Είδαμε την παράσταση «Γέρμα», στο Θέατρο Θησείον - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Γέρμα», στο Θέατρο Θησείον

Είδαμε την παράσταση «Γέρμα», στο Θέατρο Θησείον

Μια παράσταση ποίηση και πόνος,  γραμμένη από τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα , σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη και σκηνοθεσία και διασκευή του Θανάση  Σαράντου… παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Αρνούμενος αυτό που είσαι, γίνεσαι συχνά αυτό που επιτάσσει η βούληση του κόσμου, μα ποτέ, η ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού σου.

Ένας, δίχως χαρακτηριστικά ίσκιος.

Η Γέρμα είναι μια έρημος, μια ψυχή γεμάτη άμμο και θλίψη.

Είναι η προσμονή και το ανεκπλήρωτο, η γυναίκα και ο άνδρας, η μοναξιά και η απόγνωση.

Από τα δάχτυλα των ποδιών της τρυγά η γη τον πόνο και ξεραίνεται, ενώ τα μάτια της, αχ απ’ τα μάτια της, πίνουν νερό όλης της γης οι κολασμένοι να ξεδιψάσουν… την ανωφέλετη δίψα τους.

Βρισκόμαστε σε ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου, όπου η Γέρμα, υποταγμένη στη βούληση του πατέρα της παντρεύεται, δίχως πρώτα τον έρωτα να έχει γευτεί τον Γιάννη (Χουάν), έναν ντόπιο τσιφλικά, φυλακίζοντας την φλόγα που ζούσε μέσα της, για τον βοσκό Βίκτωρα,

στον σκοτεινό θάλαμο του ασύνειδού της.

Ξεκινώντας λοιπόν το λυρικό της ταξίδι όπως ο Λόρκα το στοιχειοθετεί γι αυτήν στη ζωή, πασχίζει από την ώρα την πρώτη, από την πρώτη σκηνή, εκεί, λίγο πριν την αυγή, όπου όλα σιωπούν και η γλύκα του πρώτου φωτός σκαρφαλώνει στις πλάτες της φύσης, να δηλώσει ως δρόμο της άκρας επιθυμίας της, την μητρότητα.

Για να σωπάσουν τα στοιχειά της όποιας ερωτικής επιθυμίας, οφείλει ο άνθρωπος με κάτι ίσης, ή μεγαλύτερης σπουδαιότητας να τα ταΐσει και για την Γέρμα, η τροφή αυτή είναι ένα παιδί.

Μα το λουλούδι της πραγματοποίησης αυτό σιγά σιγά μαραίνεται, καθώς ο χρόνος περνά και οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες.

Ένα, δυο, τρία χρόνια, γύρω της οι γυναίκες γεννούν, φέρνουν στον κόσμο παιδιά, η φίλη της η Μαρία… μα αυτή, σβήνει και αγριεύει ταυτόχρονα από ετούτο τον ανεκπλήρωτο πόθο, μεταλλάσσεται από την ανάγκη, σκληραίνει από την επιθυμία και στα έγκατα της εμμονής της βουλιάζει.

Ο γάμος γίνεται ένα κλουβί, όπου ατάιστο το θηρίο, πεινασμένο μέσα του ουρλιάζει

και ο σύζυγος απομένει για αυτήν ένα κενό σαρκίο, που μέσα του φυλακισμένη ζει η πιθανότητα του απίθανου.

Σκεύος μιας αυταπάτης.

Η Γέρμα ζει σε μια πραγματικότητα λιτή, ασφυκτικά απέριττη, που τα έχει όλα, μα δεν έχει τίποτα, τόσο μα τόσο μοναχική, τόσο μάταια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο λόγος της γίνεται κραυγή, σιωπή και άβυσσος μαζί.

Και η επιθυμία, της ίδιας εχθρός.

Οι εμφανίσεις του Βίκτωρα ξυπνούν μέσα της σκέψεις και ερωτηματικά.

Και αν ήταν αυτός τότε τι;

Και ενώ η στειρότητα σε αυτές τις περιοχές ως συνθήκη κοινωνική, έχει χαρακτηριστεί κυρίως γυναικείο πρόβλημα, αυτή, η Γέρμα, έχει αρχίσει κραυγαλέα να σκέφτεται πως ίσως να μην είναι κι έτσι.

Μα η ηθική της, η ηθική της εποχής και του τόπου, δεν την αφήνουν να κάνει πίσω.

Να αφεθεί σε μια λύση… εναλλακτική. Να δοκιμάσει κάτι νέο.

Έτσι τρώει τις σάρκες της με λύσσα, λιμπίζεται τα ξένα μωρά και με την ένταση αυτής της της λύσσας, τις άλλες γυναίκες  καθώς και την Μαρία την φίλη της τρομάζει.

Αρνούμενη την Διονυσιακή μέθεξη, ανήμπορη σε αυτή τη συνθήκη να κάνει παιδί, η στειρότητα και ο καμένος πόθος την στοιχειώνουν. Γίνεται αρσενικό, ζητά λύσεις στη μαγεία, λύτρωση με κάποιον θάνατο. Κι εκεί, δολοφονώντας τον σύζυγό της, μετατρέπεται σε στραγγαλιστή του ίδιου του αγοριού που δεν κυοφόρησε, του αγοριού που απέμεινε,

του αγοριού που είναι.

