Είδαμε την παράσταση “Το Δικό μας Σινεμά” στο Θέατρο Άλσος - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση “Το Δικό μας Σινεμά” στο Θέατρο Άλσος

Είδαμε την παράσταση “Το Δικό μας Σινεμά” στο Θέατρο Άλσος

Μια παράσταση ταξίδι στο κοντινό παρελθόν, σε κείμενα και σκηνοθεσία των ταλαντούχων Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα και Φωκά Ευαγγελινού, υπό την χορογραφική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, αποτελούμενη από 17 καταξιωμένους ηθοποιούς, 24 χορευτές, 12μελή ζωντανή ορχήστρα, 37τραγούδια σταθμό του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, 1000 κοστούμια και 300 περούκες… παρακολουθήσαμε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Ένα ταξίδι από το σήμερα στο χθες, από την επιθυμία στην πραγματοποίηση και από το πάθος στην κατάρριψη. Μια διαδρομή όπου οι γηραιότεροι έζησαν και ενθυμούνται και οι νεότεροι με βουλιμία ρούφηξαν με απόλαυση σαν κρασί παλαιό, μιας και οι ίντριγκες, τα πάθη, οι χωρισμοί και οι νέοι έρωτες, είχαν, έχουν και θα έχουν πάντοτε την δύναμη να προσελκύουν το ενδιαφέρον και την προσοχή των θεατών.

Το δίδυμο των επιτυχιών Παπαθανασίου -Ρέππας, τόσο στο κινηματογράφο και την τηλεόραση όσο και το θέατρο, σε συνεργασία με την εμπειρία του Φωκά Ευαγγελινού,

κατάφεραν να μετουσιώσουν σε πράξη την διαδρομή του ελληνικού σινεμά, από την μεγάλη άνοδό του στα 1955, περίοδο ακμής του Φίνου, την άνθισή του και την δόξα στα 1960,

ως την πτώση του στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όπου σηματοδοτήθηκε με τον θάνατο του Φίνου στα 1977.

Ο Φίνος ήταν ένας σταθμός. Ένας άνθρωπος που πάνω από το προσωπικό του συμφέρον είχε τοποθετήσει την τέχνη. Για τον λόγο ετούτο πέθανε και με πολλά χρέη τα οποία αντιμετωπίστηκαν μετά το τέλος του, με τις ενοικιάσεις των πλατό και των στούντιο που είχε δημιουργήσει.

Οι αναφορές λοιπόν αφορούν αυτή την εποχή της άνθισης κυρίως του Ελληνικού κινηματογράφου καθώς και τις προσπάθειες ταγμένων στο θέατρο ηθοποιών να μην ενταχθούν, ανεπιτυχώς φυσικά σε αυτόν.

Ο αδιόρθωτος γυναικάς Πέτρος,(Σπύρος Παπαδόπουλος) που έκανε καριέρα στα 1950, με σύζυγο την λεπτοφυέστατη και ντελικάτη Μιράντα, (Κατερίνα Λέχου), μια γεννημένη και παθιασμένη θεατρική ηθοποιό, που θυσίασε σχεδόν όλη της την περιουσία υπέρ του σκοπού αυτού. Εξ ανάγκης βέβαια έκανε και κάποιες κινηματογραφικές ταινίες.

Κόρη της η Δανάη, (Ευγενία Σαμαρά), ένα κορίτσι που το βαραίνει η πορεία και ο βίος των γονέων της και που καταπέφτει σε ακραίες μορφές αντίδρασης απέναντί τους, όπως είναι τα ναρκωτικά.

Μητέρα του Πέτρου η επικριτική και στριφνή Ζωγραφούλα, (Ελένη Γερασιμίδου).

Στον αντίποδα βρίσκεται η Μαίρη, (Δέσποινα Βανδή), μια τραγουδίστρια της εποχής που παίρνει ρόλους και σε ταινίες που σκηνοθετεί και γράφει το σενάριο ο σύζυγός της Γιώργος (Κώστας Κόκλας), φίλος με τον Πέτρο.

Ένα ακόμη ζευγάρι, βγαλμένο από τα μπουλούκια του παλαιού θεάτρου, ο Κώστας, (Γιώργος Κωνσταντίνου) και η σύζυγός του Δέσπω, (Πηνελόπη Πιτσούλη), η οποία πάσχει από ελαφρά άνοια και που αρνείται πεισματικά να το αποδεχτεί, με κόρες την τραγουδίστρια Μαίρη και την Ντίνα, (Παρθένα Χοροζίδου), μοδίστρα του Φίνου, η οποία καταφέρνει και γίνεται αστέρι σε ταινίες του.

Σημαίνουσα μορφή και ο Χρόνης, (Πέτρος Χαικάλης), χορογράφος της εποχής, που ταλανίζεται απολαμβάνοντας να σπαράζει για τους διαρκείς χαμένους έρωτες και προδοσίες με λαϊκούς, καθημερινούς, κατά κύριο λόγο άνδρες.

Ο Στέφανος, Μέμος Μπεγνής, ένας  jeune premier της εποχής, που ερωτεύεται την Μιράντα και τέλος το ζευγάρι Παύλος, (Γιώργος Χρανιώτης), παντρεμένος με την σταρλετ Φανή, (Σύλβια Δελικούρα), που και ετούτον με τη σειρά του τον ταλανίζει η φύση του.

