Οι καλύτερες ταινίες του 2017 σύμφωνα με το Esquire (trailer) - Free Sunday
Οι καλύτερες ταινίες του 2017 σύμφωνα με το Esquire (trailer)

Οι καλύτερες ταινίες του 2017 σύμφωνα με το Esquire (trailer)

Μερικές ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε to 2017 το περιοδικό Esquire έκανε ένα αφιέρωμα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Ανάμεσα τους και εκείνη του Γιώργου Λάνθιμου, Ο θάνατος του ιερού ελαφιού. Ακολουθούν σε αντίστροφη μέτρηση:

The Lure

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1980. Δύο γοργόνες, αφήνουν τον υποθαλάσσιο κόσμο τους και κατευθύνονται σε ένα κέντρο διασκέδασης της Βαρσοβίας, όπου χάρη στις εξαιρετικές φωνητικές τους ικανότητες και τα φυσικά τους προσόντα, καταλήγουν να κάνουν μια εντυπωσιακή καριέρα ως τραγουδίστριες και χορεύτριες. ο «The Lure», το οποίο έχει ήδη διανύσει μια αξιοσημείωτη φεστιβαλική πορεία που ξεκίνησε με την πρεμιέρα του στο περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς, εκσυγχρονίζει την κλασική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, μεταφέροντάς την στην Πολωνία της δεκαετίας του '80 ως ένα εκκεντρικό μείγμα τρόμου και και new age μιούζικαλ.

Σκηνοθεσία:Αγκνιέσκα Σμοκζίνσκα Πρωταγωνιστούν:Ζύγκμουντ Μαλάνογουιτς, Κίνγκα Πράις, Μαγκνταλένα Τσιέλεσκα, Καταρζίνα Χέρμαν, Μάρτα Μαζούρεκ, Μικαλίνα Ολσζάνσκα, Αντρέι Κονόπκα, Γιακούμπ Γκίρσζαλ, Μαρσίν Κοβάλκζικ, Γιοάνα Νιεμίρσκα

Icaros: a vision

Ψάχνοντας ένα θαύμα, η Αντζελίνα (Ana Cecilia Stieglitz) φτάνει σε ένα θεραπευτικό κέντρο στον περουβιανό Αμαζόνιο, όπου σαμάνοι επιβλέπουν μια ομάδα ξένων «ψυχοναυτών» (που ηθελημένα κάνουν χρήση χημικών και φυτικών ουσιών για να επεκτείνουν και να καταγράψουν τις εμπειρίες τους) αναζητώντας την υπέρβαση, τη συντροφικότητα και τα μυστικά της ζωής και του θανάτου. Η αντίληψη της σιγά σιγά διαβάλεται από ένα αρχαίο ψυχεδελικό φυτό γνωστό ως ayahuasca, δένεται με τον Αρτούρο (Arturo Izquierdo), ένα νεαρό ντόπιο σαμάνο, που χάνει σταδιακά την όραση του. Η Αντζελίνα μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους της, ενώ ο Αρτούρο από την πλευρά του αποδέχεται ότι δε θα μπορεί να βλέπει στο σκοτάδι. Μαζί θα τραγουδίσουν τα τελετουργικά τραγούδια της ίασης, γνωστά ως «τα Ίκαρος». Μια ταινία φτιαγμένη σαν ένα σαμάνικο οδοιπορικό, βουτηγμένη σε ψυχεδελική μαγιά, μια εξερεύνηση του φόβου και του πεπρωμένου στη ζούγκλα του μυαλού.

Σκηνοθεσία: Leonor Caraballo & Matteo Norzi Πρωταγωνιστούν: Ana Cecilia Stieglitz, Filippo Timi, Arturo Izquierdo

Thelma

Η Θέλμα αφήνει την επαρχία και το αυστηρών αρχών σπίτι της για σπουδές στο Όσλο. Εκεί, βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας, όμως ο ενθουσιασμός και η έξαψη που για πρώτη φορά βιώνει, επισκιάζονται από την πάλη της με τις υπερφυσικές δυνάμεις που διαθέτει. Επιστρέφοντας σε γνώριμα εδάφη, μετά το πρώτο του αγγλόφωνο εγχείρημα («Louder Than Bombs»), ο Νορβηγός σκηνοθέτης Γιόακιμ Τρίερ υπογράφει το πλέον τολμηρό πόνημα μιας φιλμογραφίας που έχει ήδη καταφέρει να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον με ταινίες όπως τις πολυβραβευμένες: «Όσλο, 31 Αυγούστου» και «Reprise». Στη «Thelma», η «Κάρι» του Ντε Πάλμα συναντά τις «Μέρες Οργής» του Ντράγερ και η λογική αντιπαλεύει με το υπερφυσικό στοιχείο, σε μια σύγκρουση που παραδίδει τους ήρωες σε μια αχανή, γκρίζα ζώνη κινήτρων και συναισθημάτων.

