Ιωάννα Δελάκου: Συνεχίζω να ελπίζω - Free Sunday
Ιωάννα Δελάκου: Συνεχίζω να ελπίζω

Ιωάννα Δελάκου: Συνεχίζω να ελπίζω

Την Ισιδώρα Ντάνκαν, την ιέρεια του μοντέρνου χορού, γνωρίζουμε μέσα από το θεατρικό έργο «Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Θεολόγης στο θέατρο ΑΛΦΑ. Στο έργο -που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στα αθηναϊκά θέατρα- παρακολουθούμε την πορεία της Ντάνκαν από τα παιδικά της χρόνια στην Αμερική, την περιοδεία της στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα), μέχρι την αναχώρησή της για τη Ρωσία. Η Ιωάννα Δελάκου εξηγεί τι κάνει την Ντάνκαν και την παράσταση τόσο ξεχωριστή.


Τρίτος χρόνος «συμβίωσης» με την Ισιδώρα Ντάνκαν. Τι είναι αυτό που κάνει αυτή την παράσταση ξεχωριστή;

Πράγματι, τρίτος χρόνος μιας μοναδικής «συμβίωσης», που βρίσκει τελική στέγη στη σκηνή του θεάτρου ΑΛΦΑ. Μιλώντας για την πορεία αυτής της παράστασης, συνειδητοποίησα το εξής: από το θέατρο Αργώ στο Αμιράλ κι από το Αμιράλ στο Άλφα ή αλλιώς τα τρία άλφα της ζωής μου, που τελικά έγιναν ένα, το θέατρο ΑΛΦΑ. Η διαφορετικότητα της παράστασης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι μια ηθοποιός ερμηνεύει και χορεύει επί σκηνής για περίπου 75 λεπτά, σε έναν μονόλογο που αναφέρεται -και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς- στη ζωή και το έργο της μητέρας του μοντέρνου χορού, της γυναίκας-θρύλου, Ισιδώρας Ντάνκαν. Ο θεατής ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα περνάει από μπροστά του η ζωή και το έργο της ηρωίδας μέσα από την ερμηνεία του λόγου και της κίνησης μιας ηθοποιού, που καλείται να «είναι» και να «φαίνεται» ένας πολυπληθής θίασος.


Τι δυσκολίες, για τον ερμηνευτή, και τι πλεονεκτήματα έχει ο μονόλογος;

Μέχρι σήμερα έχουμε δει μονολόγους όπου οι ηθοποιοί ερμηνεύουν ένα κείμενο ή ερμηνεύουν ένα κείμενο και συγχρόνως τραγουδούν, πολύ σπάνια όμως συμβαίνει ηθοποιός να συνδυάζει τον λόγο με τον χορό. Ο μονόλογος αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, δύσκολο εγχείρημα για έναν ηθοποιό -αφού απαιτεί άψογη τεχνική-πνευματική και σωματική ετοιμότητα-, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με χορό! Συνεπώς η μεγαλύτερη δυσκολία του δικού μου ρόλου είναι η συνεχόμενη εναλλαγή λόγου και κίνησης. Οφείλεις να διατηρείς απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην πρόζα και τον χορό και παράλληλα να κρατάς τον θεατή σε «άρση» καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Πρόκληση!


Η Ισιδώρα Ντάνκαν ήταν μια επαναστάτρια, που επαναπροσδιόρισε την τέχνη της. Αισθάνεστε πως έχουμε τέτοιους καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα;

Απόλυτα. Γι' αυτό και συνεχίζω να δημιουργώ, να ελπίζω, να αναπνέω.


Ωστόσο, όπως πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, δεν ευτύχησε στον έρωτα. Τελικά, όταν η αφοσίωση στην τέχνη είναι απόλυτη, δεν υπάρχει χώρος για προσωπική ευτυχία;

«Η τέχνη είναι έρωτας και ο έρωτας θαυμαστής της τέχνης». Η Ισιδώρα Ντάνκαν θεωρώ ότι ήρθε επί γης για να φέρει την επανάσταση και να εισαγάγει τον μοντέρνο χορό δημιουργώντας μια ολόκληρη φιλοσοφία, με κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις, γύρω από αυτόν. Πιστεύω ότι ήρθε γι' αυτόν τον ιερό σκοπό εξέλιξης του χορού και της τέχνης γενικότερα. Γι' αυτό και όλες οι προσπάθειές της προς άλλες κατευθύνσεις αποτύγχαναν παταγωδώς ή, αν καρποφορούσαν, ήταν πάντα με στόχο την υλοποίηση αυτού του ιερού σκοπού. Και, πράγματι, συμβαίνει με τους περισσότερους καλλιτέχνες να δυστυχούν στο κομμάτι της προσωπικής ευτυχίας, προκειμένου να αφιερωθούν αποκλειστικά στην τέχνη τους. Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, θεωρώ ότι γεννιούνται για πολύ συγκεκριμένο σκοπό, για να γίνουν μέρος μια συλλογικής εξέλιξης, γι' αυτό και είναι αδύνατο να κατανοήσουν και να βιώσουν προσωπική ευτυχία, με την κλασική έννοια του όρου.


Οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι και σπουδαίες προσωπικότητες;

Όχι απαραίτητα. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες θα έπρεπε να είναι και σπουδαίες προσωπικότητες, αλλά συμβαίνει να μη συνάδει καθόλου το καλλιτεχνικό ταλέντο με την προσωπικότητα.


Εσείς ποιο στοιχείο της Ισιδώρας Ντάνκαν θεωρείτε πιο γοητευτικό;

Την έντονη επαναστατικότητά της.


INFO

Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου

Κείμενο-σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης

Την Ισιδώρα Ντάνκαν ερμηνεύει η ηθοποιός Ιωάννα Δελάκου.

Στο πιάνο ο μουσικοσυνθέτης Γιούρι Στούπελ.

Στο φλάουτο η Ηλέκτρα Θεολόγη.

Χορογραφίες: Τάνια Μιλτένοβα

Κάθε Τετάρτη στις 21:00

Θέατρο ΑΛΦΑ

Πατησίων 37 & Στουρνάρη, Αθήνα

Τηλ.: 215 5515498, 210 5238742