηθοποιούς (ρωτήστε ό,τι θέλετε, θα απαντήσουν αυθόρμητα αυτοσχεδιάζοντας) και λύστε τους γρίφους που θα σας οδηγήσουν στον δολοφόνο του Ολλανδού γαμπρού. Εμείς ανακρίναμε για εσάς τον Γιάννη Σαρακατσάνη.

Μιλήστε μας για την υπόθεση του έργου…

Φέτος, θέλοντας να εξελίξουμε τη δομή του Δείπνου Μυστηρίου, αποφασίσαμε να «τοποθετήσουμε» τον δολοφόνο ανάμεσα στους θεατές. Έτσι, έχουμε έναν νησιώτικο γάμο, με καλεσμένα όλα τα χωριά του νησιού, που όμως δεν θα ολοκληρωθεί, γιατί ο γαμπρός θα βρεθεί νεκρός στην εκκλησία. Η υπόθεση μυρίζει δολοφονία! Ύποπτα είναι όλα τα χωριά του νησιού και ο δολοφόνος είναι ένας από τους θεατές… χωρίς να το ξέρει.

Το «Νυφικό Πεντοζάλι» δεν είναι το πρώτο Δείπνο Μυστηρίου που σκηνοθετείτε. Τι είναι αυτό που κέντρισε εσάς προσωπικά σε αυτό το είδος θεάτρου;

Από τις πρώτες παραστάσεις που κάναμε με την ομάδα μας, τους AbOvo, γοητευτήκαμε από τη διάδραση κι έτσι την εξελίξαμε, αναζητώντας τη σε κάθε παράσταση. Το 2013, λοιπόν, γνωριστήκαμε με τη Φιλιώ Λαζανά, που είχε την ιδέα για τα Δείπνα Μυστηρίου. Έτσι, όλη η ομάδα ήταν ήδη έτοιμη γι’ αυτό το εγχείρημα: μια πραγματικά διαδραστική παράσταση, όπου οι θεατές δεν «βλέπουν έργο» αλλά παίζουν ένα μεγάλο παιχνίδι.

Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν μια θεατρική παράσταση πετυχημένη;

Μακάρι να γνώριζα τη συνταγή! Αυτό που γνωρίζω σίγουρα, όμως, είναι ότι το ελληνικό κοινό αγαπάει τη διάδραση, όταν αυτή γίνεται καλά. Η «Κατσαρίδα», το «Σεσουάρ για δολοφόνους», η «Σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη», είναι μερικά παραδείγματα παραστάσεων που χάρη στο διαδραστικό τους στοιχείο σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Τι να περιμένει το κοινό από το θέαμα που θα παρακολουθήσει;

Αγαπητό κοινό, εδώ δεν είστε θεατές αλλά παίκτες ενός παιχνιδιού. Φέρτε την παρέα σας και αναλάβετε δράση! Τα στοιχεία θα περάσουν όλα από μπροστά σας. Θα μπορέσετε να τα ανακαλύψετε; Θα κάνετε τις σωστές ερωτήσεις; Θα είστε εσείς η παρέα που θα κερδίσει και θα βρει τον δολοφόνο;

Πώς διαφοροποιούνται τα Δείπνα Μυστηρίου από μια κλασική θεατρική παράσταση;

Κατ’ αρχάς οι θεατές έρχονται ως παρέες, κλείνουν τραπέζι και παραγγέλνουν φαγητό και ποτό. Η παράσταση κρατάει μόλις 30 λεπτά και μετά αρχίζει το παιχνίδι. Οι ήρωες της παράστασης πηγαίνουν από τραπέζι σε τραπέζι και οι θεατές τούς «ανακρίνουν», προσπαθώντας να λύσουν τους γρίφους. Στη συνέχεια οι θεατές συμπληρώνουν τις ετυμηγορίες και οι ηθοποιοί τις διαβάζουν… σχολιάζοντας κατάλληλα. Στο τέλος αποκαλύπτεται η αλήθεια και βραβεύονται οι νικητές.

Υπάρχει μια ιδιαίτερη στιγμή σε όλα αυτά τα Δείπνα Μυστηρίου που σας εντυπωσίασε και τη θυμάστε ακόμη και σήμερα;

Πρέπει να ήταν την τρίτη χρονιά του «Βρες τον Δολοφόνο», όταν κάναμε το «Τελευταίο Πανέρι», όπου το έγκλημα είχε γίνει σε ένα σκυλάδικο. Θυμάμαι μια παρέα που είχε έρθει προετοιμασμένη, με τετράδια και στιλό, δηλώνοντάς μας ότι μπορεί να μην τα είχαν καταφέρει τις δύο προηγούμενες χρονιές, αλλά αυτή τη φορά θα έβρισκαν επιτέλους τον δολοφόνο!

Τι σας εκφράζει περισσότερο; Είναι κάποια από τις δύο ιδιότητες που αγαπάτε ιδιαίτερα; Η υποκριτική ή η σκηνοθεσία;

Αγαπώ το θέατρο, γιατί είναι ένα θαυμάσιο μέσο για να μεταφέρεις ένα σημαντικό ή ψυχαγωγικό μήνυμα στον θεατή. Μου είναι δύσκολο να αποφασίσω αν προτιμώ να γράφω, να σκηνοθετώ ή να παίζω. Αν μπορούσα, θα τα έκανα όλα. Αλλά επειδή αυτό δεν γίνεται, επιλέγω κάθε φορά τη θέση από την οποία μπορώ να υπηρετήσω το μήνυμα καλύτερα.

INFO

Βρες τον Δολοφόνο: Νυφικό Πεντοζάλι

Κείμενο - Σκηνοθεσία : Γιάννης Σαρακατσάνης

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζερίτης, Μάνος Κανναβός, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Φάνης Παυλόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη

El Convento Del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο

Κάθε Κυριακή στις 20:30 (έως 21/4)

Είσοδος: €17 με κρασί/μπίρα ή αναψυκτικό, €26 με δείπνο (στην τιμή του μενού δεν συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση ποτού)

Κρατήσεις: 6943 770690, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., viva.gr