Μια Γέρμα υποδειγματικά μεγαλειώδης, που στο βλέμμα της Πηνελόπης Μαρκοπούλου απαθανατίστηκε, όχι μόνον η έκφραση ικανοποίησης του Λόρκα απέναντι στην υπέροχη αυτή ερμηνεία, μα και του ταλαντούχου σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου, που η απόδοσή της ξεπέρασε στα σίγουρα και τις του ίδιου προσδοκίες.

Φωτιά, νερό, πόνος και μοναξιά, άνδρας και γυναίκα, ποιήτρια και σιωπή,

Αυτά πέτυχε να μας ποτίσει σε λιγότερο από 2 ώρες η πρωταγωνίστρια. Και μεθύσαμε.

Δίπλα της ο επιβλητικός σύζυγός της Γιάννης, (Τάσος Σωτηράκης), που επίσης τον απολαύσαμε στην υπέροχη παράσταση «Άρης»,  ένας άνδρας δυναμικά απών, ένας σύζυγος που δεν ζητά τίποτα παραπάνω από εκείνη, που δεν έχει βλέψεις, ελπίδες και όνειρα, πέρα από μια επαναλαμβανόμενη ζωή, έναν επαναλαμβανόμενο μοναχικό θάνατο και το αβγάτισμα φυσικά της περιουσίας του.

Πολλή καλή και η δική του ερμηνεία, δυναμική μα και συνάμα γεμάτη συστολή, κενή, μα και εμποτισμένη με τον ανείπωτο πόνο της δικής του εσωτερικής φτώχιας.

Ο βοσκός Βίκτωρας, (Θανάσης Σαράντος) ,καλός κι αυτός με τη σειρά του, κατάφερε να μας πείσει τόσο για τον κρυφό, ανεκπλήρωτό του έρωτα, όσο και φυσικά για την αδυναμία του και την ανάλγητη ηθική του να ξεπεράσει τους ηθικούς κανόνες και να δοθεί-ριχτεί στον έρωτα,  που τόσο φαίνεται να επιθυμεί.

Φεύγοντας, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του, επισφραγίζει το δραματικό φινάλε.

Η Μαρία,(Βασιλίνα Κατερίνη), πειστική στον μικρό ρόλο της φίλης, της αθώας χωριατοπούλας, ενώ η Ντολόρες (Βίλμα Τσακίρη), ως γριά μα και ως μάγισσα

επίσης πολύ καλή.

Σκηνικό λιτό, χωμάτινο, ως άρμοζε στην περίσταση, φωτισμοί επαρκείς, κοστούμια ορθά επιλεγμένα και μια μουσική πρωτότυπη από τον Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη εξαιρετική,

που απογείωσε τις στιγμές και ενέτεινε την αγωνία σε μεγάλο βαθμό.

Εν κατακλείδι μια λυρική-ποιητική παράσταση, άριστα ερμηνευμένη, που σαν την παρακολουθήσει κανείς, θα νιώσει σαν να γνώρισε τον σπουδαίο Λόρκα… προσωπικά.

«Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Διάρκεια: 90 λεπτά

Συντελεστές:

Συντελεστές:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία - διασκευή:  Θανάσης Σαράντος

Σκηνικά:  Φιλάνθη Μπουγάτσου

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέιζη

Πρωτότυπη μουσική:  Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Επιμέλεια κίνησης:  Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης

Σχεδιασμός φωτισμών:  Αλέξανδρος Πολιτάκης 

Βοηθός σκηνοθέτη:  Μηνάς Σπανάκης

Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη

Βοηθός σκηνογράφου:  Φώτης Κομεσσάριος

Σύμβουλος δραματουργίας- επιμέλεια προγράμματος: Μάρκος Τσούμας

Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα

Παίζουν  οι: Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Γέρμα), Βίλμα Τσακίρη (Ντολόρες), Τάσος Σωτηράκης (Γιάννης),  Θανάσης Σαράντος (Βίκτωρας), Βασιλίνα Κατερίνη (Μαρία)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή στις 21:15 και Σάββατο – Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια παραστάσεων: Από την Παρασκευή 10 Μαΐου έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου

***Παραστάσεις δε θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου λόγω εκλογών

 

Τιμές εισιτηρίων:

Κάθε Παρασκευή:  12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8€ (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)

Κάθε Σαββατοκύριακο: 15€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο: φοιτητικό, άνω των 65), 8€ (ανέργων, ατέλειες, ομαδικό)

Προπώληση εισιτηρίων:

α)Τηλεφωνικά στο ταμείο του θεάτρου: 210 3255444

β)Μέσω του ticketservices.gr: 
- Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου 
- τηλεφωνικά στο 2107234567 
- στο www.ticketservices.gr (https://www.ticketservices.gr/event/germa-theatro-thiseion/?lang=el
γ)PUBLIC 
- στο tickets.public.gr (https://tickets.public.gr/event/germa-theatro-thiseion/)
- σε όλα τα καταστήματα

 

*** Επωφεληθείτε από την προσφορά προπώλησης αγοράζοντας τα εισιτήριά σας στην τιμή των 10 ευρώ αντί των 12 και των 15 ευρώ!(Η προσφορά ισχύει έως και την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)