Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ (video) - Free Sunday
Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ (video)

Πέθανε ο Ρότζερ Μουρ (video)

Γεννημένος το 1927 στο Λονδίνο, ο γοητευτικός Βρετανός ηθοποιός ξεκίνησε –καθόλου τυχαία– να δουλεύει αρχικά ως μοντέλο, πριν υπογράψει επταετές συμβόλαιο με το στούντιο της MGM.

H επιτυχία, ωστόσο, ήρθε από το πέρασμά του στη μικρή οθόνη, αρχικά στις ρομαντικές περιπέτειες εποχής του «Ιβανόη», στο γουέστερν «Maverick» και κυρίως στα cult σίριαλ «Ο Αγιος» και «Οι Αντίζηλοι», όπου πρωταγωνιστούσε με τον Τόνι Κέρτις.


Η επιτυχία των δύο τελευταίων θα του εξασφάλιζε και το πέρασμα στο Χόλιγουντ και στον διασημότερο κινηματογραφικό πράκτορα όλων των εποχών.

Αν και ο ρόλος του 007 είχε προταθεί και νωρίτερα στον Μουρ, οι τηλεοπτικές υποχρεώσεις του δεν του είχαν επιτρέψει να δεχτεί. Αυτό θα άλλαζε ωστόσο με την οριστική αποχώρηση του Σον Κόνερι από τις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ, οπότε και ο Μουρ θα τον διαδεχόταν κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση στο ρόλο με το «Live and Let Die» του 1973.


Ο Μουρ θα πρωταγωνιστούσε σε έξι ακόμα ταινίες της σειράς μέσα σε διάστημα 12 ετών, κάτι που τον καθιστά τον πιο παραγωγικό ηθοποιό που υποδύθηκε ποτέ τον Τζέιμς Μποντ. Ακόμα και σήμερα, ο φλεγματικός Βρετανός με το «κοφτερό» χιούμορ είναι ο μακροβιότερος Μποντ. 

1. Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι (1974)
2. Η κατάσκοπος που με αγάπησε (1977)
3. Επιχείρηση Μουνρέικερ (1979)
4. Για τα μάτια σου μόνο (1981)
5. Επιχείρηση Οκτόπουσυ (1983)
6. Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (A View to a Kill, 1985)

Ο Τζέιμς Μποντ του Μουρ ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν του συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Σεναριογράφοι όπως ο Τζορτζ Μακντόναλντ Φρέιζερ έγραψαν σενάρια, στα οποία ο Μουρ υποδυόταν έναν έμπειρο, ευγενικό και σοφιστικέ πλεϊμπόι, που είχε πάντα ένα γκάτζετ ή κόλπο έτοιμο, όταν χρειαζόταν. 

Το 2004 ο Μουρ ψηφίστηκε ως «ο καλύτερος Μποντ» σε μία δημοσκόπηση σχετιζόμενη με τα Βραβεία Όσκαρ, ενώ σε μία άλλη (το 2008) έλαβε το 62% των ψήφων. Το 1987 είχε παρουσιάσει την επετειακή τηλεοπτική εκπομπή Happy Anniversary 007: 25 Years of James Bond.

Θα αποσυρόταν τελικά από τον ρόλο το 1985, σε ηλικία 58 ετών, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Τίμοθι Ντάλτον, και ταυτόχρονα από το σινεμά γενικότερα, μέχρι και το 1990, οπότε και θα άρχιζε πάλι να εμφανίζεται σποραδικά σε μικρούς ρόλους.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του, ο Ρότζερ Μουρ πέθανε στην Ελβετία, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ο αγαπητός μας πατέρας, σερ Ρότζερ Μουρ, πέθανε σήμερα στην Ελβετία, έπειτα από σύντομη, αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο» ανέφερε η σχετική σύντομη ανακοίνωση των μελών της οικογένειάς του.