Σκηνοθεσία: Joachim Trier Σενάριο: Eskil Vogt, Joachim Trier Ηθοποιοί: Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen

City of Ghosts

Επικηρυγμένοι από τον ISIS και με τις ζωές των συγγενών τους σε θανάσιμο κίνδυνο, μια ομάδα Σύρων δημοσιογράφων αντιστέκεται στο Ισλαμικό κράτος, διοχετεύοντας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντοκουμέντα φρίκης που καταγράφουν τις αποτρόπαιες πρακτικές των τζιχαντιστών. Ήδη πολυβραβευμένο, το θαρραλέο φιλμ του Μάθιου Χάινεμαν ξετυλίγεται με τη λογική ενός κατασκοπικού θρίλερ και αποτελεί ένα από τα φαβορί για το επόμενο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή της στο φεστιβάλ του Σάντανς, τα διεθνή μέσα χαρακτήρισαν την ταινία σαν την τελευταία λέξη που χρειάζεται να ειπωθεί για το ISIS. Ο χαρακτηρισμός είναι ενδεικτικός της ποιότητάς της στο επίπεδο της τεκμηρίωσης και του πληροφοριακού πλούτου για μια περιοχή σε μόνιμο επικοινωνιακό εμπάργκο. Το on location υλικό προέρχεται από τους guerilla ρεπόρτερ που ρισκάρουν τα πάντα για λίγα δευτερόλεπτα ωμής αλήθειας από την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους η οποία στη συνέχεια διοχετεύεται στα social media από την οργάνωση «Raqqa is Being Slaughtered Silently». Με αφετηρία μία βράβευση της RBSS, ο Χάινεμαν ακολουθεί μέχρι την βαθιά Ευρώπη τους ακτιβιστές δημοσιογράφους πετυχαίνοντας μια συναρπαστική αφήγηση που σε στιγμές θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ. Άλλες βέβαια βαραίνει επικίνδυνα, υπενθυμίζοντας το διακύβευμα της αδιανόητης πραγματικότητας που βιώνουν οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές του φιλμ.

Σκηνοθεσία: Matthew Heineman Εμφανίζονται: Abu Bakr Al-Baghdadi, Hamoud, Hassan, Hussam, Naji Jerf, Mohamad

Alien: Covenant

Με 2.000 εποίκους, το διαστημόπλοιο «Covenant» ταξιδεύει προς έναν απομακρυσμένο πλανήτη. Στην πορεία ανακαλύπτει έναν αχαρτογράφητο παράδεισο, ο οποίος αποδεικνύεται όμως ένας σκοτεινός, επικίνδυνος κόσμος.Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το «Alien: Covenant», το δεύτερο μέρος της prequel τριλογίας που ξεκίνησε με το «Προμηθέας», στο σύμπαν που δημιούργησε ο ίδιος πίσω στο 1977 με το «Alien» - ένα από τα πιο σημαντικά έργα επιστημονικής φαντασίας σε ολόκληρη την ιστορία του κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ με τους: Μάικλ Φασμπέντερ, Κάθριν Γουότερστον, Μπίλι Κράνταπ, Ντάνι ΜακΜπράιντ

Super Dark Times

Δυο κολλητοί μεγαλώνουν μαζί σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης την δεκαετία του ’90, όπου η εφηβική ζωή περιστρέφεται γύρω από μπαλιές, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και την επιθυμία για δημοτικότητα. Όταν ένα τραυματικό περιστατικό οδηγεί σε ρήξη τους μέχρι πρότινος αχώριστους φίλους, η νεανική αθωότητα εξαφανίζεται απότομα. Κάθε νεαρός επεξεργάζεται την τραγωδία που συνέβη με τον δικό του τρόπο, έως ότου τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και αποκτούν μία ιδιαίτερη ροπή προς τη βία.

