Αφιερωμένο στο «Σχέδιο Μάρσαλ» το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» - Free Sunday
Αφιερωμένο στο «Σχέδιο Μάρσαλ» το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»

Αφιερωμένο στο «Σχέδιο Μάρσαλ» το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»

  • TV

Το «Σχέδιο Μάρσαλ» και τους λόγους που οι ΗΠΑ προχώρησαν σε χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 21.00,  στο COSMOTE HISTORY HD. Αμέσως μετά την προβολή του, το νέο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Η έρευνα της εκπομπής ξεκινάει παρουσιάζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ όταν, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απειλή νέας ύφεσης, καθώς αδυνατούσαν να εξάγουν τα προϊόντα τους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. Τότε, αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Γηραιάς Ηπείρου, ενισχύοντας οικονομικά 14 ευρωπαϊκά κράτη (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία), καθώς και το Ισραήλ και την Τουρκία, με την προϋπόθεση να τους διοχετεύσουν τα προϊόντα τους.  

Το νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» εξετάζει, ακόμα, πώς η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετούσε άμεσα την εξωτερική πολιτική της Αμερικής που ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο οι χώρες αυτές να περιέλθουν στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, ενισχύοντας την εξάπλωση του κομμουνισμού.

Ιστορικοί και ερευνητές αναλύουν στην εκπομπή την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα εκείνη την περίοδο (1948), τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των χρημάτων του «Σχεδίου Μάρσαλ», αλλά και σε ποιες ελληνικές υπηρεσίες εγκαταστάθηκαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου να επιβλέπουν την αξιοποίηση της οικονομικής ενίσχυσης.

Τέλος, η «Μηχανή του Χρόνου» αναλύει την απαίτηση των ΗΠΑ για σχηματισμό μετριοπαθούς κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, αλλά και τις κρίσιμες αμερικάνικες παρεμβάσεις, που συνετέλεσαν στην έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, με σύγχρονους όρους.