13 Road movies που έγραψαν ιστορία - Free Sunday
13 Road movies που έγραψαν ιστορία

13 Road movies που έγραψαν ιστορία

Road movies είναι οι ταινίες που ουσιαστικά δείχνουν μία ιστορία να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, συνήθως με αυτοκίνητο. Συνήθως αστείες, άλλοτε συγκινητικές και γλυκόπικρες.

Συνέβη μία νύχτα (It happened one night,1934) του Φρανκ Κάπρα

Η κλασσική ταινία της δεκαετίας του ’30 αποτελεί ένα από τα πρώτα δείγματα του είδους.H ταινία περιγράφει το πως μία κακομαθημένη κληρονόμος το σκάει από την οικογένεια της, στο δρόμο της συναντά έναν άνδρα που την βοηθά, που δεν είναι άλλος από ένας δημοσιογράφος που ενδιαφέρεται για το θέμα της. Οι σταρ της εποχής Κλάρκ Γκέημπλ και Κλωντέτ Κολμπέρ πρωταγωνιστούν στην ταινία , που υπήρξε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κερδίζοντας 5 βραβεία Όσκαρ.

La Strada (1954) του Φεντερίκο Φελλίνι

Το κλασσικό αριστούργημα του Φελλίνι ακολουθεί την ιστορία της Τζελσομίνα που η μητέρα της, την πουλά για 10.000 λίρες στον διασκεδαστή Ζαμπάνο. Μία ταινία γεμάτη απο συναίσθημα και με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που ο θεατής μπορεί όχι απλά να ταυτιστεί μαζί τους αλλά να τους νιοώσει και να συμπάσχει μάζι τους.

Ξένοιαστος καβαλάρης (Easy rider, 1969) του Ντένις Χόπερ

Δύο μοτοσικλετιστές ταξιδεύουν από το Λος Άντζελες στην Νέα Ορλεάνη, ανακαλύπτοντας την Αμερική αλλά ταυτόχρονα βιώνοντας την προσωπική τους Οδύσσεια, αναζητώντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Ταινία ορόσημο του μοντέρνου αμερικανικού κινηματογράφου, αντικατοπτρίζει πιστά το πνεύμα που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.Οι αντι-ήρωες που προτείνει και το σάουντρακ αποτελούν την καρδία αυτού του αριστουργήματος.

Badlands (1973) του Τέρενς Μάλλικ

Το αριστούργημα του Μάλλικ που έφερε στην επιφάνεια την εξαιρετική Σίσσυ Σπέισεκ. Η Χόλι και ο Κιτ είναι ερωτευμένοι,μια μέρα, όταν ο πατέρας της νεαρής επιχειρεί να τους χωρίσει, ο Κιτ τον σκοτώνει και φεύγει μαζί με την ερωμένη του στα Badlands της Μοντάνα. Θα ακολουθήσουν μια εφιαλτική περιπλάνηση, στη διάρκεια της οποίας το ζευγάρι θα σκοτώσει σχεδόν χωρίς αιτία άλλους εννιά ανθρώπους. Ένα διαφορετικό road movie που μέσα από τον φακό του Μάλλικ μας αποκαλύπτει μία άλλη Αμερική.

Παρίσι,Τέξας (Paris,Texas, 1984) του Βιμ Βέντερς

Ο Βέντερς δημιουργεί το οδοιπορικό ενός ήρωα στην έρημο, ο οποίος αναζητά την επανασύνδεση με τον ίδιο του τον ευατό, την ζωή του, την οικογένεια του και την κοινωνία.Η ταίνια μπορεί να θεωρείται από πολλούς αργή αλλά είναι μία μελέτη πάνω στην εσωτερική αναζήτηση όλων εκείνων που είναι δυνατό να αλλάξουν έναν άνθρωπο.

Ατίθαση Καρδιά (Wild at heart,1990) του Ντέιβιντ Λιντς

Ένα διαφορετικό road movie από τον μαέστρο της παράνοιας Λιντς. Η ιστορία αφηγείται την περιπλάνηση ενος νεαρού ζευγαριού-υποδυόμενο από τον Νίκολας Κέητζ και την Λώρα Ντερν-στο τέξας και την προσπάθεια να αποφύγει το θυμό της μητέρας, που έχει βάλει ανθρώπους να τους καταδιώκουν. Μία ακόμα βουτιά στο ασυνείδητο και στον εφιάλτη από τον Λιντς και μία ταινία που βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Θέλμα και Λουίζ (Thelma and Louise,1991) του Ρίντλευ Σκοτ

Οι φίλες Θέλμα και Λουίζ φέυγουν για ένα μικρό ταξίδι στο οποίο θα έρθουν αντιμέτωπες με περιπέτειες αλλά και με το έγκλημα, προπάντως όμως θα δουν πόσο δυνατή είναι η φιλία τους. Ένα από τα πιο γνωστά road trip με τις Σούζαν Σάραντον και Τζίνα Ντέιβις σε μιά απο τις κορυφαίες στιγμές των καριέρων τους και μ’ένα φινάλε που κόβει την ανάσα και μένει αξέχαστο.