Η πλοκή πυροδοτείται από την στιγμή που ο αδιόρθωτος Πέτρος, ερωτεύεται την Μαίρη και πασχίζει με επιτυχία να την κερδίσει.

Μια παράσταση γεμάτη χρώμα, φως, υπέροχες μουσικές και μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών του παρόντος, μα και σταρ προερχόμενους από μια παλαιότερη εποχή, που με την φρεσκάδα, την εμπειρία και το ταλέντο τους, σε συνδυασμό φυσικά με τα υπέρλαμπρα μπαλέτα του Φωκά Ευαγγελινού, πρόσθεσαν στη βραδιά μας μια ακόμη πινελιά καλοκαιριού τέτοια, ώστε το έργο να θεωρηθεί  ολοκληρωμένο.

Ο καθένας από τους ηθοποιούς απέδωσε τον ρόλο του με ακρίβεια και προσήλωση,                    με κέφι και ειλικρίνεια. Χαρές, λύπες, προδοσίες, πάθη και ανασφάλειες κέντησαν στα μάτια μας μέσα σε τρεις περίπου ώρες, την υγρασία της γλυκιάς νύχτας και ένα χαμόγελο αναμνήσεων και νοσταλγίας στα χείλη. Αυτό θαρρώ είναι αρκετό για να περιγράψει κανείς την επιτυχημένη και αρμονική συνύπαρξη ενός θιάσου, χωρίς να τον διαχωρίσει σε επίπεδα ερμηνείας, παρά να τον προσεγγίσει σε επίπεδο ταύτισης.

Η ορχήστρα εξαιρετική, με την στήριξη και καθοδήγηση των, Γιώργο Ζαχαρίου και Χάρη Γεωργίου, καθώς και την εξαίρετη φωνή της Δέσποινας Βανδή που απογείωσε πραγματικά τους παλαιούς ετούτους στίχους, την υπέροχη μουσική.

Εξαίρετοι και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, άριστα μελετημένοι ώστε να ταυτιστούν με το αποτέλεσμα.

Τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη με βοηθό την Σταυριελένα Δημητρακοπούλου, φαντασμαγορικά, μας ταξίδεψαν έξω από το προφανές, με στυλιστική ακρίβεια, εναλλαγές και ομοιομορφία έτσι ώστε να εντείνουν την διάθεσή μας.

Τέλος τα σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή και του βοηθού σκηνογράφου Δημήτρη Αγγελή, ήταν από τις σημαντικότερες καινοτομίες της παράστασης, μιας και εκτός από τα περιστρεφόμενα μέρη τους και το χρώμα τους, ήταν κατά τέτοιο τρόπο στημένα ώστε να διευκολύνουν όχι μόνο την εναλλαγή των ηθοποιών, μα και την ταχύτητα και τον ρυθμό της παράστασης.

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μία παράσταση 3ών ωρών, που δεν προβληματίζει με το εννοιολογικό της βάθος, παρά απλά και ξεκάθαρα ξεκουράζει τους θεατές και τους χαρίζει ένα γλυκό μειδίαμα ικανοποίησης, χρώματος, μουσικής, φωτός και παρελθόντος.

Συντελεστές παράστασης

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ

Ευελπίδων 4, Κυψέλη – Πεδίον του Άρεως – https://maps.app.goo.gl/FSUDm

Έναρξη: Τετάρτη 12 Ιουνίου
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη-Κυριακή
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Σπύρος Παπαδόπουλος, Δέσποινα Βανδή, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Κατερίνα Λέχου, Μέμος Μπεγνής, Γιώργος Χρανιώτης, Σύλβια Δεληκούρα, Παρθένα Χοροζίδου, Ευγενία Σαμαρά, Μαριλού Κατσαφάδου, Μαριαλένα Ροζάκη, Γιώργος Τσούρμας, Γιάννης Ρούσος, Δημήτρης Γαλάνης και σε ξεχωριστούς ρόλους η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας, Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη
Χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Πρωτότυπη μουσική-ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζαχαρίου
Μουσική διδασκαλία: Χάρης Γεωργίου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Video design-προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Τσούρμας
Βοηθός Χορογράφου: Μάρκος Γιακουμόγλου
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης
Βοηθός ενδυματολόγου: Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου
Hair styling: Μαρίνα Καμπριγιάννη
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Video και τηλεοπτικά σποτ: Σταμάτης Γιαννουλάκης
Art Director: Θοδωρής Λαλάγκας
Κινηματογραφικός σύμβουλος: Ιάσων Τριανταφυλλίδης
Οργάνωση παραγωγής: Θάνος Παφιώλης
Διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Μαροσούλης
Παραγωγή: Ηλίας Μαροσούλης, Άγγελος Κοταρίδης

Τιμές εισιτηρίων: 7,5 €- 70 €

Για τα μειωμένα εισιτήρια είναι απαραίτητη η προσκόμιση στην είσοδο των απαραίτητων πιστοποιητικών

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις. Πληροφορίες: 2103428055,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Λεωφορείο:
γραμμή 224 στάση Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) (120m)
γραμμή 035 στάση Ευελπίδων (270m)
γραμμή 054 στάση Αγγελοπούλου
γραμμή 022 στάση Πανελλήνιος (500m)
Τρόλεϊ
γραμμή 2, 4, 5, 11, 15
Ηλεκτρικός
Σταθμός Βικτωρίας (900m)