Σκηνοθεσία: Kevin Phillips Σενάριο: Ben Collins, Luke Piotrowski Ηθοποιοί: Owen Campbell, Charlie Tahan, Elizabeth Cappuccino, Max Talisman, Sawyer Barth

The Square

Ο Κρίστιαν, εικαστικός επιμελητής σε κορυφαίο σουηδικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, προετοιμάζεται για τα εγκαίνια του φιλόδοξου project «Το τετράγωνο». Η κλοπή του πορτοφολιού και του κινητού του όμως θα τον παρασύρουν σε ένα στρόβιλο αναπάντεχων αντιδράσεων με ανεξέλεγκτες συνέπειες.Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες για μια ξεκαρδιστικά πικρή και κινηματογραφικά πρωτότυπη σάτιρα της σύγχρονης τέχνης, της πολιτικής ορθότητας και της ευνομούμενης βορειοευρωπαϊκής κοινωνίας.

Σκηνοθεσία Ρούμπεν Έστλουντ με τους: Ελίζαμπεθ Μος, Ντόμινικ Γουέστ, Κλάενς Μπανγκ

Atomic Blonde

Μια πράκτορας της MI6 αναλαμβάνει τον εντοπισμό μιας λίστας πρακτόρων στο Βερολίνο λίγο πριν από την πτώση του τείχους.Μια πράκτορας της MI6 αναλαμβάνει τον εντοπισμό μιας λίστας πρακτόρων στο Βερολίνο λίγο πριν από την πτώση του τείχους. Στιλιζαρισμένη κατασκοπική περιπέτεια, που δανείζεται τις ανατροπές ενός Λε Καρέ και τις μπλέκει με αμείλικτες σκηνές δράσης.

Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιτς με τους: Σαρλίζ Θερόν, Τζέιμς Μακ Αβόι, Τζον Γκούντμαν

Lady Bird

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μια δεκαεπτάχρονη με κλίση στις Τέχνες ενηλικιώνεται στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Η Κριστίν "Lady Bird" ΜακΦέρσον είναι τελειόφοιτη του Λυκείου από μια λαϊκή συνοικία. Λαχταρά την περιπέτεια, την ανώτερη κουλτούρα και μια ευκαιρία, αλλά δεν βρίσκει τίποτα από αυτά στο Καθολικό Λύκειο του Σακραμέντο. Η ταινία LADY BIRD ακολουθεί το τελευταίο έτος του ομώνυμου χαρακτήρα της στο Λύκειο, συμπεριλαμβανομένων της πρώτης αισθηματικής της σχέσης, της συμμετοχής στο σχολικό παιχνίδι και, κυρίως, της αίτησης για το κολέγιο.το ντεμπούτο φίλμ της Greta Gerwig, το οποίο από τις αρχές του Νοεμβρίου κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο με την εν λόγω ταινία είναι πως μέσα σ' ένα μήνα κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του Rotten Tomatoes, μιας εκ των μεγαλύτερων σελίδων βαθμολόγησης ταινιών παγκοσμίως, πετυχαίνοντας την απόλυτη βαθμολογία (100%) ύστερα από 182 ψήφους χρηστών.

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέρβιγκ Ηθοποιοί: Σαουόρς Ρόναν, Τίμοθι Κάλαμεντ, Οντέγια Ρας, Λόρι Μέτκαλφ, Λούκας Χέντζις, Κάθριν Νιούτον, Τζέικ Μακντόρμαν

Lucky

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός από τους σημαντικότερους καρατερίστες του αμερικανικού σινεμά ακολουθεί το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Στον τελευταίο μεγάλο ρόλο της καριέρας του, ο Χάρι Ντιν Στάντον υποδύεται τον 90χρονο Λάκι - έναν ρόλο-αναφορά στους μονήρεις, τραυματισμένους ήρωες του Παρίσι, Τέξας, του Straight Story ή και της Ατίθασης Καρδιάς - ο οποίος μας συστήνει καθώς μας αποχαιρετά μια σειρά από μοναδικούς χαρακτήρες που αποκαθιστούν τη χαμένη πίστη μας στην ανθρωπότητα.

