Είδαμε τη «Νίκη» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Free Sunday
Είδαμε τη «Νίκη» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Είδαμε τη «Νίκη» στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Το έργο

 
Η παράσταση περιγράφει την πορεία μιας γυναίκας, της Νίκης, (μητέρας του συγγραφέα),
όπου μέσα απ’ τα μάτια της περνά η Ιστορία της Ελλάδας, από τη Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το 2008. 
 
Ο πόλεμος, οι έρωτες, ο εμφύλιος, οι εξορίες, οι προδοσίες, οι συγκρούσεις, τα μικρά και μεγάλα πολιτικά συμφέροντα, είναι κάποιες από τις συνθήκες που συνθέτουν το μωσαϊκό , ετούτης της καθ’ όλα συγκλονιστικής αναδρομής.
 

Κριτική

 
Η παράσταση  στηρίζεται στην ταυτότητα και τα ιδιαίτερα σκηνοθετικά χαρίσματα του στρατευμένου Σταμάτη Φασουλή, ενός ανθρώπου που επί 45 χρόνια στηρίζει το ελληνικό θέατρο με εξαίρετη μαστοριά και μαεστρία.
 
Μία άμεση έλξη και ένα αυτόματο πάθος, δημιουργήθηκε από τη στιγμή της πρώτης ανάγνωσης του βιβλίου από τον σκηνοθέτη, όπου καθόρισε και την μετέπειτα πορεία του.
 
Πολύ καλά επιλεγμένο καστ, όπου η εξαιρετική Μίρκα Παπακωνσταντίνου στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής, ο Στέλιος Μάινας και η Φιλαρέτη Κομνηνού, μα και όλο το υπόλοιπο επιτελείο μας χαρίζουν μια κορυφαία βραδιά απόλαυσης.
 
Ο ζωντανός ρυθμός και το καλοδουλεμένο στόρι κρατούν την παράσταση σε υψηλό επίπεδο μέχρι και την τελευταία  φράση που την σηματοδοτεί: « Ωραία τα κατάφερες Νίκη. Έζησες καλά».
 
Η φράση αυτή δεν εκφράζει μια ποιότητα ζωής συνυφασμένη με τις ευκολίες και τη γαλήνη του οικογενειακού βίου, αλλά μια ζωή δύσκολη, πολυτάραχη, μα πλούσια σε συναισθήματα, εναλλαγές και γεγονότα.
 
Ο ακρογωνιαίος λίθος της συνοχής της είναι η δύναμη της οικογένειας, όπου μέσα από την απόλυτα ρεαλιστική διαφορετικότητά της, διατηρείται ενωμένη.
 
Φορέας της συνοχής δεν είναι οι κοινές ιδέες και αντιλήψεις, τα κοινά συμφέροντα, η κοινή οικονομική κατάσταση ή οι κοινές πολιτικές πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών, μα μια γυναίκα θεσμός και δεσμός, μια έφηβη, αδελφή, μάνα και γιαγιά που μέσα από την ιδιαίτερη σκέψη της και την ακούραστη ψυχική της διάθεση και πίστη στηρίζει ετούτο το οικοδόμημα.
 
Τα διαρκώς εναλλασσόμενα  σκηνικά των Γιάννη Μουρίκη και Γιώργου Γαβαλά καθώς και τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, περιγράφουν πειστικά και λειτουργικά την εκάστοτε χρονική περίοδο που διαδραματίζεται η συγκεκριμένη σκηνή.
 
Μοναδική μας ένσταση είναι η διάρκεια της παράστασης, η οποία με το διάλειμμα προσεγγίζει τις 4 ώρες, κάτι το οποίο την μεταστρέφει σε παράσταση για αποφασισμένους θεατές.
 
 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

 
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας
 
Διανομή:
Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης
 
Στο ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής η Μίρκα Παπακωνσταντίνου
 
Την Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου & Αυγή Σταυροπούλου
 
Παίζουν αλφαβητικά: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος
 
 
 
Διάρκεια: 180'
 
Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικό/Νεανικό: VIP: 30€, Α Ζώνη: 25€, Β Ζώνη: 20€, Γ Ζώνη: 15€, Θεωρείο: 12€
Ανέργων: VIP: 28€, Α Ζώνη: 23€, Β Ζώνη: 18€, Γ Ζώνη: 14€, Θεωρείο: 12€
Α.Μ.Ε.Α.: Πλατεία: 15€, Θεωρείο: 10€
 
Προπώληση: Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Πληροφορίες: Τηλ.: 212 254 5000
www.ime.gr
http://www.theatron254.gr