The straight story (1999) του Ντέιβιντ Λιντς

Ένας ηλικωμένος άνδρας ξεκινά ένα ταξίδι επιστροφής στην οικογένεια του με σκοπό να συναντήσει τον άρρωστο αδερφό του, και να επιδιορθώσει την σχέση μεταξύ τους. Το ενδιαφέρον με την ιστορία είναι ότι το ταξίδι γίνεται με ένα μικρό τρακτέρ για κούρεμα γκαζόν. Μία συγκινητική και άκρως ανθρώπινη ιστορία και η πιο «κανονική» ταινία του Ντέιβιντ Λιντς.

Jeeper Creepers (2001) του Βίκτορ Σάλβα

Δύο αδέρφια επιστρέφουν σπίτι, περνώντας ανάμεσα από απομωμένα μέρη της αμερικάνικης επαρχίας. Αποτέλεσμα να έρθουν σε επαφή με ένα πλάσμα που τρέφεται από σάρκες την τελευταία μέρα της τελετουργικής εκτροφής. Μία ταινία τρόμου που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φανς του είδους, απέκτησε σίκουελ το 2003 και φέτος απόκτά τη τρίτη συνέχεια μετά από αγώνα σχεδόν 15 χρόνων.

Transamerica (2005) του Ντάνκαν Τάκερ

Η Μπρι είναι στο τελευταίο στάδιο διόρθωσης φύλου, όταν μαθαίνει ότι έχει ένα γιο, ο οποίος είναι έφηβος. Ένα ταξίδι αναζήτησης ξεκινά και συνάντησης με το παιδί που ποτέ δεν ήξερε ότι είχε. Μία ταινία μικρής παραγωγής η οποία έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και μία Φελίσιτι Χάφμαν να δίνει την καλύτερη της ερμηνεία.

Little Miss Sunshine (2006) των Τζόναθαν Ντέητον και Βάλερι Φάρις

Η οικογένεια Χούβερ ξεκινλα ένα ταξίδι με σκοπό να συμμετέχει η μικρή κόρης σε τοπικά καλλιστεία. Ένα ταξίδι γεμάτο με χιούμορ, συγκίνηση και οικογενειακές αποκαλύψεις και συγκρούσεις. Μία ταινία που χτυπά στο συναίσθημα θυμίζοντας στο θεατή τις γλυκόπικρες στιγμές που μπορεί να έχει μία οικογένεια. Ο Άλαν Άρκιν και η μικρή-τότε-Αμπιγκέηλ Μπρέσλιν κλέβουν τη παράσταση, ενώ η σκηνή των καλλιστείων έχει γίνει κλασσική.

Μπόρατ (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, 2006) του Λάρυ Τσαρλς

Ο Μπόρατ (Sacha Baron Cohen) είναι ένας εκκεντρικός δημοσιογράφος από το Καζακστάν που ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αμερικανική κουλτούρα. Ταξιδεύοντας από πολιτεία σε πολιτεία, ο Μπόρατ θα ξεχάσει τον αρχικό σκοπό του ταξιδιού του και θα παρασυρθεί σε θεότρελες καταστάσεις. Μία εκπληκτική σάτυρα της Αμερικανικής κουτλτούρας που άφησε έκπληκτους θεατές και κριτικούς το 2006, κάνωντας τον Μπόρατ μία σύγχρονη ποπ φιγούρα.

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής (Mad Max: Fury Road, 2015) του Τζωρτζ Μίλλερ

Ο κόσμος έχει περάσει τεράστια καταστροφή και οι άνθρωποι που έχουν επιβιώσει παλεύουν αναζητώντας τα βασικά. Κάπου σε μια έρημο, δύο επαναστάτες βρίσκονται σε φυγή, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την τάξη. Είναι ο Μαξ, ένας άντρας της δράσης και των λίγων κουβέντων, που αποζητάει την ηρεμία μετά τον θάνατο της γυναίκα και του παιδιού του την εποχή του ολοκαυτώματος. Η άλλη είναι η Φουριόζα, η οποία πιστεύει ότι ο δρόμος για την επιβίωση βρίσκεται πέρα από την έρημο, στα μέρη όπου γεννήθηκε. Η πιο καλή ταινία της σειράς έχει στο επίκεντρο την Φουριόζα που προσπαθεί να σώσει τις έγγυες συζήγους του «δικτάτορα» και το Mad Max αναδεικνύεται σε μία αλληγορία ενός φεμινιστικού αγώνα.