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρολ Λιντς / John Carroll Lynch Σενάριο: Logan Sparks, Drago Sumonja Ηθοποιοί: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston

Good Time

Ένταση, πυρετώδης ρυθμός, η νυχτερινή Νέα Υόρκη του περιθωρίου κι ένα ατμοσφαιρικά σκηνοθετημένο crime thriller που προσθέτει ελάχιστα (καινούργια) πράγματα στο μύθο του εξεγερμένου ενάντια στην κοινωνική μοίρα του loser. Έχοντας συμπληρώσει μία δεκαετία ως παραγωγοί ανεξάρτητων αλλά και χολιγουντιανών παραγωγών («Machete: Η Επιστροφή», «Η Τζέιν Πήρε τ’ Όπλο της», «American Made»), οι Έλληνες Τέρι Ντούγκας και Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης συνεχίζουν να επενδύουν σε ενδιαφέροντα εναλλακτικά projects, όπως η τρίτη ταινία των αδερφών Σάφντι, η οποία έφτασε στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Κανών.

Σκηνοθεσία Μπένι Σάφντι, Τζος Σάφντι με τους: Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μπένι Σάφντι

The Killing of a Sacred Deer

Ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός έχει αναπτύξει φιλική σχέση με ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν το συστήνει στην οικογένειά του. Το νεαρό αγόρι αναστατώνει τον κόσμο τους και υποχρεώνει τον γιατρό να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα. Οι βραβευμένοι στις Κάνες για το σενάριό τους Γιώργος Λάνθιμος κι Ευθύμης Φιλίππου εμπνέονται από το κλασικό κείμενο και τη διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπική και την κοινωνική ευθύνη, αναζητώντας απαντήσεις στο σήμερα.

Σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος με τους: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κέγκαν, Ράφι Κάσιντι

Dawson City: Frozen Time

Καταβύθιση στο περιπετειώδες ιστορικό παρελθόν μιας μυθικής πόλης, αλλά και το ίδιο παρελθόν του κινηματογράφου, το ντοκιμαντέρ του Bill Morrison (Decasia) είναι μια συναρπαστική συλλογή ιστοριών και πορτραίτων.

Σκηνοθεσία:Μπιλ Μόρισον Πρωταγωνιστούν:Μπιλ Μόρισον, Κάθι Τζόουνς-Γκέιτς, Μάικλ Γκέιτς, Σαμ Κούλα, Μπιλ Ο' Φάρελ

Τhe Meyerowitz Stories (New and Selected)

Μια οικογένεια που με τον καιρό έχει απομακρυνθεί, μαζεύονται στη Νέα Υόρκη. Σκοπός τους είναι να γιορτάσουν την καλλιτεχνική δουλειά του πατέρα τους. Στο οικογενειακό δράμα του Noah Baumbach για το Netflix ο δημοφιλής για τους κάφρικους κωμικούς ρόλους του, Adam Sandler, πετυχαίνει μια από τις καλύτερες ερμηνεέις της χρονιάς και της καριέρας του.

Σκηνοθεσία: Νόα Μπόμπακ Σενάριο: Νόα Μπόμπακ Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Σάντλερ, Μπεν Στίλερ, Ντάστιν Χόφμαν, Εμα Τόμπσον

Τhe Blackcoat's Daughter

Σε ένα καθολικό σχολείο θηλέων, δύο κορίτσια, η Rose (Lucy Boynton, Murder on the Orient Express) και η Kat (Kiernan Shipka, Carriers) έχουν υποχρεωθεί να μείνουν εντός του κατά τη διάρκεια των διακοπών, η πρώτη γιατί ξεγέλασε τους γονείς της προκειμένου να συναντήσει το αγόρι της και η δεύτερη γιατί οι γονείς της –για κάποιο παράξενο λόγο- δεν έχουν έρθει να την πάρουν. Τα δυο κορίτσια βρίσκονται να συγκατοικούν έπειτα από εντολή της διεύθυνσης και αποτελούν ένα αντισυμβατικό δίδυμο, καθώς οι προσωπικότητές τους διαφέρουν κατά πολύ. Σύντομα η Rose διαπιστώνει ότι η Kat βρίσκεται στο έλεος κάποιας δαιμονικής οντότητας. Παράλληλα, παρακολουθούμε την πορεία μιας τρίτης κοπέλας, της Joan (Emma Roberts, Nerve), η οποία το έχει σκάσει από το ψυχιατρείο και προσπαθεί να μεταβεί στο εν λόγω σχολείο, για λόγους που στην αρχή δεν γνωρίζουμε. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων [James Remar (Horns) και Lauren Holly] προσφέρεται να τη βοηθήσει και την παίρνουν με το αυτοκίνητο προκειμένου να την μεταφέρουν εκεί.Το The Blackcoat ‘s Daughter ή February είναι πράγματι ένα art-house, αργόσυρτο θρίλερ. Μόνο που η κεντρική του ιδέα, καθώς και οι ανατροπές που λαμβάνουν χώρα προς το τέλος.

