Έβελυν Ασουάντ: «Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να σε οδηγήσει σε εκστατικά μονοπάτια» - Free Sunday
Έβελυν Ασουάντ: «Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να σε οδηγήσει σε εκστατικά μονοπάτια»

Έβελυν Ασουάντ: «Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να σε οδηγήσει σε εκστατικά μονοπάτια»

 Την γνωρίζουμε ως ηθοποιό και τώρα μας συστήνεται ως εκρηκτική frontwoman. Η Έβελυν Ασουάντ με την πέτρινη φωνή και τη θεατρική της παρουσία, μας παρασύρει ως «μάγισσα» στη μυσταγωγική παράσταση «Erothanatos», που παρουσιάζουν, την Κυριακή 26 Μαρτίου στον Σταυρό του Νότου, οι PAGAN.

 

Σας γνωρίσαμε ως ηθοποιό στις παραστάσεις του Σάββα Στρούμπου και του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Τώρα μας συστήνεστε και ως τραγουδίστρια και πρωθιέρεια, του έντονα παγανιστικού μουσικού συγκροτήματος PAGAN. Σας βοηθά στον τραγουδιστικό σας ρόλο η θεατρική σας παιδεία;

Είμαι πολύ τυχερή γιατί εμφανίζομαι πρώτη φορά ως τραγουδίστρια και έχω δίπλα μου στη σκηνή πέντε μοναδικούς και πολύ έμπειρους μουσικούς. Όπως είμαι και πολύ τυχερή που επί εννέα χρόνια είχα μέσα σε μια θεατρική ομάδα τον χώρο να εξερευνήσω, να ωριμάσω και να εξελιχθώ καθολικά. Στους PAGAN βρήκα μια συγγένεια με την ομάδα «Σημείο μηδέν» και το θέατρο Άττις. Η αναζήτηση του ανθρώπινου πυρήνα και της ενέργειας που πηγάζει από το κέντρο συνέδεσε αυτούς τους δύο κόσμους, τη διονυσιακή μουσική με το θέατρο δηλαδή. Εξ αρχής η προσάρτηση μου στο συγκρότημα έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο Σταύρος έψαχνε έναν τραγουδιστή για να «εικονοποιήσει» φωνητικά το δράμα των τραγουδιών. Στη συνέχεια, λόγω της θεατρικής μου υπόστασης και με τη συνδρομή της Marlene Kaminsky, άρχισε όλο αυτό να αποκτά και σωματική διάσταση, η οποία βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

Πως θα χαρακτηρίζατε τους PAGAN; Από τη μία πατούν στην παράδοση και από την άλλη στο παρόν.

Θα έλεγα ότι πατάμε πάνω σε ένα γεφύρι που συνδέει τα αρχέγονα ένστικτα με τη σύγχρονη κοινωνία. Φέρνουμε το παρελθόν στο παρόν για να μπορέσει να ταξιδέψει στο μέλλον. Ίσως με τον τρόπο αυτό οι νέες γενιές που είναι πιο εξοικειωμένες με τον ήχο του σήμερα, να έρθουν πιο κοντά στη σοφή κουλτούρα των προγόνων μας καθώς και να καταλάβουν την ανεκτίμητη αξία που έχει η πρώτη ύλη της παράδοσής μας. Όπως είπε πολύ εύστοχα και ένας φίλος χοροδιδάσκαλος «Κρατάμε το σώμα της παραδοσιακής μουσικής αλώβητο και απλά το ντύνουμε με μοντέρνα ρούχα». Οι PAGAN έχουν «ιερό καθήκον» να κρατήσουν τη φλόγα της μνήμης ζωντανή.

 

Έχετε καταγωγή από τη Συρία από την πλευρά του πατέρα σας. Υπήρξαν ρατσιστικές εκδηλώσεις απέναντι σας;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ήμουν μικρή δεν ανέφερα ή μάλλον απέφευγα να αναφέρω την πραγματική μου καταγωγή. Ακριβώς γιατί αισθανόμουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή. Κάποιοι με θεωρούσαν Γαλλίδα γιατί μιλούσα γαλλικά και άλλοι Καναδέζα, επειδή η οικογένεια του παππού μου είχε μεταναστεύσει από τη Συρία στον Καναδά. Άφηνα να αιωρείται ένα μυστήριο. Σήμερα είμαι περήφανη για τις ρίζες μου. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Δαμασκό και το Χαλέπι και η μητέρα μου από την Ήπειρο και τον Πόντο. Δυστυχώς λόγω του πολέμου στην Συρία έχω πολλά χρόνια να επισκεφτώ τα μέρη που κατάγομαι. Την Ήπειρο όμως την τιμούμε οικογενειακά πολύ συχνά. Και ο μπαμπάς μου!

 

Η σχέση σας με την παραδοσιακή μουσική; Τι σας έλκει σ’ αυτήν; Τι μπορεί να φέρει στο σήμερα;

Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν ηπειρώτικα τραγούδια, λόγω του παππού μου του Βαγγέλη που δεν άφηνε πανηγύρι για πανηγύρι στους Πάδες και το Παλαιοσέλι, απ’ όπου καταγόταν. Πάντα ένιωθα μια ιδιαίτερη έλξη για αυτόν τον ήχο αν και δεν είχα την ευκαιρία να τον «σπουδάσω» με κάποιο τρόπο. Στη συνέχεια η σχέση με το θέατρο μου έδωσε επιπλέον εφόδια για να κατανοήσω και να έρθω βιωματικά κοντά στη διονυσιακή πλευρά της μουσικής. Η παραδοσιακή μουσική μπορεί να σε οδηγήσει σε εκστατικά μονοπάτια. Στον Διόνυσο. Πιστεύω ότι κάτι με συνδέει με τις βαθιές ρίζες μου. Κάτι που δεν μπορώ να ονομάσω αλλά σίγουρα το βιώνω καθώς γυρίζω στα σκοτεινά και ανεξερεύνητα τοπία της. Το πιο ελκυστικό στοιχείο όμως είναι η επανάληψη, αυτή η επιμονή σε μία σχεδόν αέναη «χρυσή» λούπα. Στη νότα που θα σε οδηγήσει στην επόμενη. Τίποτα περιττό. Κάθε επανάληψη αυξάνει εκθετικά την ενέργεια, που νομοτελειακά σε παρασέρνει στην έκσταση. Την παράδοση συνοδεύει η γνώση και η σοφία του λαού. Όσο την κρατάμε μακριά απ’ τη λήθη τόσο πιο γερά γίνονται τα θεμέλια της ζωής μας και μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.