Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ο έρωτας και ο χωρισμός μάς οδηγούν στα άκρα» - Free Sunday
Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ο έρωτας και ο χωρισμός μάς οδηγούν στα άκρα»

Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ο έρωτας και ο χωρισμός μάς οδηγούν στα άκρα»

Μια νύχτα από τη ζωή μιας γυναίκας… σκηνές, σκέψεις και εναλλασσόμενα συναισθήματα… απρόοπτες συναντήσεις… συνθέτουν το μιούζικαλ δωματίου «Commedia d’ amore» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης ειδικά για τη Μαριάννα Πολυχρονίδη. Η νεαρή ερμηνεύτρια μέσα από έναν διάλογο με τον εαυτό της «ταξιδεύει» στην ιστορία μιας γυναίκας, στους αδιέξοδους έρωτές της, στον συναισθηματικό της λαβύρινθο, στις ανολοκλήρωτες δίαιτες. Θυμάται, θυμώνει, τραγουδά, ξεφεύγει και μας μιλάει γι’ αυτά.

Για πρώτη φορά ερμηνεύετε μονόλογο. Μιλήστε μας για την εμπειρία τού να ερμηνεύεις, να τραγουδάς και να χορεύεις μόνη στη σκηνή…

Όντως είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με μονόλογο και είναι πολύ ιδιαίτερη και πολύτιμη εμπειρία. Φυσικά στη σκηνή με συντροφεύουν δύο εξαιρετικοί μουσικοί, ο Δημήτρης Σινογιάννης και ο Γιάννης Τσόλκας, οι οποίοι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την ατμόσφαιρα της παράστασης. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντώ, λοιπόν, είναι ότι πρέπει να ανατροφοδοτούμαι, να δίνω τον ρυθμό και να μη χάνω ούτε στιγμή την ενέργεια και τη θερμοκρασία μου.

Commedia d’ amore ή κωμωδία του έρωτα. Πόση αλήθεια έχει αυτή η φράση;

Όταν μέσα σε μια σχέση περάσει ο πρώτος καιρός της απόλυτης τρέλας, ή όταν μετά από έναν χωρισμό καταφέρεις να πάρεις απόσταση από τα πράγματα και «κρυώσεις» και πέσουν οι τόνοι, τότε μόνο μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόση αλήθεια έχει αυτή η φράση. Γιατί στον έρωτα τα ζούμε όλα τόσο έντονα και σε βάθος, που τις περισσότερες φορές οι συμπεριφορές είναι απόλυτα ακραίες και παραπέμπουν σε κωμωδία.

Το γεγονός ότι η παράσταση είναι γραμμένη ειδικά για σας σας δημιουργεί ευθύνη; Πώς είναι η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη, που είναι και συγγραφέας του έργου;

Σίγουρα μου δημιουργεί ευθύνη, αλλά διευκολύνει και αρκετά τα πράγματα το γεγονός ότι ο Θέμης Μουμουλίδης με γνωρίζει πολύ καλά, οπότε έχει κατά κάποιον τρόπο βασιστεί στις ευκολίες μου, αλλά και σε κάποιες ιστορίες που είναι αληθινές, δικές μου. Η συνεργασία μας είναι πάντοτε πολύ γόνιμη, έχουμε δουλέψει πολλές φορές μαζί, έχουμε κοινή αισθητική και μέσα από τα χρόνια έχει χτιστεί και αμοιβαία εμπιστοσύνη, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση στη δουλειά μου. Γιατί μόνο αν νιώσω ασφαλής μπορώ να αφεθώ και να δημιουργήσω.

Τι σας κινητοποιεί συναισθηματικά για να ερμηνεύσετε έναν ρόλο που θα μπορούσε να έχει προσωπικά χαρακτηριστικά;

Θα σας απαντήσω έχοντας την εμπειρία των περσινών παραστάσεων. Με κινητοποίησε πολύ το γεγονός ότι ενώ μιλούσα για πολύ δικά μου πράγματα –σας είπα ότι κάποια κομμάτια του έργου είναι βιώματά μου–, οι θεατές ταυτίζονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο καθένας σίγουρα θα έβρισκε σε κάποιο σημείο τον εαυτό του. Αυτή, λοιπόν, η σκέψη, ότι στη βάση μας οι άνθρωποι είμαστε πολύ ίδιοι, με συγκινεί πάρα πολύ και πραγματικά με κινητοποιεί προς την έκθεση και το μοίρασμα. Το έχουμε ανάγκη!

Είναι ο έρωτας πηγή ζωής και έμπνευσης; Και ο χωρισμός;

Και ο έρωτας και ο χωρισμός μάς οδηγούν στα άκρα. Άρα φυσικά και είναι πηγές έμπνευσης.

INFO

«Commedia d’ amore»

Κείμενο-σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη

Πιάνο: Γιάννης Τσόλκας

Ηλ. κιθάρα: Δημήτρης Σινογιάννης

11-28 Οκτωβρίου

Θέατρο ΑΛΜΑ

Ακομινάτου 15, Αθήνα