Σκηνοθεσία: Oz Perkins Σενάριο: Oz Perkins Ηθοποιοί: Emma Roberts, Lauren Holly, Lucy Boynton, Kiernan Shipka, James Remar

I Called Him Morgan

Μια χιονισμένη νύχτα τον Φεβρουάριο του 1972, ο 33χρονος τρομπετίστας της jazz Lee Morgan δολοφονήθηκε απο την σύζυγο του Helen, κατά την διάρκεια μιας συναυλίας σε ένα κλάμπ της Νέας Υόρκης. Ο φόνος σόκαρε την κοινότητα της jazz, εκεί όπου ο Morgan έπαιζε με τους θρύλους Dizzy Gillespie, Art Blakey και John Coltrane. Η Helen έκτισε την ποινή της για το έγκλημα και αμέσως μετά την αποφυλάκιση της, αποσύρθηκε στην ανωνυμία. Είκοσι χρόνια αργότερα, μια τυχαία συνάντηση την οδήγησε στο να δώσει μια αξιομνημόνευτη συνέντευξη. Η αποκαλυπτική ακουστική ομολογία της Helen, λειτουργεί σαν ένα ρεφρέν κατά την διάρκεια του φίλμ, που αποτελείται απο πλούσιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις με φίλους και συνεργάτες και εξαιρετική μουσική jazz. Κατά ένα μέρος ιστορία εγκλήματος και κατά ένα άλλο ερωτική ιστορία, το ‘I Called Him Morgan’ είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό του δραματικού πεπρωμένου δυο μοναδικών προσωπικοτήτων και της μουσικής που τους έφερε κοντά.Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πολύ καλές κριτικές στα φεστιβάλ.

Σκηνοθεσία: Kasper Collin

The Lost City of Z

Όταν, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Βρετανός χαρτογράφος Πέρσι Φόσετ επιστρέφει στη χώρα του έπειτα από διετή αποστολή στη ζούγκλα του Αμαζονίου, είναι ένας εθνικός ήρωας. Θα διακινδυνεύσει όμως τα πάντα, από τη φήμη μέχρι την οικογενειακή ευτυχία του, για να επιστρέψει στα δάση της Βραζιλίας αναζητώντας τη μυθική, χαμένη πόλη των ιθαγενών Ζ. βασισμένο σε μια πολύκροτη αληθινή ιστορία. Αυτήν του εξερευνητή Πέρσι Φόσετ, του οποίου η εξαφάνιση στα δάση της Νότιας Αμερικής το 1925 έχει προκαλέσει έναν τεράστιο κύκλο θεωριών, δημοσιεύσεων και αντιπαραθέσεων που κρατάνε μέχρι σήμερα. Ακολουθώντας τη βιογραφία του Φόσετ από τον δημοσιογράφο του «The New Yorker» Ντέιβιντ Γκαν, πρωτοσυναντάμε τον Βρετανό φιλόδοξο αξιωματικό το 1906, όταν αναλαμβάνει την επικίνδυνη αποστολή να χαρτογραφήσει τα αμφισβητούμενα σύνορα Βραζιλίας και Βενεζουέλας.

Σκηνοθεσία Τζέιμς Γκρέι με τους: Τσάρλι Χάναμ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σιένα Μίλερ

Phantom Thread

Στην τελευταία του ταινία ο Daniel Day Lewis υποδύεται έναν φημισμένο σχεδιαστή μόδας στο μεταπολεμικό Λονδίνο του οποίου η πλούσια ζωή διαταράσσεται από μια νέα και δυναμική γυναίκα, την Alma (Vicky Krieps), που γίνεται μούσα αλλά και ερωμένη του. Εδώ και καιρό γνωρίζουμε πως ο «τεράστιος» και βραβευμένος με τρία Oscars Daniel Day Lewis αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση της ηθοποιίας, ωστόσο, πριν από αυτό είχε ολοκληρώσει γυρίσματα για τη νέα ταινία του Paul Thomas Anderson, με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν στο "There Will Be Blood" (2007), που του χάρισε μάλιστα και το ένα εκ των τριών αγαλματιδίων.

