Ορέστης Τάτσης: «Οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν ένα τέλος» - Free Sunday
Ορέστης Τάτσης: «Οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν ένα τέλος»

Ορέστης Τάτσης: «Οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν ένα τέλος»

Το «Τέλος της μικρής μας πόλης», μία από τις σπουδαιότερες συλλογές διηγημάτων της νέας ελληνικής πεζογραφίας, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή με την υπογραφή του σκηνοθέτη Ορέστη Τάτση. Ένα έργο για τη μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, όπως αυτή αποτυπώνεται κυρίως στο διήγημα «Ο τάφος», του Δημήτρη Χατζή. O σκηνοθέτης μάς μιλάει για την παράσταση λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα στο Θέατρο «Rabbithole» στο Μεταξουργείο.

Πώς προέκυψε η ιδέα του ανεβάσματος ενός τόσο εμβληματικού ελληνικού έργου;

Μελετώντας το έργο του Δημήτρη Χατζή, γοητεύτηκα τόσο από τη γραφή του όσο και από τη θεματολογία. Οι αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις ζωές μας υποδηλώνουν ένα τέλος. Και, προφανώς, μία καινούργια αρχή. Προσπαθώντας να μιλήσουμε από κάποια απόσταση, το διήγημα «Ο τάφος», από τη συλλογή του «Το τέλος της μικρής μας πόλης», ήταν κατά τη γνώμη μου το ιδανικό.

Πότε το διαβάσατε πρώτη φορά; Τι θυμάστε από τα πρώτα συναισθήματα όταν ήρθατε αντιμέτωπος με το έργο;

Πρέπει να έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε χρόνια και με άγγιξε βαθιά από την πρώτη στιγμή. Το σημαντικότερο είναι –και αυτό είναι το χαρακτηριστικό των σπουδαίων συγγραφέων– ότι συνεχίζει ακόμα να με συγκινεί βαθιά και να «μιλάει» στη δική μας εποχή.

 

Σας προβλημάτισε, σχετικά με τη μεταφορά του στο θέατρο, το έντονο ιδεολογικό φορτίο του έργου σε σχέση με το σήμερα; «Σηκώνει» η εποχή τέτοια έργα;

Πιστεύω πως η εποχή τέτοια έργα σηκώνει, αν και ο Χατζής δεν γράφει φορτισμένος από την οποιαδήποτε ιδεολογία. Ενίοτε μπερδεύουμε τη γραφή με την ιστορία του προσώπου. Αλλά προσωπικά ταυτίζομαι και με τις δύο όψεις του σπουδαίου αυτού δημιουργού.

Μιλήστε μας λίγο για τη δραματουργική και σκηνοθετική προσέγγιση.

Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το διήγημα μέσα από την απόσταση που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει από τα γεγονότα που περιγράφει. Αυτή ακριβώς η απόσταση οδήγησε την Έλσα Ανδριανού στη διασκευή μέσα από μια σύγχρονη «μπρεχτική» ματιά. Αντίστοιχα και η σκηνοθετική προσέγγιση ακολούθησε τη λογική του «μπρεχτικού θεάτρου». Καθοριστική συμβολή σε αυτό είναι η παρουσία του τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη, του θιάσου και των συντελεστών της παράστασης. Το θέατρο, άλλωστε, είναι δουλειά συνόλου.

 

Τι σας έκανε να θέλετε να το ανεβάσετε στις μέρες μας; Τι θέλετε εσείς να επικοινωνήσετε με αυτό το έργο;

Το γεγονός ότι η οικονομία, η ανάπτυξη, ο τουρισμός έχουν γίνει το κεντρικό ζήτημα στις μέρες μας. Στη «μικρή μας χώρα» αλλά και γενικότερα στον κόσμο θα έπρεπε να μας απασχολούν τελείως διαφορετικά πράγματα. Η παράσταση ίσως μας θυμίσει αυτό που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα: τον άνθρωπο.

 

INFO

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ»

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΗΓΗΜΑ «Ο ΤΑΦΟΣ»

Σκηνοθεσία

Ορέστης Τάτσης

Διανομή

Αφηγητής / Μηχανικός: Άρης Τρουπάκης

Σπούργος: Νίκος Γιαλελής

Τσιάγαλος: Στάθης Κόκκορης

Δήμαρχος / Πολίτης: Κώστας Κουτρουμπής

Δικηγόρος / Αστυνόμος / Πολίτης: Δημήτρης Μηλιώτης

Μουσικός επί σκηνής: Θέμος Σκανδάμης

Θέατρο «Rabbithole»

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, κρατήσεις: 210 5249903

για μόνο 20 παραστάσεις