Okja

Στο πολύ κοντινό μέλλον, οι μεγάλες πολυεθνικές θα παράγουν κλωνοποιημένα ζώα για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό με φτηνό, «νόστιμο» τυποποιημένο κρέας. Από τα νεοϋορκέζικα γραφεία της Mirando Corporation, η Λούσι Μιράντο (Τίλντα Σουίντον) μάς πληροφορεί ότι το μέλλον έφτασε στην πόρτα μας. Ή σε 26 φάρμες ανά τον κόσμο. Ενα παράξενο γουρουνάκι που «βρέθηκε» στη Χιλή και μεγάλωσε σε διαστάσεις ελέφαντα, δίνει ελπίδες ότι οι απόγονοί του μπορούν να είναι η λύση στο πρόβλημα του πλανήτη. Η Λούσι (που θέλει να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προφίλ στην εταιρία που δημιούργησε ο αδίστακτος πατέρας της και η αμείλικτη δίδυμη αδελφή της) δεν αναφέρει τη λέξη «κλώνος» φυσικά, ούτε ότι το γουρουνάκι δεν είναι παρά ένα γενετικά μεταλλαγμένο πείραμα σε εργαστήρια του Νιου Τζέρσεϊ.

Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο Σενάριο: Μπονγκ Τζουν-χο, Τζον Ρόνσον Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Πολ Ντέινο, Αν Σέο-χιουν, Μπιούν Χι-μπονγκ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζιανκάρλο Εσποζίτο

I Don't Feel at Home in This World Anymore

Η Ρουθ, μια απελπισμένη βοηθός νοσοκόμα, επιστρέφει από τη δουλειά, για να βρει απορρίμματα σκύλου στο γρασίδι και το σπίτι της διαρρηγμένο. Ο ληστής έχει φύγει με όλα της τα ασημικά και το λάπτοπ της. Χάνοντας την πίστη της στην αστυνομία, η Ρουθ ξεκινάει δική της έρευνα, βρίσκοντας σύμμαχο τον Τόνι, έναν εκκεντρικό γείτονα. Όταν εντοπίζει το λάπτοπ, η έρευνα τους βγάζει σε ένα κατάστημα κούριερ, αλλά και μια συμμορία κακοποιών. Πλέον, οι δυο τους βρίσκονται διαμέσου ενός επικίνδυνου και παράξενου υπόκοσμου, που είναι μακριά από τις δυνατότητες τους. Σκοτεινό, χιουμοριστικό θρίλερ που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο φετινό Sundance.

Σκηνοθέτης: Μέικον Μπλέρ Σενάριο: Μέικον Μπλέρ Παίζουν: Μέλανι Λίνσκι, Μέικον Μπλέρ, Eλάιτζα Γουντ, Τζέιν Λιβάι Columbus

Η Κέισι είναι γέννημα-θρέμμα του Κολόμπους της Ιντιάνα, δουλεύει στην κεντρική βιβλιοθήκη της περιοχής και ζει με τη μητέρα της. Ο Τζιν φτάνει στην πόλη λίγο αφότου ο πατέρας του, ένας διάσημος καθηγητής αρχιτεκτονικής, παθαίνει εγκεφαλικό πριν από μια ομιλία του. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά χάρη στην αγάπη τους για τα μοντέρνα κτίρiα και την επιθυμία τους για μια άλλη ζωή. Κάθε πλάνο του Κολόμπους είναι ένα οπτικό επίτευγμα, όχι μόνο γιατί αναδεικνύει το μεγαλείο των αρχιτεκτονικών πειραμάτων του μοντερνισμού σ’ αυτή τη γωνιά της Αμερικής, αλλά, κυρίως, γιατί καταγράφει με λεπτομέρεια (με τον τρόπο του Γιασουχίρο Όζου) τις μικροσκοπικές, εύθραυστες δομές πάνω στις οποίες είναι χτισμένες οι ερωτικές σχέσεις.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Kogonada Ηθοποιοί: John Cho, Haley Lu Richardson, Rory Culkin, Parker Posey Marjorie Prime

Ο 88χρονη Μάρτζορι περνάει τις τελευταίες και πονετικές της μέρες με μια εκδοχή μέσω κομπιούτερ του χαμένου συζύγου της. Με την πρόθεση να αναπολήσει τη ζωή τους μαζί, ο «Πράιμ» της Μάρτζορι βασίζεται στις πληροφορίες που αυτή του έχει δώσει, και την ικανότητα του να διαμορφώνει περίπλοκες κατανοήσεις πάνω στην ιστορία τους. Καθώς η αλληλεπίδραση μεταξύ τους βαθαίνει, η οικογένεια της αρχίζει κι αυτή να αναπολεί τη ζωή της, με τον κίνδυνο να ανακατασκευαστεί ακόμα και το κομμάτι αυτό του παρελθόντος που πονάει.

Σκηνοθέτης: Michael Almereyda Ηθοποιοί: Hannah Gross, Jon Hamm, Geena Davis

Dunkirk

Περικυκλωμένοι από τον εχθρό στρατιώτες της Μεγάλης Βρετανίας στη Δουνκέρκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αναζητούν τρόπους να διασωθούν.Η «Δουνκέρκη», που κινηματογραφικά ατύχησε το 1958 σε μια απλώς αξιοπρεπή βρετανική παραγωγή, και πολύ αργότερα συνοψίστηκε ως συνώνυμη του χάους και της παράνοιας σε μια σκηνή-κομψοτέχνημα, με συνεχές πλάνο 360 μοιρών, με τον Τζέιμς Μακαβόι από τον Τζο Ράιτ στην «Εξιλέωση». Η ιστορία της Δουνκέρκης ήταν μια πύρρειος «νίκη», ένα προκαθορισμένα χαμένο παιχνίδι για τους συμμάχους, που ωστόσο αναπτέρωσε το ηθικό για τη συνέχεια, λόγω της ενεργής και απρόσμενης εμπλοκής των πολιτών. Αυτή την ψυχική κινητοποίηση, τη χείρα βοηθείας ως αντίδοτο στον φόβο, ο Νόλαν την κατανόησε και την απογείωσε στην ταινία.

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Κίλιαν Μέρφι, Μαρκ Ράιλανς

Lady Macbeth

Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν πνίγεται σε ένα γάμο χωρίς αγάπη, με έναν πικρό άνδρα στα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της. Όταν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη στο κτήμα του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει. Tο τραγικό πορτρέτο μια όμορφης, αποφασιστικής και ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Η Lady Macbeth είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη William Oldroyd και αποτελεί το τραγικό πορτρέτο μια όμορφης, αποφασιστικής και ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Η ταινία εμπνέεται από μια νουβέλα του δεκάτου ενάτου αιώνα με τίτλο ‘Lady Macbeth of Mtsensk', του Nikolai Lesko.

Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Ολντρόιντ Σενάριο: Αλις Μπιρτς Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Πιού, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Ακι

Wormwood

Από τους πρώτους κινηματογραφιστές που κατάφεραν να περιπλέξουν τη δομή ενός ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, χωρίς αυτό να γίνει εις βάρος της έρευνας, ο Έρολ Μόρις συνεχίζει ως σήμερα να είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του χώρου. Δουλεύοντας πλέον με το Netflix, που εδώ και μια τριετία έχει γίνει το καταφύγιο πολλών ντοκιμαντεριστών, ο Μόρις παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, που θα χωριστεί σε 6 μικρά κεφάλαια. Το «Wormwood» μπαίνει σε βαθιά μυστικά της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας και της CIA, με αφορμή την 60χρονη έρευνα ενός άνδρα να κατανοήσει τις μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο πατέρας του. Συνδυάζοντας το στυλ του Μόρις με τις πολλαπλές συνεντεύξεις ώστε να ερευνηθεί κάθε πιθανή σκοπιά των γεγονότων, με την ερμηνεία του Πίτερ Σάρσγκαρντ που αναλαμβάνει το «δραματικό» κομμάτι, προβλήθηκε ως μίνι σειρά 6 επεισοδίων αλλά και ως ταινία 241' λεπτών.

Σκηνοθέτης: Έρρολ Μορίς Παίζουν: Πίτερ Σάρσγκαρντ, Μόλι Πάρκερ, Τζίμι Σίμπσον, Τιμ Μπλέικ Νέλσον